- Frekke turister setter fra seg gamle ski og tar med seg nye

Pål Anders Ullevålseter slår alarm om tyverier i Nordmarka.

ULLEVÅLSETER (Dagbladet): Endurofører Pål Anders Ullevålseter er født og oppvokst på Ullevålseter, som er et knutepunkt for turveier, skiløyper og stier i den sørlige delen av Nordmarka.

Mange turister ferdes i disse traktene hvert år, men ikke alle har like gode hensikter.

- De stjeler mye rart der oppe. Det har blitt stjålet mye ski i vinter. Jeg har blant annet hatt en utstilling med strikkeklær i varmestua. Det er en byste med gensere, og hoder med luer og skjerf. Nylig har fire luer, ett skjerf og en genser blitt stjålet ved forskjellige anledninger. I tillegg har det blitt stjålet ski på utsiden av stua, sier Ullevålseter til Dagbladet.

Det har blitt så ille at Rally Dakar-føreren frykter at pokalene han har jobbet så hardt for siden han startet med motorcross som liten gutt skal bli borte.

- Jeg har pokalsamlingen i en annen stue ved siden av hovedstua. De pokalene jeg har framme håper jeg bare har en verdi for meg. Det er ikke gull i dem for å si det slik. Pokal-skapet står inne i peisstua ved en café. Jeg liker å ha påkalene framme slik at folk kan se dem. Min far begynte å sette de der for 15-20 år siden, og det er stort sett blekk og glass. De store fine pokalene fra Dakar-rallyet er låst inne i annet skap. Det skulle blitt skikkelig rabalder hvis de brøt opp det skapet, sier Ullevålseter.

Aldri opplevd liknende Det meste tyder på at det er helt vanlige skiturister som stjeler fra medmennesker i Nordmarka. Pål Anders Ullevålseter er overbevist om at det handler om enkeltpersoner.

- Jeg er jo født og oppvokst der oppe på setra, og for meg er det det tryggeste stedet som er. Jeg har aldri opplevd tyverier så hyppig som nå. Man er normalt forsiktig i byer og slik hvor folk stjeler ting. Jeg blir overrasket over at det i disse tilfellene handler om turister som går på ski i Nordmarka. Du må jo gå en mil tur-retur for å komme dit. Det er veldig rart. Det er helst på søndager og på helligdager ting forsvinner. Kanskje de fryser litt på øra eller trenger en genser å varme seg med, sier Ullevålseter.

ALVOR:
Pål Anders Ullevålseter fullførte nylig Rally Dakar igjen.
Foto: Julie Kristoffersen / Scanpix
ALVOR: Pål Anders Ullevålseter fullførte nylig Rally Dakar igjen. Foto: Julie Kristoffersen / Scanpix Vis mer

De mest frekke tyvene benytter anledningen til å bytte ut sine gamle ski med et par splitter nye ski, før de tar fatt på tilbakeveien.

- Vi hadde et tilfelle i marka forrige helg hvor en dame hadde kjøpt nye ski for 4000 kroner. Hun plasserte skiene på utsiden av varmestua, og når hun kom tilbake var de borte. Så står det noen eldre ski igjen der da, når alle har reist for dagen. Det er så utrolig frekt, sier Ullevålseter.

- Har du forsøkt å anmelde tyveriene?

- Det er håpløst å anmelde slike ting, så nei, det har jeg ikke gjort, sier Ullevålseter som kommer med en oppfordring til de som faller for fristelsen.

- Folk må tenke seg nøye om. Vi kan ikke ha det slik at vi må sette skiene langt fra hverandre for at de skal unngå å bli stjålet.

Ikke noe stort problem Kommunikasjonssjef i skiforeningen, Mette Øinæs Habberstad, sier at de ikke opplever tyverier i Nordmarka som noe problem.

- Nei, det er ikke noe vi opplever som et problem. Vi opplever heller det motsatte, at folk ringer oss og forteller at de har funnet ski og annet utstyr som ikke tilhører dem. Vi er som oftest de som blir kontaktet når tyverier skjer, da vi holder flere av stuene i Nordmarka, sier Habberstad.

NÆRMESTE MARKASTUA: Skiforeningen tror Ullevålseter er utsatt fordi stedet ligger nær offentlige veier. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NÆRMESTE MARKASTUA: Skiforeningen tror Ullevålseter er utsatt fordi stedet ligger nær offentlige veier. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Hun mener at Ullevålseter kanskje er mer utsatt enn andre deler av Nordmarka.

- Hvis folk først har bestemt seg for å stjele skiutstyr så går de nok til de nærmeste destinasjonene, og da er kanskje Ullevålseter utsatt, sier Habberstad.

Hun vil likevel benytte anledningen til å komme med en oppfordring til folk som benytter turlveier og skiløyper.

- Jeg kan komme med en oppfordring til folk om at de bør merke skiene og utstyret sitt godt. Vi er jo oppvokst i et land hvor vi skal kunne sette fra oss skiene utenfor varmestua og ta oss en kobb toddy, men det gjelder å være forsiktig, sier Habberstad.