TØFF TID: Vegard Eggen Hedenstad, her i duell med daværende Leverkusen-spiller og nåværende Real Madrid-stjerne Daniel Carvajal, var mer skadet enn han var frisk og kampklar i løpet av sesongene i tyske Freiburg. Nå har han skiftet beite til St. Pauli og er endelig tilbake på det norske A-landslaget igjen, mens Mats Møller Dæhli og Håvard Nielsen fortsatt er igjen i Freiburg uten foreløpig suksess. Foto: NTB Scanpix
TØFF TID: Vegard Eggen Hedenstad, her i duell med daværende Leverkusen-spiller og nåværende Real Madrid-stjerne Daniel Carvajal, var mer skadet enn han var frisk og kampklar i løpet av sesongene i tyske Freiburg. Nå har han skiftet beite til St. Pauli og er endelig tilbake på det norske A-landslaget igjen, mens Mats Møller Dæhli og Håvard Nielsen fortsatt er igjen i Freiburg uten foreløpig suksess. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hedenstad fra Freiburg-mareritt til kommunistklubb og landslagscomeback

Freiburg har skapt et mareritt for tre norske landslagsspillere: - Ingen skjønner hva som er galt

Vegard Eggen Hedenstad, Mats Møller Dæhli og Håvard Nielsen har minst to ting til felles: De var tre av Norges mest lovende spillere, men har alle fått det svært tøft i Freiburg.

SANDVIKA (Dagbladet): Mens Hertha Berlin har vært en strålende klubb for norske spillere, hvor Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i dag har viktige roller for laget som innehar 2. plassen i Bundesligaen, befinner Freiburg seg i motsatt ende av skalaen når det kommer til norske suksesshistorier - eller rettere sagt fraværet av dem.

Freiburg har åpnet sesongen brukbart og er nr. 10 i Bundesligaen med ni poeng på seks kamper. Den tyske storklubben, populært kalt «Breisgau-Brasilianer», har i 2016 eid tre av Norges mest spennende fotballspillere. Vegard Eggen Hedenstad (25) var i Freiburg i 2012 fram til i sommer. Mats Møller Dæhli (21) kom til Freiburg fra Cardiff i 2014, mens Håvard Nielsen (23) signerte for Freiburg like før jul i fjor.

Den norske trioen, hvor Hedenstad og Nielsen var viktige brikker da Norge tok bronse i U21-EM i Israel og Dæhli lenge var regnet som Norges største talent, har flere fellesnevnere. En av dem er skademarerittet som samtlige har opplevd eller opplever i Freiburg.

ENDELIG TILBAKE: Vegar Eggen Hedenstad er kvitt skadene, spiller fast i 2. Bundesliga og er tilbake på det norske A-landslaget.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ENDELIG TILBAKE: Vegar Eggen Hedenstad er kvitt skadene, spiller fast i 2. Bundesliga og er tilbake på det norske A-landslaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Skademarerittet

I løpet av fire sesonger spilte Hedenstad bare 23 kamper for Freiburgs førstelag grunnet store skadeplager - samt et utlån til Eintracht Braunschweig.

Dæhli står foreløpig med bare fire seriekamper på to år etter sitt lange skademareritt, mens Håvard Nielsen bare har sju opptredener i 2016 etter å ha vært skadet helt siden april.

- Det var en tøff periode i Freiburg, spesielt den andre sesongen. Vi trente så hardt at det ikke var forsvarlig. Jeg ble aldri helt bra igjen etter skadeproblemene. Vi fant ikke ut hva som var galt, og jeg gikk skadet i ett år. Til slutt opererte jeg, forteller Hedenstad til Dagbladet.

- Det var en overgang å komme til Freiburg. Vi trente for hardt. I tillegg jeg gikk rett fra sesong i Norge til sesong i Tyskland og med U21-EM i mellomtiden. Det ble for lite ferie og for lang sammenhengede sesong. Men det er klart det er lett å si det i etterkant.

Møller Dæhli: - Kanskje er det årsaken til skadene

Hedenstad fortsetter:

- Håvard Nielsen går gjennom akkurat det samme nå. Han er skadet, men vet ikke hva som er problemet. Ingen skjønner hva som er galt i Freiburg. Slik var det også med meg. Det er frustrerende. Vi har snakket litt om våre felles erfaringer i Freiburg, forteller venstrebacken.

SKADET: Freiburgs Havard Nielsen er igjennom det samme skademarerittet som Vegard Eggen Hedenstad opplevde i samme klubb. Foto:  REUTERS/Ralph Orlowski
SKADET: Freiburgs Havard Nielsen er igjennom det samme skademarerittet som Vegard Eggen Hedenstad opplevde i samme klubb. Foto:  REUTERS/Ralph Orlowski Vis mer

- Vil du anbefale andre nordmenn å dra til Freiburg?

- Jeg vil ikke stå her og snakke negativt om gamleklubben min. Det er fortid. Freiburg er dyktige på mye og er en bra klubb for mange, men jeg er glad for at jeg er der jeg er nå, sier den tidligere Stabæk-spilleren.

