Freser etter fluor-juks: - Forkastelig

Norske trenere og langrennsløpere reagerer sterkt. - Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang.

STERKE REAKSJONER: Fluorjuksingen hos enkelte svenske langrennsløpere i Skandinavis Cup i Falun vekker sterke følelser hos flere norske utøvere og trenere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERKE REAKSJONER: Fluorjuksingen hos enkelte svenske langrennsløpere i Skandinavis Cup i Falun vekker sterke følelser hos flere norske utøvere og trenere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Skandinavisk Cup i Falun skal noen utøvere ha brukt ulovlig fluorsmurning, som inneholder C8-fluorkarboner. Det skrev NRK mandag.

Ifølge Dagbladets opplysninger var det i en svensk smørebod at det ble funnet fluorsmurning med C8-fluorkarboner. Slike produkter er ulovlige å bruke og selge i EU og EØS.

Fluor-juksingen får flere norske langrennsaktører til å frese.

- Det viser hvilke holdninger som rår. Noen er skruppelløse. Som et godtroende menneske velger jeg å tro at dette skyldes kunnskapsløshet, men på dette nivået er dette folk som bør inneha kunnskap om at slike fluorprodukter er ulovlige. Da er det ikke annet å si at det er forkastelig. Idrett skal være fair play. Dette er ikke fair play, sier Torstein Drivenes til Dagbladet og legger til:

- Det var overraskende og skuffende.

REAGERER: Hovedtrener for Equinor Rekruttlandslag Torstein Drivenes. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Hovedtrener for Equinor Rekruttlandslag Torstein Drivenes. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Drivenes er trener for rekruttlandslaget og ble tipset om mulig fluor-juks i den svenske leiren lørdag ettermiddag. Han tok det dernest videre med teknisk delegert.

- Men det var først søndag morgen at jeg opplevde at informasjonen var så troverdig at det var sannsynlighetsovervekt for at det hadde skjedd, og da følte jeg at det var min plikt å si ifra til arrangør, i dette tilfellet FIS, forteller Drivenes.

- Juks i sin verste from

Juryen gikk da til en svensk smørebod for å undersøke om ryktene stemte. Da fikk juryen bekreftet: Ryktene om juks var sanne.

- Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang. Dette er juks i sin verste form. Noen gikk bevisst inn for å jukse, skriver Eivind Arne Bjaaland, trener for regionlaget Team Elon Vest, på Twitter.

- Regelverket er basert på tillit og den tilliten er nå brutt. Sånn kan vi ikke ha det, og noe må gjøres.

Etter flere saker i Dagbladet om hvor farlig fluor-smøring potensielt kan være, har FIS nå valgt å vedta et forbud mot middelet fra neste sesong. Seniorforsker Martin Schlabach i NILU viser hvilke muligheter forbundet har for å identifisere og stanse eventuelle juksere. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Drivenes er enig i det.

- Det handler blant annet om landslagsplasser. Vi hadde et uttak til det som i utgangspunktet skulle være verdenscuprenn i Planica. Da har det betydning om det kommer fem svensker mellom deg eller ikke.

- Trist og forbannet

Lars Fossedal, servicemann for Team Elon Vest, støtter også trener Bjaalands budskap.

- Jeg stiller meg 100 prosent bak det Eivind skriver. Dette er livet til Bjaaland. Han gjør så godt han kan for å hjelpe en haug med dedikerte utøvere som lever omtrent på fattigdomsgrensa for å ta steget opp på landslag, sier Fossedal til Dagbladet.

- Det er ikke bare et utstillingsvindu for sportslige uttak, men er viktig for å være relevant i sponsormarkedet, og det er dessuten premiepenger i omløp. At noen pisser på levebrødet til folk som er så renhårige, har jeg et alvorlig problem med. Jeg blir trist og forbannet.

En av utøverne på Team Elon Vest er Gaute Kvåle. Han ble nr. 16 på lørdagens klassiskrenn og nr. 5 på søndagens fristilsrenn.

- Hvis det er utøvere som jukser og stiller med bedre utstyr enn oss andre, er det utrolig kjedelig. Det er dumt og trist når vi prøver å oppnå våre mål, sier Kvåle til Dagbladet.

REAGERER: Gaute Kvåle. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Gaute Kvåle. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- For oss står mye på spill. Det neste steget er verdenscup. Da må vi prestere i Skandinavisk Cup. Da er det kjedelig å stille med dårligere forutsetninger enn andre konkurrenter.

Klar beskjed

Kvåles oppfordring er klar:

- Det må komme på plass klarere retningslinjer, hvor forbudet håndheves og sjekkes. Ingen har sjekket hvilken skismøringen vi bruker i Skandinavisk Cup tidligere, så vidt jeg har sett. Det ble først en sjekk fra juryen hos denne helga, etter at det ble varslet.

Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes er helt enig.

- Dette må løftes mye tidligere fram på alle arenaer. Det skulle helst blitt håndhevet i noen kontroller. Det burde bli gjort i større grad, i hvert fall gjennom preventive tiltak på lagledermøter og i innbydelsene. Det er i hvert fall mulig å gjøre mer enn det gjøres i dag, sier Drivenes.

-SPENNENDE: Smøresjef Stein Olav Snesrud synes det blir spennende å se hvordan fluorforbudet vil håndheves fra neste sesong. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Fredrik Stuve Vis mer

Eirik Mysen, som ble nr. 5 på lørdagens 15 kilometer i klassisk og ble slått av tre svensker, innrømmer at han ble litt overrasket over akkurat det.

- At jeg ble nr. 2 av nordmenn og 5 totalt, hadde jeg aldri sett for meg, erkjenner Mysen til Dagbladet.

Navnene på utøverne som har brukt ulovlig fluor-smurning er anonymiserte av FIS.

Det svenske skiforbundet har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer