TATT - IGJEN: Nadzeya Ostapchuk ble avslørt som juksemaker i OL i fjor. Nå er prøvene hennes fra VM i 2005 testet på nytt. Også den var positiv. Foto:Matt Dunham / AP / NTB Scanpix
TATT - IGJEN: Nadzeya Ostapchuk ble avslørt som juksemaker i OL i fjor. Nå er prøvene hennes fra VM i 2005 testet på nytt. Også den var positiv. Foto:Matt Dunham / AP / NTB ScanpixVis mer

Fratatt OL-gull sist sommer - nå mister hun enda en medalje

Gammel test avslører mer dopingjuks.

(Dagbladet): Fem medaljevinnere fra friidretts-VM i 2005 er tatt for doping etter at prøvene deres har vært under lupen igjen med testmetoder som ikke var tilgjengelig for snart åtte år siden.

- Beskjeden vi gir er denne: Ikke tenk på det en gang. Det du tror du har sluppet unna med, vil vi ta deg for om seks, sju år, sier Nick Davies fra det internasjonale friidrettsforbundet ifølge BBC.

Den mest profilerte synderen er hviterussiske Nadzeya Ostapchuk. Hun mistet OL-gullet i London sist sommer på grunn av doping, og nå mister hun VM-gullet hun vant i 2005.

To andre gullvinnere fra mesterskapet er også tatt.

Sleggekasterne Ivan Tsikhan fra Hviterussland og russiske Olga Kuzenkova testet også positivt på et forbudt stoff. De kommer også til å strykes fra resultatlista etter avsløringen.

Tsikhan ble i fjor fratatt sølvmedaljen fra OL i Aten i 2004 etter at nye testmetoder viste at han hadde dopet seg.

Russiske Tatyana Kotova, som kapret sølvet i lengdehopp, er også avslørt som en juksemaker. En annen sølvvinner, den hviterussiske sleggekasteren Vadim Devyatovskiy, er også tatt.

Landsmannen Andrei Mikhnevich fikk ingen medalje i 2005, men ble verdensmester i slegge to år før. Han har også testet positivt.

Det er ikke avslørt hva noen av de har blitt tatt for, men ifølge det internasjonale friidrettsforbundet har alle blitt tatt for alvorlige regelbrudd. Det gir vanligvis en automatisk to års utestengelse, men de som er tatt flere ganger vil få strengere straffer.

Det gjelder Ostapchuk som hadde de fire lengste kulestøtene i London-OL i fjor og vant suverent, men hun testet altså positivt og ble fratatt medaljen.

Hun venter fortsatt på straffeutmålingen for den overtredelsen.

AVSLØRT: Ivan Tsikhan mister også gullmedaljen fra VM i 2005 Foto: David J. Phillip / AP / NTB Scanpix
AVSLØRT: Ivan Tsikhan mister også gullmedaljen fra VM i 2005 Foto: David J. Phillip / AP / NTB Scanpix Vis mer