Freser mot statseide klubber:

Freser mot gigantklubber

La Liga-president Javier Tebas varsler flere grep mot toppklubber etter at blant annet Erling Braut Haaland endte opp i Manchester City. Ekspertkommentar tror en viss hårsårhet og tomrom kan ligge bak.

MÅLMASKIN: Erling Braut Haalands neste stoppested er England og Premier League. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅLMASKIN: Erling Braut Haalands neste stoppested er England og Premier League. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en skandale. Vi melder Paris Saint-Germain (PSG) inn til franske myndigheter og EU, skrev La Liga i en uttalelse etter at det ble klart at Kylian Mbappé forlenget sin avtale med den franske hovedstadsklubben i mai.

Denne uka kom det fram at La Liga-president Javier Tebas også rapporterer inn Manchester City, etter de lyseblå hentet Erling Braut Haaland.

PRESIDENT: Javier Tebas er president i La Liga, toppdivisjonen i Spania. Foto: Shutterstock
PRESIDENT: Javier Tebas er president i La Liga, toppdivisjonen i Spania. Foto: Shutterstock Vis mer

Viaplay-kommentator Petter Veland sier til Dagbladet at det ikke er overgangene isolert som Tebas tar et standpunkt mot, men omstendighetene rundt klubbene som kjøper spillerne.

- Dette er en kamp som Tebas har hatt over lengre tid mot det man kaller statseide klubber, sier Veland.

- Kjernen i det er at PSG og Manchester City bruker penger de ikke har lov å bruke. De henter penger fra statskassa i Abu Dhabi og Qatar og forholder seg ikke til det økonomiske regelverket, mens for eksempel Real Madrid kun kan bruke penger de har tjent, sier han videre.

- I Mbappé-saken står jeg ikke opp for Real Madrid, men for europeisk fotball. Denne uka vil vi klage inn PSG, slik vi gjorde med City i forrige uke, skal Tebas ha uttalt på et pressemøte i Valladolid.

Bekreftet: Erling Braut Haaland til Manchester City. Video: Twitter / Manchester City Vis mer

- Farligere enn Superligaen

Barcelona fikk for alvor kjenne i fjor sommer på det økonomiske regelverket, da klubbens største stjerne forlot klubben. Lionel Messi var etter rapportene klar til å resignerer med katalanerne, men La Liga satte ned foten ettersom klubben ikke ville holde seg under lønnstaket i spansk fotball.

Flere meldte at argentineren var villig til å gå ned over femti prosent av lønna, men heller ikke dette var mulig på grunn av kontraktsregler. Dermed endte stjerna opp i nettopp Paris Saint-Germain.

Hovedgrunnen til at Tebas nå skal være forbanna, er at han mener spanske klubber tar Financial Fair Play på alvor, mens det andre steder blir gitt fullstendig blaffen i.

- Å tillate disse operasjonene er farligere enn Superligaen, sier Tebas ifølge franske L'Équipe.

Stjernene forsvant

Veland tror én spesiell ting gjør at La Liga-presidenten «bjeffer litt ekstra».

- Man kan argumentere for at det ligger en viss hårsårhet og tomrom etter Messi og Ronaldo forsvant. Mange har nevnt Haaland mot Mbappé som den neste store duellen. Så det er klart det er et bakteppe her som har ført til at man har frest litt ekstra de siste ukene, sier kommentatoren.

Han legger til:

- Det kan godt være at Tebas ønsker å utestenge City og PSG fra europeiske turneringer, uten at jeg har sett at han har sagt noe konkret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer