Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Freser mot Norges arroganse etter dette Johaug-bildet: - Ødelagt rykte

Therese Johaug er fortsatt på den norske smørebussen. Og det er ingen planer om å fjerne henne. Det får finsk journalist til å dra fram slaktekniven.

PÅ BEITOSTØLEN: Den norske smørebussen under langrennsåpningen på Beitostølen. Foto: NTB Scanpix     
PÅ BEITOSTØLEN: Den norske smørebussen under langrennsåpningen på Beitostølen. Foto: NTB Scanpix      Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ilta Sanomat-journalisten Pekka Holopainen går til angrep på Norge før verdenscupåpningen i Ruka denne helga.

Norge har selvfølgelig med seg smørebussen på tur. Og på den er det påmalt et bilde av Therese Johaug sammen med blant annet Ole Vigen Hattestad, Martin Johnsrud Sundby og Heidi Weng. Det var Aftenposten som omtalte saken først.

- Ikke populær

Det får Finlands mest profilerte langrennsjournalist til å rase overfor Expressen:

- Er det sant? Jeg var sikker på at de skulle male den på nytt. Det her kommer ikke til å bli tatt bra imot. Det hadde vært bedre om de fjernet det, sier Pekka Holopainen til Expressen.

Han fortsetter:

- Hun er jo suspendert fra landslaget nå. Men likevel markedsfører de henne på den måten. Det er frekt. Norges arroganse har ingen grenser. De har allerede et dårlig rykte, og det her gjør det virkelig ikke bedre.

Journalisten forteller at Johaug ikke har et godt rykte i Finland før årets skisesong starter:

- Hun hadde ikke vunnet en populærkonkurranse. Det få som kjøper forklaringen. De fleste er veldig skeptiske, og ser på henne som en jukser, sier Holopainen.

SUSPENDERT: Therese Johaug venter fortsatt på at påtalenemnda i Antidoping Norges skal komme med sin påtalebegjæring.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SUSPENDERT: Therese Johaug venter fortsatt på at påtalenemnda i Antidoping Norges skal komme med sin påtalebegjæring.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Derfor blir Johaug

Aftenposten snakket med ledelsen i skilandslaget da smørebussen var på Beitostølen forrige helg.

Vidar Løfshus sier at det er en stor kostnad å eventuelt fjerne bildet:

- Det ble diskutert på administrasjonsnivå og vi har bestemt at bildet skal være på traileren. Therese er ikke dømt, hun er suspendert, sier landslagssjefen overfor Aftenposten, og legger til at han kan forstå at enkelte opplever det som provoserende.

Leder for skikomitéen, Torbjørn Skogstad, forteller til avisa at de ikke har planer om å ta noen grep før Johaug eventuelt blir dømt:

- Det kan jo fortsatt være slik at Therese kommer tilbake i sesongen. Hun har ikke fått noen dom ennå.

Forståelig

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland forstår at det kommer reaksjoner på smørebussen.

Han sier:

- Jeg kan forstå at de finske ser på det som problematisk, samtidig er det menneskelig perspektiv å ta hensyn til her. Det er en brutal vending å fjerne henne fra bussen, spesielt med tanke på at hun er suspendert - ikke dømt.

Aukland fortsetter:

- Hadde jeg bestemt over norsk langrenn - vill jeg gjort mye for å gjenskape tillit til norsk langrenn. Hvis dette er et problem internasjonalt, og jeg forstår at det kan være provoserende, kunne det ha vært smart å fjerne henne fra bussen. Men vi må se det menneskelig i det - og hvis noe skulle ha blitt gjort, måtte det ha blitt gjort i samråd med Therese selv.

- Det er verdenscupåpning i Finland og VM er i Finland i år. Er dette en forsmak på hva vi kan vente oss i år?

- Dette er småtteri. VM er et enormt arrangement som vil gi mye større medieoppslag enn verdenscupåpningen. og VM er i Lahti, der finnene ble tatt for grov dopingmisbruk i 2001. Det sitter nok igjen. Det vi møter i Ruka er bare en forsmak på hva som venter i VM. Og det må vi akseptere. Ledelsen må jobbe med å få tilliten tilbake, mens løperne må fokusere på det sportslige, sier Aukland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!