GENISTREK: Kenneth Fredheim måpte da Arsenal signerte Sol Campbell. Men veteranens vellykkede inntreden på Emirates er en av tingene som har forundret Fredheim stort ved Arsenals comeback denne sesongen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville
GENISTREK: Kenneth Fredheim måpte da Arsenal signerte Sol Campbell. Men veteranens vellykkede inntreden på Emirates er en av tingene som har forundret Fredheim stort ved Arsenals comeback denne sesongen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby MelvilleVis mer

Fredheim bare måpte da Arsenal hentet Campbell

Men nå er han mer forundret over gullrivalene enn over Wenger.

||| • Følg fire Premier League-kamper i fotballstudio fra kl. 20.45!

(Dagbladet): Da Dagbladet sist snakket med Canal +-kommentator Kenneth Fredheim om Arsenal, lå London-klubben 11 poeng bak Chelsea i Premier League etter tre strake tap, og hadde nettopp blitt feid ut av ligacupen av Mark Hughes' Manchester City.

- Det skal bli en hard kamp å komme blant de fire beste. Wenger ser for seg nå en veldig vanskelig vinter. Innerst inne tror jeg det samme skjer i Champions League som i ligaen. Når de beste lagene står igjen er ikke Arsenal sterke nok, og da mener jeg det bokstavelig, sa Fredheim den gangen.

Siden 3. desember, den gangen, har Arsenal spilt 18 ligakamper og vunnet 13 av dem. Plutselig er Wengers menn direkte involvert i kampen om ligagullet, og skal møte Barcelona i kampen om en Champions League-semifinale.

Hva sier Fredheim nå?

- Det er jo relativt forunderlig det som har skjedd. Arsenal ble avskrevet to ganger, etter hjemmetapene for Chelsea og Manchester United, og det var jo med god grunn. Men det som er overraskende er jo at nettopp Chelsea og United har tapt så mange poeng, sier Canal+-veteranen til Dagbladet.

- I en normal sesong som tidligere, der de to andre lagene har vist styrke, ville ikke Arsenal ha kommet inn i det igjen. Men de beste lagene er mer sårbare enn de har vært før, det er helt tydelig, sier Fredheim.

Gutter mot menn
Her er kommentatoren inne på et viktig poeng. På de nevnte 18 ligakampene har de to tapene kommet for gullrivalene. Uavgjort-kampene har kommet mot Everton (hjemme), Aston Villa (borte) og Burnley (borte).

Et av de viktigste ankepunktene mot Arsenal, dette at de ikke slår topplagene når det gjelder, har altså ikke endret seg. Ingen lag i Premier League har forøvrig tatt gull etter å ha tapt alle kampene mot de lagene som eventuelt blir nummer to og tre.

- Arsenal har til de grader vært flere nummer for små mot Chelsea og United. De to lagene har vært veldig gode til å utnytte svakhetene til Arsenal, mens andre lag lenger ned på tabellen ikke har mannskap til å stoppe Arsenal. Det går for fort for dem. Arsenal har jo vært fantastiske mot lag lenger ned på tabellen, påpeker Kenneth Fredheim.

- Men mot sterkere motstand får ikke Arsenal spille sin fotball. I hjemmekampene mot Chelsea og United har jeg fått den «gutter mot menn»-følelsen igjen. Og det mest perfekte jeg har sett av taktiske triumfer mot Arsene Wenger er Everton på Emirates (2-2). De sto ekstremt høyt, noe som vanligvis er selvmord. Men med spillere som har den intensiteten og kvaliteten Everton har hatt denne sesongen, er det mulig, sier Fredheim.

Chelsea skuffer mest
Fredheim spådde i desember at det ville bli tøft for Arsenal å kapre en Champions League-plass.

Nå tror han det er mulig å kjempe om gullet.

- Jeg tror vel kanskje at United tar det til slutt, men jeg tror det blir veldig tett med Arsenal. Chelsea tror jeg ikke på nå, flere nøkkelspillere ser ut til å være ute av form, Branislav Ivanovic er ute med skade i en måned. Michael Essien er voldsomt savnet, mens en Michael Ballack, som var strålende på dette tidspunktet i fjor, virker som en skygge av seg selv. Og de har en kaptein i John Terry som viser en slakt nedadgående formkurve, sier Fredheim.

FORUNDRET: Kenneth Fredheim mener Arsenal har overrasket med en snuoperasjon, men at det neppe ville holdt om Manchester United og Chelsea hadde fullført i vanlig stil.Foto: CANAL +
FORUNDRET: Kenneth Fredheim mener Arsenal har overrasket med en snuoperasjon, men at det neppe ville holdt om Manchester United og Chelsea hadde fullført i vanlig stil.Foto: CANAL + Vis mer

- Jeg er veldig forundret over svakhetene Chelsea viser. De roter bort poeng mot lag de ikke bør rote bort poeng mot, og for Chelsea er dette bekymringsfullt, for det laget de har blir ikke bedre til neste sesong, mener han.

Genistreken Sol Campbell
Fredheim kritiserte Arsene Wengers oppførsel etter ligacuptapet for Manchester City, og inntrykket av en slagen franskmann ble forsterket av de såre uttalelsene han fikk for vane å komme med i motgangen.

Men fotballkommentatoren har ingen problemer med å gi Wenger ros for det han faktisk fortjener ros for.

- Ingenting hadde vært morsommere enn at Wenger vinner ligaen med den fotballfilosofien han står for, og med en spillerstall verdt knapper og glansbilder. Det hadde vært fantastisk moro. Og hjelpe og trøste, igjen må mannen få mye rett, se for eksempel på utviklingen til en spiller som Alexander Song, skryter Fredheim.

- Og det viste seg jo å være enda en genistrek å hente inn Sol Campbell. Jeg satt jo bare og måpte da jeg hørte det første gang, det virket helt desperat. «Her skal de hvertfall ikke bruke penger, på en aldrende forsvarer», tenkte jeg, men der tok jeg feil. Det har faktisk fungert bedre uten William Gallas, selv om han hadde en god sesong før skaden. Arsenal-forsvaret er i bedre balanse med Campbell og Thomas Vermaelen, enn med Gallas og Vermaelen, som fikk angripe nærmest fritt. Det ble de så brutalt avslørt på mot Chelsea og United, da de ble senket av strålende kontringer da forsvaret var tømt og ute av balanse. Sol Campbell er imidlertid klok nok til å innse sine begrensninger, og han er jo i imponerende fysisk form, sier Fredheim.

Wenger lærer neppe
Likevel ser Kenneth Fredheim en fare ved at Arsenal blir lurt av tabellsituasjonen denne sesongen.

- Jeg er fortsatt forundret over at Wenger ikke har forsterket med internasjonalt renommerte spillere, sier han.

- Tror du denne sesongen gjenreising kan gi Wenger en falsk trygghet?

- Jeg tror det er veldig sannsynlig. Det eneste han har innsett er nok at han trenger en keeper, og kanskje en midtstopper til av klasse. Men han burde hatt en erstatter for Robin van Persie da han ble skadd, det hadde han ikke. Og selv om Song og flere andre imponerer, blir det for lett når Manchester United og Chelsea kommer med lokomotivene, sier Fredheim.

Arsenal ligger to poeng bak ligaleder United på tabellen, og møter Birmingham i helga.

WENGERS MAGI: Fredheim mener Alexandre Song er et godt eksempel på hva Arsene Wenger alltid lykkes med - å få fram fantastiske talenter.Foto: SCANPIX/AFP/Ian Kington
WENGERS MAGI: Fredheim mener Alexandre Song er et godt eksempel på hva Arsene Wenger alltid lykkes med - å få fram fantastiske talenter.Foto: SCANPIX/AFP/Ian Kington Vis mer