<strong>PALLJALT:</strong> Fredrik Riseth håper å bli den neste fra den unike generasjonen som nå kommer opp i den ypperste verdenseliten. I verdenscupsprinten på Lillehammer lørdag går han for pallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PALLJALT: Fredrik Riseth håper å bli den neste fra den unike generasjonen som nå kommer opp i den ypperste verdenseliten. I verdenscupsprinten på Lillehammer lørdag går han for pallen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fredrik Riseth går for pallen i verdenscupen på Lillehammer

Fredrik (22) banket Russlands nye stjerne. I morgen kan han gjøre som Klæbo

Han slo Russlands stjerneskudd Aleksandr Bolsjunov i U23-VM, var nærmest Johannes Høsflot Klæbo i prologen på Beitostølen og slo alle på Gålå forrige helg. Lørdag kan Fredrik Riseth bli den nye langrennskometen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo (21) og Fredrik Riseth (22) gikk på ungdomsskolen sammen og var i samme treningsgruppe i Byåsen, som viste seg fram som verdens beste langrennsklubb i helga med dobbeltseier på 15 kilometer klassisk i Kuusamo.

Riseth fikk faktisk verdenscupdebuten ett år før Klæbo da han som 19-åring slo til med en strålende 11. plass i sprinten i Drammen. Forrige sesong rykket imidlertid Klæbo godt forbi på lista over verdens største langrennstalenter med sine eventyrlige kvantesprang.

I verdenscupåpningen i Nord-Finland var Klæbo dessuten verdens beste langrennsløper og kommer til å ikle seg den gule sammenlagttrøya når verdenscupsirkuset møtes til nye dueller på Lillehammer denne helga.

Vil på pallen

Da håper kompisen Fredrik Riseth å benytte muligheten til å gjøre som Klæbo og ta verdenscupsirkuset med storm på lørdagens sprint.

- Jeg går for å komme meg til finalen og aller helst på pallen. Jeg ble nr. 11 i sprinten i Drammen for to år siden og er en bedre skiløper nå, så det er naturlig å sette seg et mål om å forbedre seg et par hakk siden den gang, sier Fredrik Riseth til Dagbladet.

Han vet det er mulig. Riseth tok nemlig et ganske klart gull i U23-VM i sprint forrige vinter etter å ha slått selveste Aleksandr Bolsjunov i en ren mann mot mann-duell.

<strong>INSPIRASJON:</strong> Fredrik Riseth har konkurrert mot Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov, nr. 1 og 3 i minitouren i Kusamo i mange år. I januar slo Riseth Bolsjunov i sprinten i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INSPIRASJON: Fredrik Riseth har konkurrert mot Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov, nr. 1 og 3 i minitouren i Kusamo i mange år. I januar slo Riseth Bolsjunov i sprinten i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Russisk inspirasjon

Bolsjunov ble som kjent nr. 3 i minitouren sammenlagt i Kuusamo forrige helg, mens en annen rival fra junior- og U23-VM, Aleksej Tsjervotkin, ble nr. 5.

- Det er også inspirerende å se jevngamle Bolsjunov og Tsjervoktin hevde seg helt i toppen. Det er betryggende, sier Riseth.

- Tsjervotkin har vært best i klassen i 4-5 år, men jeg - i likhet med Johannes - har jeg hatt jevn stigning over tid. Jeg har det ikke travelt og har blitt litt og litt bedre hele veien. Russerne kjører nok et hardere opplegg i ung alder og får tidligere ut maksnivået.

Bolsjunov-duellen

Han håper at styrkeforholdet mellom supertalentet Bolsjunov og ham selv fortsatt er det samme i sprint, altså at Riseth har taket på russeren når det gjelder den korteste langrennsdistansen, slik som i U23-VM.

- Hvordan var duellen mellom deg og Bolsjunov i U23-VM?

- Jeg hadde grei kontroll på Bolsjunov på sprinten i U23-VM, forteller sprinttalentet til Dagbladet og udtyper:

- Jeg var spent på hvor god han faktisk var etter at han gikk en rå prolog. Jeg husker at jeg brukte samme taktikk i både semifinalen og finalen og rykket i en bakke litt før mål. Det er det som er styrken min. Jeg vant vel med 10-15 meter,

Nærmest Klæbo

Fredrik Riseth har gått to verdenscuprenn tidligere. Så tidlig som i Drammen i 2015 kapret han en knallsterk 11. plass da Eirik Brandsdal vant og var den klart yngste av dem som var topp 30.

Han gikk også i Drammen i 2016 og ble nr. 23 da Petter Northug triumferte. I U23-VM i Soldier Hollow i januar slo han både Aleksandr Bolsjunov og Aleksej Tsjervotkin i kampen om gullet.

Riseth har tatt nye steg denne sesongen og banket til med en knalltid i prologen på Beitostølen. U23-verdensmesteren var den som var nærmest Johannes Høsflot Klæbo, bare tre sekunder bak i prologen. Nr. 3 i prologen, Pål Golberg, var nesten åtte sekunder bak Klæbo.

- Det er betryggende å være såpass nærme Johannes Høsflot Klæbo i prologen på Beitostølen, fordi han bruker å vinne prologene selv i verdenscupen med en del sekunder. Det lover bra, sier Riseth til Dagbladet.

Også i finaleheatene gjorde Riseth det bra og ble til slutt nr. 4 bak Klæbo, Kasper Stadaas og Eirik Brandsdal. Også 1994-modellen Stadaas er en ny og spennende mann i verdenscupen og har vært forrykende god i flere rulleskirenn på sommerføre tidligere. Fartsressursene er store.

Best i motbakkene

Riseth vant klassisksprinten på Gålå i helga foran nevnte Stadaas og Even Northug, mens landslagsløper Sindre Bjørnestad Skar ble nr. 7. Petter Northug røk ut i kvartfinalen og var 9,9 sekunder bak Riseth i prologen.

- Det stemmer at jeg er sterkest i motbakkene, men jeg vant også på Gålå, som er en flat sprint med mye staking. Det er viktig å beherske alle typer terreng, sier 22-åringen til Dagbladet.

Han drømmer om å få gå OL-sprinten i Pyeongchang, som - i likhet med de fleste andre norske sprinterne - har en løypeprofil som passer hans kvaliteter på papiret meget bra.

- Hvordan skal komme deg dit?

- Da må jeg gå og prestere i flere verdenscuprenn. For å få gå mer verdenscup videre i sesongen, må jeg nok til sprintfinalen nå på Lillehammer. Seks stykk får gå i normale verdenscupsprinter, men det holder neppe å være sjettemann, siden landslagsløpere gjerne blir foretrukket hvis det er jevnt, sier Riseth.

Kjenner Klæbo fra ungdomsskolen

«Alle verdenscuprenn før jul er i utgangspunktet forbeholdt utøvere fra elite-landslagene», heter det i Norges Skiforbunds sesonginformasjon, hvilket betyr at Riseth må prestere ekstremt bra for å danke ut de norske landslagssprinterne til Davos.

Det som imidlertid taler for Riseth er at yngre løpere vil bli prioritert foran eldre løpere når det er jevnt. Forrige sesong klarte kompisen Klæbo å gå seg inn i de verdenscuprennene han ville.

Riseth er mektig imponert over verdenscuplederen. Relasjonen mellom dem er svært god.

- Jeg kjenner Johannes veldig godt. Vi er fra samme treningsgruppe i Byåsen og har gått på videregående sammen. Han var ikke den beste på den tiden, men har utviklet seg enormt siden tidlig junioralder. Johannes ble ekstremt god overraskende raskt, forteller Riseth til Dagbladet.

- Jeg tenkte ikke at han var slik på videregående, men Johannes må ha vært utrolig moden og nytenkende allerede da for å ha tatt de stegene han tok. Det er slik jeg ser på ham i dag i hvert fall. Han har en tanke om det meste.

Jokerne

En annen ikke-landslagsløper som kan blande seg inn i pallkampen på lørdagens sprint er Kasper Stadaas, som ble nr. 2 bak Klæbo på Beitostølen og nr. 2 bak Riseth på Gålå. Even Northug og Pål Trøan Aune er andre jokere som har vist høyt maksnivå tidligere.

Aune har blant annet herjet på rulleski, seinest i Toppidrettsveka.

- Pål har et enormt potensial. Hvis skuldra hans fungerer som før fallet, har han alt som skal til for å kjempe i verdenstoppen i sprint, sa Niklas Dyrhaug til Dagbladet etter at Aune vant sprinten i Aure.

- Han har enorm rekkevidde. Pål har ekstremt mye i seg. Jeg har veldig troa på ham. Pål er verdens høyeste og sterkeste skiløper.

Calle Halfvarsson sammenliknet Aune med Jesper Modin og Usain Bolt overfor Dagbladet, mens tidligere treningskompisen Johannes Høsflot Klæbo uttrykte stor tro på Aune.

- Vi trente mye sammen i fjor høst. Han slet med et brudd i fjor, som ødela for ham. Det er utrolig synd, men nå viser Pål at han er tilbake. Det er utrolig imponerende, sier Klæbo til Dagbladet.

- Pål er en utrolig bra fyr og en bra utøver. Jeg håper han tar steg og får prøve seg i verdenscup. Hvis han gjør ting riktig, tror jeg han klar det. I enkelte løyper har han en fordel med høyden sin, i andre løyper er det annerledes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer