KREVER SIKKERHET: Odd og Vålerenga, her i kamp i fjor, er klubbene som har dårligst rangering. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KREVER SIKKERHET: Odd og Vålerenga, her i kamp i fjor, er klubbene som har dårligst rangering. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Frarådes kreditt: VIF, Odd, Start og Sarpsborg

Eliteserieklubbene er kredittsjekket.

Fire av de 16 fotballklubbene i eliteserien får kun kreditt mot sikkerhet eller vil slite med å få kreditt, skriver Finansavisen.

Avisen har kredittsjekket eliteserieklubbene og de to lagene som rykket ned forrige sesong, Fredrikstad og Stabæk. Resultatet viser at norske fotballselskaper kommer dårligere ut en andre aksjeselskaper rent økonomisk.

I C-kategorien for selskaper som frarådes kreditt havner Vålerenga, samt nyopprykkende Sarpsborg og Start. Samtidig er Odd, Fredrikstad og Stabæk i kategori B (kreditt mot sikkerhet).

- Normalt vil en C-bedrift ha vanskeligheter med å få finansiering på vanlig måte i bank. Men fotballklubber har jo gjerne andre finansieringskilder som rike onkler, innsamlingsaksjoner og lignende, sier Per Einar Ruud, fagansvarlig for kreditt i Bisnode Analytics, til Finansavisen.

Han sier at hovedbildet ligner fjorårets med dårligere rating enn næringslivet for øvrig, men finner også en viss bedring for norske fotballklubber.

- Ser vi på andel kredittverdige klubber, så har andelen økt. I gruppen med svak rating har det imidlertid skjedd en markert forskyvning mot den aller dårligste gruppen fra B mot C, sier Ruud.

Før 2012-sesongen var kun Fredrikstad i den laveste kategorien.

Sandnes Ulf er eneste klubb uten rating i Finansavisens kredittsjekk. De øvrige 11 eliteserieklubbene er kredittverdige. I kategori A (god kredittverdighet) finner man Haugesund, Hønefoss, Lillestrøm, Strømsgodset og Aalesund.

(NTB)