VILL JUBEL: Håvard Klemetsen (36) vartet opp med herlige jubelscener etter sitt superhopp under laghoppingen i kombinert i formiddag. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VILL JUBEL: Håvard Klemetsen (36) vartet opp med herlige jubelscener etter sitt superhopp under laghoppingen i kombinert i formiddag. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Fredag var Klemetsen Faluns sinteste mann. Her er han VM-byens gladeste

Godt norsk utgangspunkt.

FALUN (Dagbladet): Håvard Klemetsen (36) ble beste nordmann på femteplass åpningsrennet i kombinert fredag ettermiddag.

Etterpå gikk finnmarkingen til et sjeldent hardt angrep på VM-arrangøren. Han slaktet nemlig VM-løypa, og sa at den var så løs at han knapt kunne se skiene sine.

- Det hjalp ikke noe at de kjørte rundt med skuter et kvarter før start så det skulle se pent ut. Det er helt latterlig. De burde enten ha stengt løypa - de kan ikke ha trening og skitesting her hele dagen før et renn - eller så burde de ha lagt på kjemikalier noen timer før, sa veteranen, åpenbart i sinne.

Dagens beste I dag står lagkonkurransen i kombinert på programmet, og etter superhopping av nettopp Håvard Klemetsen, har Norge fått et svært godt utgangspunkt før langrennet, som starter klokka 16 i ettermiddag.

Norge var hopp-poeng tilsvarende 42 sekunder bak ledende Japan etter at Jørgen Graabak, Mikko Kokslien og Magnus Moan hadde hoppet, men Klemetsen dro til med dagens beste hopp, og landet på hele 101 meter.

FORNØYD: Klemetsen var åpenbart fornøyd med egen innsats, og det hadde han grunn til. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORNØYD: Klemetsen var åpenbart fornøyd med egen innsats, og det hadde han grunn til. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Reaksjonen til 36-åringen etterpå var verdt turen til hoppbakken alene. Han jublet høyt, hyttet med nevene og la seg på ryggen på bakken og slo i været med knyttede hender.

På skuddhold Superhoppet gjør at Norge går ut 28 sekunder bak ledende Tyskland etterpå. Til sammenlikning var det norske vinnerlaget under OL i Sotsji i fjor 25 sekunder bak.

- Vi er på skuddhold, 28 sekunder opp er bra. Det er jo nesten samme som i OL, men nå har vi kanskje et enda sterkere langrennslag. Dette kan bli veldig bra, og vi skal bli harde å slå. Tyskland er nok den hardeste utfordreren. Det tilsier all statistikk, sier Klemetsen til pressen etter sitt hopp.

- Det kan fort bli flere nasjoner om beinet, og blir det bra føre tror jeg det kan bli vanskelig å gå i fra. Det kan bli en større gruppe i front, sier han videre.

Storvokste nordmenn - Er det en fordel for Norge at det er bedre føre i dag?

- Vi er soleklart det tyngste laget. de andre gutta er 185-190 cm, så jeg tror de synes det er ok hvis det er fastere enn sist. De fleste vet vel hva jeg syntes om føret sist, sier han med et smil.

KRITISK: Etter fredagens kombinertlangrenn var Håvard Klemetsen svært kritisk til arrangørene på grunn av det våte, løse føret i Falun. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KRITISK: Etter fredagens kombinertlangrenn var Håvard Klemetsen svært kritisk til arrangørene på grunn av det våte, løse føret i Falun. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Får vi se en revansjesugen gjeng etter de dårlige resultatene fredag?

- Ja, det tror jeg. Vi kommer til å være en veldig sulten og offensiv gjeng, og nå har vi et godt utgangspunkt. Nå skal vi bare spille kortene rett, så blir vi harde å slå.

- Har dere stilt krav til arrangøren etter det dårlige føret sist?

- Nei, men det blir nok helt sikkert bedre enn på fredag uansett. Det er kaldere nå.

Østerrike på fjerdeplass starter likt som Norge. Japan endte som nummer to bak Tyskland i hoppbakken, mens også Frankrike går ut foran Norge.

• Langrennet starter altså klokka 16.