Fredes etter kaos

Det har murret i Tyskland etter VM-fiaskoen. I dag kom fotballforbundet med en klar melding.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FÅR FORTSETTE: Tyskland-manager Hansi Flick (i midten). Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/NTB
FÅR FORTSETTE: Tyskland-manager Hansi Flick (i midten). Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Det har vært oppvaskmøte i den tyske leiren etter den pinlige VM-exiten som skjedde allerede etter gruppespillet.

Det ble meldt fra tysk presse at landslagssjef Hansi Flicks skjebne kunne bli avgjort i nær framtid. Og nå har svaret kommet: Han blir værende.

- Vi er overbevist om at vi har store muligheter i 2024-EM på hjemmebane. Målet vårt er å gjøre dette mesterskapet til en sportslig suksess. Vi har full tillit til at Hansi Flick vil mestre denne utfordringen sammen med sitt team, sa Neuendorf i en uttalelse fra DFB, gjengitt av NTB.

Ifølge nyhetsbyrået DPA var Flick onsdag i møte med fotballpresident Bernd Neuendorf (61) og Hans-Joachim Watzke (63), som er visepresident i Det tyske fotballforbundet (DFB).

Temaet skal være en analyse av det Tyskland leverte her i Qatar. Klokka 17.37 meldte tyske Bild at «krisemøtet er over!» Flick unngikk journalistene etter møtet, som skal ha vart i snaut to og en halv time.

Måtte gå

Mandag kom meldingen om at Oliver Bierhoffs kontrakt som direktør i DFB er terminert, etter at partene skal ha blitt enige. Han hadde vært ansatt siden 2004 og skulle egentlig jobbe ut 2024.

Flick, som bare har hatt jobben siden 1. august i fjor, hadde som felles mål å lede Tyskland under EM på hjemmebane i 2024 sammen med Bierhoff.

Han uttalte følgende etter Bierhoffs avskjed:

- Støtteapparatet og jeg syns det er vanskelig å se hvordan det store tomrommet som ble skapt etter at Oliver dro vil bli fylt, både profesjonelt og personlig.

ANGRIPER: Denne videoen viser den tidligere fotballspilleren og president for det kamerunske fotballforbundet Samuel Eto'o gå til angrep på en mann utenfor stadion i Qatar. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Intern splid

Det skal også være intern splittelse i spillergruppa etter VM, ifølge tyske aviser. Bild skriver at det har dannet seg to grupperinger, etter at Flick angivelig tirret på seg spillere som Ilkay Gündogan, Marc-Andre ter Stegen og Kai Havertz.

Flick ledet Bayern München fra 2019 til 2021 - og beskyldes for å være partisk mot spillere som fortsatt spiller i Bayern. Det skal blant annet ha vært sterke reaksjoner på at målscorer Gündogan ble tatt ut midtveis i andre omgang til fordel for Leon Goretzka i tapet for Japan. Sistnevnte scoret to seine mål og snudde kampen med Gündogan ute.

Det kommer også rapporter om at flere spillere ikke ønsket å delta på noen politiske markeringer i VM - til tross for at hele det tyske laget endte opp med å holde seg for munnen før kampen mot Japan.

Flere spillere skal også ha reagert på at de ble benket så mye under mesterskapet. Disse opplysningene er altså ikke bekreftet.

Vil bli

Tyskland viste riktignok positive ting under VM, som da de styrte storkampen mot Spania som endte 1-1. 4-2-seieren over Costa Rica var ikke nok til avansement, og Japan gikk videre sammen med Spania.

Flick utelukket at han ville si opp jobben da han ble spurt om det etter VM-exiten. Tysk presse spurte seg om svaret ville være annerledes seks dager seinere.

Det var det ikke.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer