Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Freser mot OL-nekten:
- Målet er å skade Russland

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev er tydelig på hva han mener om IOC.

MISFORNØYDE: Russland er ikke fornøyd med at IOC har utestengt russiske utøvere. Her representert ved president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB Scanpix
MISFORNØYDE: Russland er ikke fornøyd med at IOC har utestengt russiske utøvere. Her representert ved president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev. Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langrennsstjerna Sergej Ustjugov, skiskytteren Anton Sjipulin og skøyteløperen Viktor Ahn.

Det er tre av de totalt 32 russiske utøverne som nå håper at de skal få delta i vinter-OL, til tross for at IOC ikke har invitert dem til Sør-Korea.

Russerne har klaget inn avgjørelsen overfor Idrettens voldgiftsrett (CAS), som trolig starter en høring allerede i morgen. En beslutning fra CAS vil komme så raskt det lar seg gjøre, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

- Umoralsk

Nyheten kommer dagen etter at Dmitrij Medvedev, statsminister og formelt sett Russlands nest mektigste mann, raste mot IOC.

Han reagerer sterkt på OL-komiteens avgjørelse om å ikke utvide lista russere som får delta i OL, til tross for at 13 utøvere i forrige uke ble frikjent av CAS:

«IOCs kommisjon har tatt en skammelig avgjørelse. Avgjørelsen er urettferdig, ulovlig, umoralsk og politisk ladet», skrev Medvedev på Facebook, ifølge den statseide kanalen RT.

«Målet er å skade Russland», heter det videre i innlegget fra statsministeren der han også hevder at IOCs avgjørelse «ikke har noe å gjøre med doping».

Dette på tross av at den russiske staten hjalp utøvere i å jukse før Sotsji OL 2014 - noe de selv nekter for.

«Situasjonen er nesten til å le av. Vi hadde forventet oss en politisk motivert etterforskning mot enkeltlandet Russland, men IOCs avgjørelse om å ikke følge opp CAS-dommen er totalt uforståelig», skriver statsminister Dmitrij Medvedev i Facebook-innlgget referert til av RT.

Undrer over CAS-avgjørelsen

IOC har på sin side vært tydelige i sitt standpunkt når det gjelder russiske utøvere.

I forrige uke anbefalte et enstemmig panel IOC om «å ikke invitere disse 15 personene (13 utøvere og to trenere) til vinter-OL i Pyeongchang»», ifølge en pressemelding fra IOC.

- Vi har gjort det veldig tydelig at mangelen på sanksjoner fra CAS ikke betyr at du har rett til en invitasjon fra IOC, ettersom det er et privilegium for de russiske utøverne å bli invitert, sier IOC-president Thomas Bach, ifølge NTB.

IOC har også rettet kritikk mot CAS-domstolens beslutning om å frikjenne en rekke russiske utøvere.

- Vi stiller oss litt undrende til kvaliteten på beslutningen, sier Bach.

- En stor uoversiktlig suppe

Uttalelsen fra Bach etter en periode med mye tvil om hvilke russere som skulle få delta i årets vinter-OL. Til Dagbladet beskrev TV2s dopingekspert, Mads Kaggestad, i forrige uke det hele som et komplett kaos.

- Det hele har blitt en eneste stor uoversiktlig suppe. Det er kaos for alle involverte, og alle som ser utenfra og inn. Det viser igjen at idretten er maktesløs så lenge det ikke er tilstrekkelige juridiske bevis, noe det ikke er i denne saken.

- Det russiske antidopingsystemet, eller fraværet av det viser hvor lett det er å lure systemet. Russerne vinner uansett, sa han.

- Det er selvfølgelig bra at IOC står på sitt her. Samtidig skal man være forsiktig med å undergrave CAS, som er det øverste juridiske organet i idretten, mente Mads Kaggestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!