Fredriksson med skandaløs sammenligning: - Sundby like suveren som Mühlegg

Den svenske skilegenden får høre det av nordmennene.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby kontrollerte alt og tok en soleklar seier på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby kontrollerte alt og tok en soleklar seier på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby (31) har startet sesongen eventyrlig bra og vært helt suveren.

På dagens 30 kilometer fellesstart med skibytte dro han på feltet i 15 kilometer før han takket for følge og utklasset hele verdenseliten. Etter løpet fortalte verdenscuplederen at han følte seg usedvanlig pigg og gikk sitt beste løp noensinne.

Konkurrentene ble statister, og hjemme i de svenske stuer var det flere som måpte, deriblant den tidligere verdenscupvinneren Mathias Fredriksson.

Han jobber nå som langrennsekspert i den svenske TV-kanalen SVT. Under kanalens langrennsending kom Fredriksson med en svært kontroversiell sammenligning:

- Jeg har ikke sett noe lignende, i alle fall ikke de seneste årene. Det var like overlegent som da Johan Mühlegg herjet i OL i Salt Lake City i 2002, sa svensken som vant verdenscupen sammenlagt året etter.

Mühlegg var gjennomdopet, ødela Sveriges Per Elofsson og er skihistoriens sterkeste symbol på uren idrett. Derfor er sammenligningen både kontroversiell, upassende og skandaløs.

- Uproft Konkurrentene skjønte at Mühlegg var dopet da han startet med å vinne tremila i OL helt suverent foran Christian Hoffman, Mikhail Botvinov, Kristen Skjeldal og Ole Einar Bjørndalen.

- Jeg skjønner at man vil sammenligne folk, men enkelte sammenligner man bare ikke med. Uproft, spør du meg, men vi er alle forskjellige, sier landslagsløper og lagkamerat Simen Andreas Sveen til Dagbladet.

- Det virker som om han helg etter helg prøver å få fokus på seg selv, sier tidligere eliteløper, nå sponsortrener i Norges Skiforubund, John Anders Gaustad.

Sundby ble konfrontert med utspillet av SVT og likte sammenligningen - naturligvis - svært dårlig.

DOPET: Johan Mühlegg er en av idrettens største syndere og er en ingen vil bli sammenlignet med.
Foto: Aleksander Norddahl/Dagbladet
DOPET: Johan Mühlegg er en av idrettens største syndere og er en ingen vil bli sammenlignet med. Foto: Aleksander Norddahl/Dagbladet Vis mer

- Man skal ikke gjøre slike sammenligninger. Det går ikke, svarte verdenscuplederen.

Også svenskene reagerer på Fredrikssons utspill.
- Det kjennes veldig unødvendig å nevne de to navnene i samme setning, sier Expressens langrennskommentator, Tomas Pettersson, til Dagbladet.
Vil heller sammenlignes med Johan Olsson Da Fredriksson kom med det kontroversielle utspillet i SVTs langrenssending, ble han arrestert av programleder André Pops.

- Når man nevner Mühleggs navn så vet man at det er en del juks? sa Pops.

- Nei, her er det bare hardt arbeid som gjelder, svarte Fredriksson i et forsøk på å hente seg inn igjen.

Sundby ville heller sammenligne seg med Johan Olsson etter svenskens VM-gull på 50 kilometeren i Val di Fiemme i 2013.

- Jeg hadde kjempebra ski og følte meg veldig bra. Dette er det beste løpet jeg har gått noensinne. Jeg kunne bare kjøre og kjøre. Det var sikkert litt som Olsson følte det i Val di Fiemme, sier Sundby.

UFIN: Mathias Fredriksson sammenlignet Martin Johnsrud Sundby med Johan Mühlegg. Nå får svensken høre det.
Foto: Maja Suslin / SCANPIX / Kod 10300
UFIN: Mathias Fredriksson sammenlignet Martin Johnsrud Sundby med Johan Mühlegg. Nå får svensken høre det. Foto: Maja Suslin / SCANPIX / Kod 10300 Vis mer