FORVANDLING: Martin Ødegaard (18) har økt selvtillit og byr mer på seg selv i nederlandsk fotball denne sesongen. Det gir resultater. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORVANDLING: Martin Ødegaard (18) har økt selvtillit og byr mer på seg selv i nederlandsk fotball denne sesongen. Det gir resultater. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Europas driblekonger: Martin Ødegaard forvandling

Frekkere Ødegaard nærmer seg Messi- og Neymars dribletall

Med stadig økende selvtillit skyter nå Martin Ødegaard (18) dobbelt så ofte og dribler tre ganger så mye som han gjorde forrige sesong. Det bringer ham inn på lista over Europas mest suksessfulle driblekonger hittil i høst.

(Dagbladet): Etter at Martin Ødegaard tok norsk og etter hvert internasjonal fotball med storm som 15-åring, har stortalentet fått høre at han har blitt for snill og for lite vågal i spillestilen.

Måten han driblet seg inn og ut av mellomrommet og tidvis lekte seg med etablerte landslagsspillere på som 15-åring, skapte stor begeistring, før Ødegaard i Real Madrid ble mindre toneangivende og mer forsiktig i spillestilen.

Hittil i årets sesong i Nederland ser vi imidlertid en stor forvandling hos 18-åringen fra Drammen: Martin Ødegaard har blitt frekkere og mer dominerende for årets Heerenveen-lag, som er bare ett poeng bak serieleder Feyenoord på tabellen etter tre seire, to uavgjort og null tap i Eredivisie.

- Overgangen til Heerenveen tok litt tid. Det var nok et sjokk i starten. Det er forskjell på å spille for andrelaget til Real Madrid og i nederlandsk toppdivisjon. Det er morsomt og se på utviklingen hans, sier tidligere Ajax-spiller André Bergdølmo til Dagbladet.

- Selvtillit og trygghet er viktig også for Martin, som nå i tillegg har utviklet seg og tatt store steg defensivt. Han er lærevillig og utvikler både styrker og svakheter. Det ser Real Madrid når de velger å forlenge kontrakten hans. Det viser at Martin har gjort mye riktig, mener den tidligere norske landslagsbacken.

Blant Europas mest dribleglade

Sammenliknet med forrige sesong skyter Martin Ødegaard dobbelt så mye denne sesongen. 18-åringen har gått fra et snitt på 1,2 til 2,4 skudd per kamp, ifølge tallmaterialet til statistikk- og analysenettstedet whoscored.com. To tredjedeler av skuddene kommer fortsatt utenfor 16-meteren.

DRIBLEKONGEN: Ingen har flere vellykkede driblinger enn Neymar hittil denne sesongen. Foto:  REUTERS/Gonzalo Fuentes
DRIBLEKONGEN: Ingen har flere vellykkede driblinger enn Neymar hittil denne sesongen. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes Vis mer

Unggutten som tidligere har blitt regnet som en playmaker og tilrettelegger, har utviklet repertoaret sitt på mange måter: 18-åringen har blitt bedre uten ball, dekker større rom, har utviklet skuddteknikken og har blitt en bedre og modigere dribler.

- Jeg føler jeg har blitt bedre på alt, sa Martin Ødegaard nylig i et intervju med Dagbladet.

Denne sesongen har han faktisk driblet over tre ganger så mye per kamp som han gjorde forrige sesong. Heerenveen-talentet har gått fra 2,3 til solide seks driblinger per opptreden.

Nr. 2 i Nederland

Det gjør Ødegaard til den spilleren som dribler nest mest i nederlandsk fotball etter Ajax-stjerna Amin Younes, som har fire landskamper og to mål for selveste Tyskland. Begge har lyktes med litt over 60 prosent av dribleforsøkene i høst, nærmere bestemt 63 prosent for Ødegaard og 67 prosent for Younes.

- Det er en naturlig og gledelig utvikling. Martin tør mer, stoler mer på seg selv og spiller med selvtillit i en ganske fri rolle, sier Petter Veland, som har fulgt Martin Ødegaard tett de siste seongene, til Dagbladet.

Til sammenlikning er Lionel Messi i en egen klasse i Barcelona med ni driblinger i snitt per kamp. Messi lykkes med 70 prosent av forsøkene og er - ikke så overraskende - enda et hakk over Younes og Ødegaard.

- Martin er i ferd med å bli en typisk nr. 10, en innoverkant og mellomromsspiller av høy internasjonal klasse, mener Bergdølmo.

- Han slår aldri en pasning uten mening. Det er alltid en plan bak det han gjør. Martin tenker alltid neste trekk og visualiserer hva som skal skje. Iblant er han for genial for medspillerne sine. Derfor passer Martin best på et høyt nivå.

Neymar topper

En dribleglad kantspiller som Atletico Madrids Yannick Carrasco ligger på 6,3 driblinger per kamp, men lykkes bare med 48 prosent av forsøkene. Andrés Iniesta lykkes på sin side med 63 prosent av driblingene, som han har hatt 4,3 av per kamp hittil i årets sesong.

Ingen i de største ligaene i Europa dribler mer enn det Neymar har gjort hittil i årets sesong i Frankrike. PSG-stjerna har hele 10,8 driblinger per kamp og har lyktes med hele 74 prosent av dem. Lagkompis Kylian Mbappé ligger så langt på samme antall som Ødegaard, altså seks driblinger per kamp.

I Bundesliga topper Leipzig-stjerna Naby Keita, som blir Liverpool-spiller neste sommer, den samme lista med sju driblinger per kamp, hvor han har lyktes med hele 68 prosent av forsøkene.

I Serie A dribles det noe mindre, men Juventus-stjerna Paulo Dybala topper statistikken sammen med Manuel Lazzari med litt over fem driblinger per kamp. 66 prosent av dem har vært en suksess for Dybala.

FORAN ØDEGAARD: Ajax-stjerna Amin Younes er den eneste som dribler mer enn Martin Ødegaard hittil i årets sesong i Nederland. Foto: NTB Scanpix
FORAN ØDEGAARD: Ajax-stjerna Amin Younes er den eneste som dribler mer enn Martin Ødegaard hittil i årets sesong i Nederland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Philippe Coutinho gikk rett til topps på denne lista i Premier League da han gjorde et slags comeback for Liverpool mot Burnley i helga med sju driblinger, hvor fire av dem - og dermed 57 prosent - var vellykket.

Av dem som har spilt samtlige kamper i årets Premier League-sesong, topper Riyad Mahrez med 6,4 driblinger per kamp, men bare 44 prosent av forsøkene har vært suksessfulle.

Beskjedne nordmenn

Hjemme i Norge dribles det mindre enn i de store ligaene. Selv om nivået er lavere i Norge og motspillerne er svakere, er det ingen som forsøker seg og lykkes like ofte med driblinger som eksempelvis det Ødegaard gjør i Nederland.

Ikke overraskende topper Rosenborg-stjerna Samuel Adegbenro lista klart med 5,3 driblinger per kamp, hvorpå 58 prosent av dem er vellykket. Nr. 2 på lista er Daniel Braaten med fire driblinger per kamp og en suksessrate på 50 prosent på forsøkene.

Mannen de fleste mener er Norges beste fotballspiller for øyeblikket, Joshua King, ligger for øvrig på 3,6 driblinger per kamp i Premier League i høst, mot 3,3 i fjorårssesongen. Antall skudd er cirka det samme, men foreløpig har scoringene uteblitt.

Hvis vi ser på ratingen over dem som har prestert best etter whoscored.coms måleapparater - som spyr ut en form for spillerbørs - er Martin Ødegaard på 17. plass i Nederland på lista hvor Jonas Svensson er nest beste nordmann på 30. plass, mens Bjørn Maars Johnsen og Morten Thorsby er nr. 34 og 35 blant de 247 spillerne på lista.

- Nederlandske klubber følger med Norge

Ruben Yttergård Jenssen er nr. 107, mens det danske stjerneskuddet Kasper Dolberg er så langt nede som 185. plass etter en svak sesongstart.

LEKEN: Ingen dribler mer i Eliteserien enn Rosenborgs Samuel Adegbenro, men til tross for bedre motstandere lykkes Martin Ødegaard med enda flere forsøk i Nederland.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
LEKEN: Ingen dribler mer i Eliteserien enn Rosenborgs Samuel Adegbenro, men til tross for bedre motstandere lykkes Martin Ødegaard med enda flere forsøk i Nederland. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

De norske spillerne har åpnet sesongen godt i Nederland denne sesongen. Til Dagbladet sier tidligere PSV Eindhoven- og Twente-legende Halvard Thoresen (60) at de beste norske spillerne har et godt rykte i Eredivisie.

- Norske spillere er godt likt i Nederland, grunnet mentalitet og tilpasningsevne. De vil gjerne ha de aller beste norske fotballspillerne her, sier fotballegenden til Dagbladet.

- Jeg vet at nederlandske klubber følger med på det norske markedet, uten at jeg tror at det kommer til å ta av med veldig mange flere nordmenn her, fortsetter han.

Positiv Selnæs

På den samme ratingen som er skissert over for med Nederland som eksempel, topper Lionel Messi i Spania, Neymar i Frankrike, Arturo Vidal i Tyskland, Paulo Dybala i Italia og Paul Pogba i England. I Premier League er Joshua King rangert som nr. 171 så langt i sesongen, etter en tung sesongstart.

I Bundesliga er Håvard Nordtveit beste nordmann med sin 93. plass på den samme rankingen, mens Per Ciljan Skjelbred er nr. 99 og Rune Jarstein på 139. plass. Ole Selnæs har åpnet sesongen godt i Frankrike og er av whoscored rangert som den 58. beste spilleren i Ligue 1 hittil i sesongen.

Det er altså i den nederlandske ligaen hvor de norske spillerne utmerker seg mest. I Eredivisie er samtidig nivået noe lavere enn i de største ligaene. Det viser både ligakoeffisienten og prestasjonene til de nederlandske klubbene.

Nederlands utfordring

Ajax var riktignok i Europa League-finalen i vår, men tapte som kjent i playoffen mot Rosenborg tidligere i høst. Halvard Thoresen håper Nederland snart kommer ut av bølgedalen de befinner seg i.

- Nederlandsk fotball er inne i en bølgedal med både klubb- og landslag, men jeg er sikker på at de kommer tilbake. Nederland har ofte vært lengst framme i utviklingen, men det er de ikke nå, sier Thoresen til Dagbladet.

- Landslaget har vært gjennom et generasjonsskifte hvor mange stjerner har vært på vei ned samtidig. Belgia har en storhetstid, uten at jeg tror det er negativt for Nederland, tvert imot. De følger jo den nederlandske modellen også og skjerper Nederland.

Når det gjelder Ødegaard forvandling på banen, synes den også utenfor gressmatta, ifølge Heerenveen-trener Jurgen Streppel.

- Jeg sa fra dag én at vi må gi Martin tid til å bli kjent med oss og ligaen, og nå kommer kvalitetene hans til syne, sa Streppel i et intervju med den nederlandske kringkasteren Nederlandse Omroep Stichting forrige uke.

- Martin var en veldig introvert gutt, men nå blir han bare mer og mer åpen og får stadig mer selvtillit her i Heerenveen. Noe har skjedd med den gutten.