Freddy Adu blir proff

14 år gamle Freddy Adu blir den best betalte fotballspilleren i USA.

Det amerikansk-ghanesiske vidunderbarnet har skrevet en fireårskontrakt med Washington-klubben DC United. Adu velger å bli i USA framfor å flytte til Europa, hvor Inter Milan, Barcelona, Chelsea og Manchester United har vært interesserte.

Sports Illustrated har snakket med en kilde med kjennskap til avtalen som hevder at kontrakten gjør Adu til den best betalte spilleren i den amerikanske proffligaen Major League Soccer (MLS).

Los Angeles Galaxys midtbanespiller Cobi Jones, med fortid i engelske Coventry, er fra før den best betalte med en årslønn på 4,2 millioner kroner. Adus lønnsforhold er foreløpig ikke kjent. Tenåringen skrev tidligere i år en sponsorkontrakt med utstyrsleverandøren Nike verdt sju millioner.

- Lang prosess

- Ingen i fotballindustrien, fra kritikerne her i landet til alle toppklubbene i Europa, trodde vi kunne sikre oss Freddy. Dette forteller at vi har seriøse hensikter om å dyrke fram fotballen her i landet, sier Don Garber i MLS.

Adu kom til USA fra Ghana med familien sin i 1997, og ble amerikansk statsborger tidligere i år. I morgen blir han offisielt presentert som Major League Soccer-spiller i New York. Allerede i kveld amerikansk tid skal han dukke opp i «Late Show» med David Letterman, skriver Washington Times.

- Det har vært en lang og vanskelig prosess, sier Adus agent Richard Motzkin.

- Til slutt bestemte Freddy og familien at den riktige beslutningen for ham var å starte proffkarrieren i USA.

Ny Pelé

Adu har lenge vært kjent som et av verdens største unge fotballtalenter, og blir allerede sammenliknet med den brasilianske legenden Pelé. I U17-VM i Finland tidligere i år scoret han fire mål. Nå er han begeistret for «omsider» å ha blitt proff.

- Jeg har fulgt MLS gjennom oppveksten, og ser fram til utfordringen. Denne ligaen vil hjelpe meg å utvikle meg som spiller, og jeg håper jeg kan sette mitt preg på den så snart som mulig, sier han til nyhetsbyrået AP.

Adu fyller 15 år 2. juni neste år. To måneder tidligere starter MLS-sesongen. Dermed kan han bli den yngste spilleren i en profesjonell amerikansk idrettsliga på over 100 år. Fred Chapman var 14 år og sju måneder gammel da han debuterte i baseballserien Major League i 1887.

VIDUNDERBARN: Freddy Adu blir den yngste profesjonelle spilleren i en amerikansk liga på over hundre år.
VM-SUKSESS: Freddy Adu (t.h.) scoret fire mål for USA i U17-VM i Finland tidligere i år. Her jager han brasils Jonathan i kvartfinalen der USA ble slått ut.
STERK: Freddy Adu har en unik fysikk for alderen. Her bruker han den til å stikke mellom Sør-Koreas Ouk Kang (t.v.) og Gang Jin Lee.
TEKNIKK: Freddy Adu kontrollerer ballen under press fra Sierre Leones Daniel Taylo.