Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fredrikstad vant årets viktigste kamp

Med et nødskrik: 27 - 26

FIKK LÅNEGARANTI: Fredrikstad trengte en lånegaranti på 10 millioner kroner, men avgjørelsen i bystyret ble en thriller. Med 27 mot 26 stemmer ga de grønt lys.  
Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix
FIKK LÅNEGARANTI: Fredrikstad trengte en lånegaranti på 10 millioner kroner, men avgjørelsen i bystyret ble en thriller. Med 27 mot 26 stemmer ga de grønt lys. Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet.no): Fredrikstad har vært i akutt pengenød i høst, og situasjonen har vært så ille at et styremedlem betegnet klubben som teknisk konkurs.

I kveld fikk det nedrykkstruede Tippeligaen en redningsplanke av Fredrikstad kommune - men det var med et nødskrik:

Med 27 mot 26 stemmer besluttet bystyret å forlenge lånegarantien på 10 millioner kroner til ut 2010. Dermed klarer klubben - såfremt bankene godtar garantien - å betale lønningene for spillere og administrasjon ut året.

- Dette er en veldig hyggelig kveld, og jeg setter stor pris på vedtaket som bystyret gjort. Jeg er litt stolt av byen min, og at de bryr seg om klubben, sier adm. dir Runar W. Henriksen til Dagbladet.

- De reddet oss ikke fra konkurs

Rådmannen i Fredrikstad gikk imot en lånegaranti, og begrunnet det med kommunens anstrengte økonomi, samt at FFK ikke har vist den nødvendige bedringen siden forrige gang klubben måtte løpe til bystyret med problemene sine.

Til slutt ble klubben reddet av én stemme.

- Jeg oppfatter ikke at tilliten til oss er tynnslitt i kommunen. Jeg har ikke hørt debatten i bystyret, men i en sånn type diskusjon er det blitt sagt at dette er midler som prioriteres foran eldreomsorg, skoler og den type ting. Dette handler om en garanti - i utgangspunktet får vi ikke en krone av kommunen, sier Henriksen.

Han går ikke med på at lånegarantien redder Fredrikstad Fotballklubb fra konkurs.

- Det er ikke det dette handler om, men vi trengte midlertidig kreditt, for å sikre at den økonomiske snuoperasjonen lar seg gjennomføre som vi har tenkt. Til neste år har vi planer om å redusere kostnadene kraftig, vi vil oppnå tilnærmet balanse mellom inntekter og kostnader uten at det foretas spillersalg. Den snuoperasjonen er vi kommet ganske langt med.

Krevde ny avstemning

Ifølge Demokraten var avstemningen av det dramatiske slaget: Først erklærte ordfører Eva Kristin Andersen (Frp) at et flertall på 27 representanter i bystyret hadde stemt nei til FFKs lånegarantisøknad.

Mindretallet ba om kontraavstemning.

Og fikk flertall med én stemmes overvekt.

— Hvis det er riktig at bystyret-vedtaket først var nei til garantiforlengelsen for så å bli omstøtt til et ja, så må jeg si dette er sjokkerende. Noe tilsvarende har jeg aldri opplevd, uttalte Høyres Peter Kuran til Demokraten.

Hadde en plan B

- Hva ville dere gjort om bystyret hade sagt nei, Henriksen?

- Nå får vi først se om bankene vil godta den garantien. Gjør de ikke det, må vi bruke plan B. Da må vi utfordre eierne i Fredrikstad Sport ASA, sier FFK-direktøren. 

Med tre runder igjen av Tippeligaen ligger Fredrikstad tredje sist, på kvalifiseringsplass.

- Var dette likevel årets viktigste seier for Fredrikstad?

- Det er en av de viktigste økonomiske seirene, men det som også står i hodene våre er å sikre plassen. Konsekvensen hvis det går galt er vesentlig større enn det vi snakker om i kveld, men det er viktig signal for samholdet i FFK, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling