FINALEKLAR: Ole-Kristian Bryhn var fornøyd etter kvalifiseringen. Nå er han klar for finale.
Foto: Erik Johansen/ NTB scanpix
FINALEKLAR: Ole-Kristian Bryhn var fornøyd etter kvalifiseringen. Nå er han klar for finale. Foto: Erik Johansen/ NTB scanpixVis mer

Fredag var han på gråten etter helbom. I dag kan han ta gull

Skytter Ole-Kristian Bryhn.

(Dagbladet): Ole-Kristian Bryhn (27) kan i dag bli olympisk mester i helmatch. For oss som ikke kan fagspråket, skal Bryhn altså representere Norge i OL-grenen skyting - OLs tredje største idrett. Helmatch består av skyting på kne, liggende og stående.

Etter å ha tatt totalt 1177 poeng, er han blant de åtte beste i helmatch som så tok seg til finalen.

Dessverre ble det tøft for Bryhn, som etter en skuffende stående skyting, til slutt blir nummer åtte. Dermed røk han ut av konkurransen, da kun de seks beste får være med på slutten hvor det skal skytes enkeltskudd.

Niccolo Campriani fra Italia tok gullet etter en dramatisk avslutning. På sitt siste skudd trengte russiske Sergej Kamenskiy kun 8,7 poen eller bedre for å slå italieneren, men med svake 8,3 ble Campriani vinneren.

Campriani satte olympisk rekord med 458,8 poeng. 28-åringen fra Firenze vant 10 meter med luftgevær tidligere i Rio-OL. Han har også gull og sølv fra London-OL i medaljeskapet.

Dagbladet fulgte konkurransen. Den kan du lese om her (siste nytt øverst):

Han ser skuffa ut i det han legger våpenet ned. Dog, han kan være svært stolt over å ha kommet til finalen i dag. Han avslutter OL med 400,4 poeng og åttendeplass.

Det ble tøft i finalen for nordmannen, som nå sliter med å treffe tipoengere.

Bryhn hadde en forferdelig skyting på stående. Hadde han truffet godt kunne han klatret på lista, da flere av konkurrentene hans sprakk. Isteden har nordmannen falt ned til sisteplass med 352,7 poeng. Opp til sjetteplassen - som betyr at han fortsatt er med i finalen - er det 3,4 poeng.

Det ser ut til å være svært varmt inne i arenaen hvor skytterne er i aksjon. Bryhn ser gjennomsvett ut der han nå er klar for stående skyting.

Nå er Bryhn nødt til å hente seg inn, når åtte deltakere blir seks.

Bryhn kan risikere å ryke ut fra finalen, dersom han ikke klatrer på resultatlista. Før stående skyting er han fortsatt nummer sju, med 305,8 poeng. Campriani og Kamenskiy leder, med 310,0 poeng.

Før siste liggende skyting har Bryhn 253,9 poeng. Campriani fortsetter å treffe godt, og står med 258,9 poeng. Nordmannen er fortsatt nummer sju.

Bryhn har nå falt på lista, og er nummer sju med 202,4 poeng. Det er 0,5 poeng bak sjetteplassen. Campriani leder fortsatt, med 207,1 poeng - Bryhn er altså 4,7 poeng bak.

På liggende skyting har nordmannen truffet godt, men han konkurrerer mot tøffe utøvere. Han har truffet inne på tipoengeren, og har to skudd igjen.

Etter tredje og siste knestående, er Bryhn fortsatt på sjette. Nå med 150,7. Lederen Niccolo Campriani har 155,1 poeng.

MÅ TØRKE SVETTE: Det er svært varmt for skytterne, og Bryhn ser gjennomsvett ut. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
MÅ TØRKE SVETTE: Det er svært varmt for skytterne, og Bryhn ser gjennomsvett ut. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Bryhn øker til 100,4 poeng etter andre knestående skyting. Han er nå på sjetteplass, 2,5 poeng bak ledende Alexis Raynaud fra Frankrike.

Bryhn må være blant de seks beste for å henge med videre nå.

Etter fem skudd ligger han nederst med 49 poeng. Øverst er russiske Sergei Kamenskiy med 51,7 poeng.

Bryhn starter på knestående. Treffer godt på de to første skuddene av fem, men det tredje blir en åtter. Så får han 9,9 på det fjerde.

- Sinnssykt nivå

Før Bryhn skulle i aksjon i årets OL, fortalte han NTB at en medalje ville bety alt.

- Det er dette jeg har trent for, og det er dette jeg har lagt livet mitt i. Så å eventuelt lykkes her ville vært kjempestort, sa skytteren til NTB.

Han tror ikke vi her hjemme i Norge forstår hvor stort det er å ta en plass i finalen - og kanskje ta medalje.

- Dette er en verdensidrett med så mange gode skyttere. Det er et sinssykt nivå. Hvis jeg skulle klare å komme til en finale, og eventuelt ta en medalje, er det en kjempegod prestasjon, sa han til nyhetsbyrået.

På gråten

Fredag var Bryhn og skytterkollega Odd Arne Brekne i aksjon i Rio. De to endte på henholdsvis 28. og 43. plass i kvalifiseringen - langt unna de åtte som fikk finaleplass.

Skytternes trener, Espen Berg-Knutsen, var usikker på hva som gikk galt, og mens den ene utøveren ristet på hodet over egen innsats, var den andre på gråten.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg synes at jeg skjøt ganske greit, men skjermen viste at jeg traff over alt. Frustrerende, sa Bryhn til NTB etter kvalifiseringen, med blanke øyne og gråten i halsen.

Han fortalte at det var «helt jævlig», etter å ha lagt ned mye trening de siste fire årene.

27-åringen har flere gjeve medaljer internasjonalt. I 2014 ble han verdensmester i 300 m helmatch, men har også gull i helmatch fra Wold Cup-finalen i 2011.

I tillegg har han en bronse fra EM i 2009, og to sølv og en bronse fra VM i 2010.