Mats Møller Dæhli forteller til Dagbladet at han forstår hva Hedenstad mener.

- Det stemmer at vi trener veldig hardt i Freiburg. Og kanskje er det en medvirkende årsak til at jeg gikk så lenge skadet, og at Vegar og Håvard har slitt med skader de også. Men det er vanskelig å gi et eksakt svar på, sier Møller Dæhli til Dagbladet.

- Jeg er heldigvis helt skadefri nå. Jeg har scoret litt på reservelaget og nærmer meg stadig det nivået jeg var på før skadeproblemene. Det er godt å se at det går riktig vei nå.

Gjør som Berre og Pedersen

Mens Dæhli er klar på at han vil bli i Freburg, har Hedenstad skiftet klubb til St. Pauli, hvor Vålerenga-legenden Morten Berre spilte i 2001, mens tidligere landslagsspiller Tore Pedersen, nå kjent som fotballagent, var St. Pauli-spiller fra 1995 til 1997.

- Rådførte du deg med Berre og Pedersen før overgangen?

- Jeg snakket ikke med Berre, men det var gjennom Tore Pedersen jeg kom i kontakt med klubben, avslører landslagsbacken.

St. Pauli har slitt stort i 2. Bundesliga i sesongstarten, men Hedenstad har fått gode tilbakemeldinger. Nå er han endelig tilbake i landslagsvarmen igjen til VM-kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og San Marino.

SKADEPLAGET: Freiburgs Mats Møller Dæhli er endelig skadefri og tilbake på U21-landslaget, men oppholdet i Freiburg har likevel vært preget av skader. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKADEPLAGET: Freiburgs Mats Møller Dæhli er endelig skadefri og tilbake på U21-landslaget, men oppholdet i Freiburg har likevel vært preget av skader. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det var en positiv overraskelse. Det er lenge siden sist, så det er godt å være tilbake i landslagsvarmen. Hvis jeg får sjansen fra start av Per-Mathias, skal jeg gripe den, sier 25-åringen.

Venstreekstrem

Hans nye klubb, St. Pauli, skiller seg ut fra de fleste andre. Den vest-tyske klubben har en klar politisk linje preget av venstreekstremisme. St. Pauli omtales ofte som en kommunistklubb og var den første klubben i Tyskland som nektet nazister adgang til hjemmekampene.

- Det er en kul historie som henger igjen i kulturen. Jeg merker det mest på publikum, som alltid støtter oss uansett hvordan det går. Det gir meg ekstra lyst til å gi noe tilbake.

- Måtte du på politisk intervju før overgangen?

- Haha, nei, så viktig er ikke det politiske standpunktet.

- Er det sånn at alle får like mye spilletid i beste kommunistiske ånd?

- Hehe, nei, men det hadde vært moro om det faktisk var sånn, svarer Hedenstad.

Lørdag kan han få sin femte A-landskamp for Norge i VM-kvalifiseringskampen i Baku. For tre år siden var Hedenstad en nøkkelspiller da Norge tok EM-bronse i U21-EM i Israel under Tor Ole Skulleruds ledelse.

GLAD: Det gleder Tor Ole Skullerud stort å se Vegar Eggen Hedenstad tilbake uten skadeproblemer og på landslaget. Foto: EPA/DANIEL KASAP
GLAD: Det gleder Tor Ole Skullerud stort å se Vegar Eggen Hedenstad tilbake uten skadeproblemer og på landslaget. Foto: EPA/DANIEL KASAP Vis mer

- Skullerud snakket vel om det, ja

Til Dagbladet forteller den tidligere Molde og U21-landslagstreneren at han gleder seg over at Hedenstand er tilbake på landslaget etter skademarerittet.

- Personlig er jeg veldig glad for at Hedenstad er tilbake etter alle skadene. Han er en offensiv og modene back med en skuddteknikk på frispark som minner om Ronaldo. Han var litt opp og ned på frisparkene, men jeg husker at vi ble veldig imponert, forteller Skullerud til Dagbladet.

Om skryten fra gamlesjefen sier Hedenstad følgende:

- Skullerud snakket vel om det, ja. Men frisparkfoten er i bra slag den. Ronaldo-duppen sitter, og jeg scoret nylig på frispark i cupen. Jeg har scoret på ett av to forsøk. Det er bra snitt der, men jeg må score regelmessig. Det holder ikke bare å score på ett frispark. Jeg tar gjerne frispark for Norge om jeg får sjansen, forteller 25-åringen.

NY VÅR: Vegar Eggen Hedenstad har fått en ny vår i St. Pauli denne høsten. Det gleder tidligere U21-landslagstrener Tor Ole Skullerud. Foto: Annegret Hilse/dpa
NY VÅR: Vegar Eggen Hedenstad har fått en ny vår i St. Pauli denne høsten. Det gleder tidligere U21-landslagstrener Tor Ole Skullerud. Foto: Annegret Hilse/dpa Vis mer

Norge møter Aserbajdsjan i Baku lørdag kl. 18.00.