FEIL: Leger ved Røntgensenteret overså kreftsvulster hos Svein Mathisen. Nå får familien erstatning. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
FEIL: Leger ved Røntgensenteret overså kreftsvulster hos Svein Mathisen. Nå får familien erstatning. Foto: Tor Erik Schrøder / ScanpixVis mer

- Fratok pappa muligheten til å bekjempe kreften

Leger overså kreftsvulst hos Svein «Matta» Mathisen.

(Dagbladet): To radiologer ved Røntgensenteret i Kristiansand overså høsten 2009 flere kreftsvulster hos avdøde Svein Mathisen. Først åtte måneder seinere oppdaget Sørlandet sykehus feilen.

Da var så spredningen så omfattende at det var for seint å kunne gjennomføre en operasjon som kunne gitt Start-legenden bedre prognoser for å overleve. Nå får familien erstatning etter krefttabben, melder Fædrelandsvennen.

- Det fratok pappa muligheten til å bekjempe kreften. Det er snart et år siden jeg fikk vite det, og den verste sorgen er i ferd med å legge seg, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Det var tøft å få vite sannheten. Folk skjønner nok selv hvor vanskelig det er å miste noen som betyr mye for en. Det er trist, hele saken, sier Mathisen.

Noen uker etter funnet, mottok Svein Mathisen en beklagelse fra Røntgensenteret per post, hvor de innrømmet feilen som var begått, og beklaget den på det sterkeste. Røntgensenteret sendte også melding til Helsetilsynet som opprettet tilsynssak 16. august. 2010.

- Jeg forventer jo at folk gjør jobben sin - spesielt når det gjelder liv eller død. Utover det vil jeg ikke si noe mer om saken, sier Jesper Mathisen.

Ifølge Fædrelandsvennen, konkluderte Helsetilsynet med at det ikke forelå noen rutinesvikt i denne saken. Men de to radiologene fikk sterk kritikk.

«Begge to involverte radiologer har unnlatt å se store og alvorlige patologiske funn. Dette har hatt store konsekvenser for aktuelle pasient», skrev fungerende fylkeslege Toril Hagerup-Jensen i helsetilsynets konklusjon.
 
Før Svein Mathisen døde i januar i år, hadde Mathisen tatt initiativ til at Norsk pasientskadeerstatning (Npe) skulle opprette en pasientskadesak. De konkluderte med at den forsinkede diagnosen innebar at det forelå en pasientskade som følge av svikt ved ytelse av helsehjelp, og at det vil bli utbetalt erstatning.

- Tilliten til helsevesenet er svekket, selvsagt er den det, men samtidig er vi fulle av lovord om behandlingen Svein fikk ved sykehuset. Men kanskje kan dette være en lærepenge for alle, at man ikke skal stole blindt på legene eller slå seg til ro, når man innerst inne kanskje mistenker at noe er fryktelig galt, sier Sveins kone, Nancy Mathisen til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen konfronterte Røntgensenteret med flere spørsmål i sakens anledning, og tilbød de to radiologene tilsvarsrett, noe de avslo. I stedet har daglig leder gått ut med en skriftlig beklagelse.

«Vi synes dette er en meget trist og beklagelig sak. Vi har beklaget vår feil både skriftelig og muntelig overfor pasienten. Vi informerte han også umiddelbart om hans rettigheter på bakgrunn av det som hadde skjedd. Etter å ha blitt kjent med feilen, meldte vi umiddelbart saken til Helsetilsynet, og behandlet den i vårt kvalitetssystem.», skriver daglig leder Truls Lohne til avisa.

Jesper Mathisen har fullført farens bok om blant annet kampen mot kreften. Den kommer i salg torsdag.

TRIST: Jesper Mathisen sier til Dagbladet at han forventet at legene gjorde jobben sin, og at han var langt nede da han fikk vite hva som hadde skjedd med far Svein Mathisen.
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
TRIST: Jesper Mathisen sier til Dagbladet at han forventet at legene gjorde jobben sin, og at han var langt nede da han fikk vite hva som hadde skjedd med far Svein Mathisen. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer