Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fredheim skjønner at stjernene tviler på Arsenal

Nå er supporterne virkelig bekymret.

RYGGVIRVLER: Samir Nasri og Cesc Fabregas gjør Arsenal-supporterne nervøse ved å så usikkerhet om sin framtid i klubben. Nå mener flere og flere at Arsene Wenger må gjøre endringer på sin egen strategi, spesielt i overgangsmarkedet.Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN
RYGGVIRVLER: Samir Nasri og Cesc Fabregas gjør Arsenal-supporterne nervøse ved å så usikkerhet om sin framtid i klubben. Nå mener flere og flere at Arsene Wenger må gjøre endringer på sin egen strategi, spesielt i overgangsmarkedet.Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går forsvant Gael Clichy ut dørene på Emirates, og skal vi tro engelsk sommerpresse, kan Samir Nasri og Cesc Fabregas fort finne samme utgang.

Nå øker murringen blant Arsenal-supporterne.

Canal+-sportssjef og Gunners-sympatisør Kenneth Fredheim frykter Arsene Wenger er i ferd med å gå seg vill i sine egne prinsipper.

- Det er veldig gode grunner til å være bekymret nå, syns jeg. Jeg er redd for at dette er resultatet av den ekstreme politikken Wenger har kjørt, sier Fredheim til Dagbladet.

- Det er egentlig ingen krise at Clichy går, Kieran Gibbs har vist seg som en potensiell erstatter. Men Nasri og Fabregas er blant de ypperste verdensstjernene. De klarer ikke Arsenal å erstatte i løpet av en sommer. Wenger har utviklet spillere som ønsker å vinne noe, og tæring etter næring-prinsippet er i seg selv prisverdig. Men Arsenal er en for stor klubb til å ikke vinne, og det vet også disse spillerne, sier Fredheim.

Folk er frustrerte
Bjørn Furuheim er leder i Arsenal Norway.

Denne uka er supporterklubbens hjemmeside ironisk nok nede på grunn av uværet i København - alt i alt går mye på tverke for The Gunners for tiden.
 
- Du kan begynne å lure på hva som skjer, hvis man skal tro på det man leser. Det er vanskelig å vite hva som er riktig. Folk sier de vil bort. Vi vet ikke hva vi skal tro, sier Furuheim til Dagbladet.
 
Han forventer at nordlondonlaget selger Cesc Fabregas til Barcelona i sommer, og det synes han er greit. Det er bare å takke for innsatsen fra spanjolen som får dra hjem.
 
- Men Samir Nasri, det er litt overraskende.  Det er skadelig for Arsenal så sant vi ikke får inn en erstatter. Også Fabregas må erstattes. Utfordringen er kontrakter, når folk ikke signerer kontrakter så skjønner jeg at de blir solgt, sier Furuheim.
 
- Er det frykt hos Arsenal-supporterne nå?
 
- Nei, jeg tror bare at folk er frustrerte. Manchester United får på plass folk tidlig. Vi gjør ikke det. Ikke engang Gervinho som skal være klar, er presentert. Vi stoler ikke på noe før han har drakta på seg.
 
- Reagerer du på at spillere selges til tittelrivaler?
 
- Jeg sliter med å forstå det, dersom vi for eksempel forsterker City med to spillere i sommer, sier supporterlederen.

Uforståelig av Wenger
Furuheim har fortsatt tillit til at Wenger gjør det rette for Arsenal før sesongstart. Kenneth Fredheim er mer skeptisk.

- Det er vondt og rart å kritisere Wenger, Arsenals mest suksessrike manager. Men når det ser ut som han har gått seg fast i egne prinsipper og verdier, da blir det trist. Han har konsekvent unnlatt å kjøpe de etablerte spillerne som komplementerer de unge han selv har utviklet: En rutinert keeper, en stopper, et midtbaneanker - spillertyper det ikke bør være umulig å få på plass, sier Canal+-sportssjefen.

- Arsenal har tapt tittelmulighetene de siste årene, ofte på grunn av dårlige resultater mot svakere lag. Det er klart det er frustrerende, både for supporterne og for spillerne. Wenger står for en fantastisk spillerfilosofi, og det er uforståelig at han ikke setter kronen på verket ved å gjøre de siste grepene og sørge for skikkelig dekning på de nevnte plassene, sier Fredheim.

Han mener mye av nedturen startet da styreformann David Dein forlot klubben i 2007, kort etter at Arsenal tok sin siste tittel med FA-cupen i 2005.

Dein har fått mye av æren for at spillere som Patrick Vieira, Thierry Henry, Robert Pires, Sol Campbell, Clichy og Fabregas, og Robin Van Persie endte opp i Arsenal.

FRUSTRERENDE: Canal+-sportssjef Kenneth Fredheim følger utviklingen i Arsenal med bekymring. - Det er ikke noe moro, sier han om den siste tida som supporter.

Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
FRUSTRERENDE: Canal+-sportssjef Kenneth Fredheim følger utviklingen i Arsenal med bekymring. - Det er ikke noe moro, sier han om den siste tida som supporter. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

- Da han forsvant, forsvant også en av de få som turde å si sin mening og være uenig med Arsene Wenger. Jeg tror mangelen på korrektiv internt er negativ for Arsenal, nå er Wenger som en solkonge som bestemmer alt, sier Kenneth Fredheim.

Kan miste ansikt
Bjørn Furuheim understreker den stemningen Fredheim snakker om.

- Wenger sa etter sesongen at han skulle forsterke laget, han lovet supporterne det.  Jeg stoler på at han sier han skal kjøpe. Ellers mister han ansikt, sier han.

- Han har til og med skrevet et brev til supportene, hvor han legger seg litt flat og tar ansvaret for at det ikke var bra nok forrige sesong. Laget burde vært forsterket defensivt.
 
- Du vil beholde Wenger?
 
- Jeg vil beholde Wenger, og jeg tror og håper at Wenger ser det andre har sett. Vi må forsterke defensivt, vi må ha mer killerinstinkt.  Vi lever av gode resultater, ikke av pen fotball på egen halvdel. Så lenge fotballen ikke er effektiv så skaper det frustrasjon blant supporterne, sier Furuheim.

Ute av gullkampen
De to Arsenal-supporterne synes det er tungt å innrømme det, men ingen av dem ser London-laget som gullkandidater per i dag.

- Ikke før vi kan vise fram kjøp. Clichy klarer vi å erstatte, men det må handles hvis også Fabregas og Nasri forsvinner. Det er penger nok. Vi får 350 millioner for Fabregas, vi fikk 70 for Clichy. Og styret har sagt det er midler til kjøp. Det kan de ikke gå tilbake på, sier Bjørn Furuheim.

- Arsenal vil være med i den bredere toppen, og fortsatt servere praktfull fotball. Men jeg ser ikke at de skal kunne konkurrere med United, Chelsea og de andre om gullet denne sesongen. Da trengs det rekruttering, sier Kenneth Fredheim.

Øverst på Arsenal-supporterens ønskeliste står sterke stoppere som Gary Cahill (Bolton) og Chris Samba (Blackburn), samt Everton-back Leighton Baines. Alle har vært koblet til de rødhvite på ryktebørsen i England.
 
-  Jeg tror Wenger føler at det er trykk fra styret, eierne og fansen, vi kan ende på tredje- eller fjerdeplass nå.  Jeg tror det blir en veldig viktig sesong, det er et voldsomme krav til ham der borte.  Spesielt de engelske supporterne føler de sakker akterut når det hentes inn unggutter og ikke stjerner, sier Bjørn Furuheim.
 
- Er dette Wengers siste sjanse?
 
- Nei, jeg tror ikke at Wenger går dersom Arsenal ikke vinner ligagullet. Men det signalet han sender til supporterene nå er at han bommet sist sesong. Det må han bare følge opp nå. Han har lovt det, han må bare gjøre det.

UTE: Gael Clichy har skrevet under for Manchester City. Backen mener mulighetene for å vinne titler er større på Eastlands.Foto: SCANPIX/AP/Scott Heppell
UTE: Gael Clichy har skrevet under for Manchester City. Backen mener mulighetene for å vinne titler er større på Eastlands.Foto: SCANPIX/AP/Scott Heppell Vis mer