Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mushaga Bakengas onkel vant Nobels fredspris

Fredsprisvinneren er onkelen til norsk Eliteserie-profil

Denis Mukengere Mukwege (63) er onkelen til Tromsø-spiss Mushaga Bakenga (26).

KJENT ONKEL: Mushaga Bakenga er fredsprisvinner Denis Mukengere Mukweges nevø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
KJENT ONKEL: Mushaga Bakenga er fredsprisvinner Denis Mukengere Mukweges nevø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag offentliggjorde Nobelkomiteen vinneren av Nobels fredspris 2018.

Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukengere Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter.

«Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre», heter det blant annet i komiteens begrunnelse.

Mukwege er onkelen til den norske Tromsø-spissen Mushaga Bakenga.

- Er du seriøs? Åh, det er på tide. Han har fortjent det lenge nå. Å faen, nå ble jeg glad, sier Bakenga til NRK.

- Visste du ikke om det før nå?

- Nei, jeg visste at han var favoritt, men det var han jo da Obama vant også. Da hadde vi jo TV 2 på besøk som skulle intervjue oss med en gang, sier Bakenga.

Utsatt for attentatforsøk

Bakenga røk akillesen da han spilte for Molde i 2015, og da dukket muligheten opp for å reise til Den demokratiske republikken Kongo for å besøke familien.

- Kongo er et fantastisk fint land og Bukavu, som familien min bor i, er en hyggelig by. Det var litt som å komme hjem. Jeg føler meg veldig hjemme i Norge, men det gir en annen betydning å komme dit røttene dine er fra, sa Bakenga til Dagbladet for tre år siden.

Mukwege, som er gynekolog og fredsaktivist, ble også nominert til Nobels fredspris i 2013, blant annet for å ha grunnlagt Panzi-sykehuset i Bakavu, der det årlig behandles rundt 3000 kvinner for voldtekt.

I 2012 ble Mukwege utsatt for et attentatforsøk i hjembyen, men overlevde.

Bakenga turte ikke å dra tilbake før 2015.

Flyktet fra Kongo

22-åringen ble født i Trondheim 8. august 1992, men da han var to år ble han tatt med til Kongo fordi moren jobbet for UNICEF.

Det gikk bra en stund, men så kom krigen, og Bakengas familie måtte flykte for livet.

- Vi snakket om krigen da jeg var der nede nå. Det er helt utrolig at alle som var med på den flukten overlevde. Vi var 70 stykker. Det er på en måte artig å høre historiene, men også traumatisk. Jeg har blokkert mange av de dårlige minnene, men da vi snakket om det satt jeg bare og skalv og tenkte at det er helt vanvittig at jeg er her i dag, fortalte Bakenga til Dagbladet i 2015.

Etter lengre tid på flukt var det til slutt FN som hjalp Bakengas familie ut av landet.

- Tenk deg at du sitter i et fly og den ene propellen stopper, og flyet er på vei ned, og plutselig starter propellen igjen. Og neste gang flyet er i lufta, bare noen timer etterpå, så krasjer det. Det skjedde oss, og det er flere sånne historier, sa Bakenga for å illustrere dramatikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!