Fredriksens fabrikk

Rikingen John Fredriksen kjøpte i går 495.100 nye aksjer til cirka ti millioner i Vålerenga. Med det er han suverent største aksjonær med nærmere 40 prosent av aksjene. Så stor er han blitt, at klubbstyret vil gjøre alt de kan for å tilfredsstille Fredriksens krav til ny styringsmodell i klubben.

Hovedpersonen sjøl var ikke å få i tale i går. John Fredriksens pressestrategi er enkel. Han snakker ikke med journalister. Av prinsipp. Men etter nedrykkskampen mot Sogndal, snakket han likevel kort med Dagbladet.

Suverene

- Hva gjør du og de andre aksjonærene nå? spurte vi.

- Nå er det bare å starte på bunnen og bygge klubben opp på nytt.

- Vurderer du å investere mer i Vålerenga?

- Ja, det er ikke utenkelig, sa Fredriksen for drøye tre uker siden.

Fredriksen har alstå gått svanger med oppkjøpet lenge. Sammen med de andre storeierne, Øystein Stray Spetalen og Ola Mæle, har Fredriksen etter nedrykket krevd forandringer i måten klubbens a-lag blir styrt på. Det siste året har opprivende personkonflikter i VIF-styret overskygget alt annet i Oslo-klubben. Klubbstyret har nektet å føye seg etter aksjonærenes ønsker, men etter Fredriksens storoppkjøp, har de lite valg.

- I et hvert selskap er det klart at størrelsen på eierandelen betyr tyngde til hvem det skal lyttes til. Nå er Fredriksen så stor at han vil være en markert person i Vålerenga, sier VIF-formann Morten Grødahl til Dagbladet etter styremøtet seint i går kveld.

Kan gå

VIF-styret sier de vil gjøre alt for å legge til rette for en styringsmodell Fredriksen vil godta. Paradoksalt nok kan det bety at de sjøl må gå av.

- Hvis vi finner den løsningen som er til den beste for klubben, så skal ikke Morten Grødahl stå i veien for det. Ingen enkeltpersoner er viktigere enn klubben, sier Grødahl til Dagbladet.

Det betyr ikke at han vil gå av, men det er en sansynlig utgang.

  • Fredriksen er god venn med Ola Mæle og Øystein Stray Spetalen. Begge de to har vært klare på at Grødahl burde ha gått av som leder for lenge siden.

I en pressemelding skriver Fredriksen at han vil la årsmøte velge de personene som skal lede Vålerengas nye elitesatsing. Men det blir bare en formalitet. Klubben er innstilt på å gi Fredriksen frie hender.

- Vi starter dialogen med Fredriksen neste uke. Vi har en skisse til en styringsmodell, og vi er sikre på at vi finner en løsning både han og klubben kan godta. Så blir det valgkomiteens oppgave å finne ut hvem som skal sitte i posisjonene fram mot årsmøtet, sier Grødahl.

John Fredriksen

Alder: 55 år

Yrke: Skipsreder og investor

Formue: ca 10 milliarder. Har etter flere år med oppgang i tankmarkedet opparbeidet seg som landets nest rikeste mann.

Bakgrunn: Vokst opp på Etterstad i Oslo, bydelen nærmest Vålerenga. Sønn av en rørlegger. Har alltid hatt et hjerte for Vålerenga, og kjøpte seg inn i fotballklubben i 1997 med ca. 13 prosent av aksjene. Kjøpte i går ytterligere 25 prosent.

De største aksjonærene

Bryggegata v/John Fredriksen : ca. 38 prosent

Øystein Stray Spetalen : ca. 13 prosent

Vålerenga Idrettsforening : ca. 10,5 prosent

Ola Mæle : ca. 9 prosent

<B>NY SJEF:</B> Skipsreder John Fredriksen vandrer ut fra Bislett med kona Inger da VIF enda var et topplag.