SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen avfeier at nordmennene forsøker å jukse. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen avfeier at nordmennene forsøker å jukse. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Freser etter påstander om norsk juks

Halvor Egner Granerud disket: - Dette blir håpløst å forklare for folk som har bestemt seg for at vi jukser, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

INNSBRUCK (Dagbladet): Norge befant seg i begge ender av skalaen etter hopprennet i Innsbruck i ettermiddag.

For Andreas Stjernen var dagen i mektige Bergiselbakken en opptur. Han kom på tredjeplass i det tredje rennet i Hoppuka. Bare Ryoyu Kobayashi og Stefan Kraft hoppet bedre enn ham.

For Halvor Egner Granerud ble det en forferdelig opplevelse. Han ble disket før han skulle sette utfor. Også i kvalifiseringen dagen før ble en nordmann disket: Debutant Robin Pedersen fikk ikke godkjent dressen i kontrollen på sletta.

MISSET I DRESSKONTROLLEN: Både Halvor Egner Granerud (bak) og Robin Pedersen ble disket i Bergiselbakken. Granerud før rennet i dag, Pedersen etter kvalifiseringen i går. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
MISSET I DRESSKONTROLLEN: Både Halvor Egner Granerud (bak) og Robin Pedersen ble disket i Bergiselbakken. Granerud før rennet i dag, Pedersen etter kvalifiseringen i går. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

To disk i selveste Hoppuka: Det er nesten så du må gni seg i øynene

- Jeg er overrasket over at vi får to disk på to dager. Vi jobber døgnet rundt for at utøverne skal ha optimalt utstyr innenfor gjeldende regelverk. Det har vi ikke lyktes med når en av våre hoppere ikke engang får starte, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Prøver dere å jukse?

- Dette blir håpløst å forklare for folk som har bestemt seg for at dette er juks. Alle vet at vi prøver så godt vi kan å gjøre det riktig innenfor regelverket. Hva de som ikke har den samme innsikten mener, må vi bare leve med. Enkelt og greit.

Bråthen blir tydelig irritert når påstander om norsk juks bringes på banen. Også i det første rennet i Wisla ble Robert Johansson disket i lagkonkurransen.

- Det er ingen som har det verre enn Halvor i dag, sier Bråthen.

Når en utøver blir disket, handler det om at dressen er større enn målene tillater. En større dress gir mer bæreflate og bedre flyegenskaper. Kort fortalt: Her er det meter å hente på millimeter.

Lav i skrittet

- Dressen ble for lav i skrittet, forteller Granerud om det som skjedde på toppen. Ofte handler det om uerfarenhet, og det var det som skjedde i tilfellet med Pedersen i går.

Dressen var for bred over hofta, og det kan skyldes posisjonen du står i. Eller i verste at dresskontrolløren vil statuere et eksempel overfor uerfarne hoppere i verdenscupsirkuset.

FORNØYDE FJES: Alexander Stöckl gratulerer Andreas Stjernen med tredjeplassen i forbindelse med hopprennet i Bergiselbakken i Innsbruck. Til høyre: Pressesjef Steinar Bjerkmann.  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FORNØYDE FJES: Alexander Stöckl gratulerer Andreas Stjernen med tredjeplassen i forbindelse med hopprennet i Bergiselbakken i Innsbruck. Til høyre: Pressesjef Steinar Bjerkmann. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi gjør så godt vi kan, sier Bråthen.

- Men det som skjer på toppen får vi ikke gjort noe med. Våre folk kan sy dresser til de blir blå i ansiktet. Men hvordan utøveren velger å gjennomføre kontrollen, er opp til ham.

Ekstra tydelig

Bråthen påpeker at det ikke bare er norske hoppere som blir disket. Derimot blir det tydelig når sånt skjer. Granerud var den eneste som ble disket i dag. I kvalifiseringen ble to andre hoppere disket i tillegg til Pedersen. De to var amerikaneren Casey Larson og russeren Maksim Sergeev.

- Vi har hatt to-tre sesonger der vi omtrent ikke har hatt disk. Så kommer det en liten periode med to disk, påpeker Bråthen.

Alt i alt ble det en variabel dag foran et stort og feststemt publikum i Bergiselbakken. Stjernen hoppet en plass opp og ligger på tredjeplass i Hoppuka sammenlagt. Opp til tyskeren Markus Eisenbichler er det 4,2 poeng. Opp til Kobayashi på førsteplass er det 49,7 poeng. Hvis det ikke går galt i Bischofshofen søndag, vinner japaneren Hoppuka.

- Det var godt å fly igjen, sier Stjernen til NRK etter tredjeplassen. Han startet sesongen på verst tenkelig måte med 50. plass i Finland. Så ille var det at han ble tatt ut av verdenscupen og bestemte seg for å trene hjemme i Norge.

Dette har gjort underverker.

- Det så vel egentlig bekmørkt ut før jul, men jeg har gjort en god jobb selv og i tillegg hatt ekstremt flinke trenere rundt meg, sier Stjernen til NTB.

- Jeg har vært for langt frampå og feil stablet, og da er jeg en av de dårligste i verdenscupsirkuset. Samtidig er jeg en av de beste når jeg klarer å sitte sånn jeg gjør nå, sier han.

- Nivåhevingen til Stjernen i Hoppuka er det mange som kan lære mye av. Han er ekstremt fokusert på det han skal gjøre i bakken og lar seg ikke styre av andre ting, sier Bråthen.

Robert Johansson ble nest beste nordmann på 11. plass. For Daniel-André Tande ble det en ny forferdelig dag i bakken. For tredje gang i Hoppuka klarte han ikke å kvalifisere seg til finaleomgangen.