Freser mot sprintfantomets VM-deltakelse

Christian Coleman slipper ett års utestengelse på grunn av en formalitet i USADAs reglement. Det får Johan Kaggestad til å reagere.

FÅR DELTA: Siktelsen mot Christian Coleman etter at han uteble fra tre dopingprøver har blitt trukket tilbake av USADA. Dermed får han likevel delta i VM. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall/NTB scanpix
FÅR DELTA: Siktelsen mot Christian Coleman etter at han uteble fra tre dopingprøver har blitt trukket tilbake av USADA. Dermed får han likevel delta i VM. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall/NTB scanpixVis mer

Den raskeste sprinteren i verden de siste åra, Christian Coleman, får likevel delta under VM i Doha om en måneds tid.

Det ble klart mandag, etter at Coleman fikk siktelsen for brudd på antidopingreglementet fjernet, til tross for at han unnlot å fortelle hvor han var for dopingtesting tre ganger i løpet av det siste året.

Årsaken til at WADA og USADA har droppet siktelsen er at en formalitet i WADAs reglement gjør at den første av prøvefraværene blir tilbakedatert til den første dagen av WADAS testperiode, som er delt i fire over ett år.

- Nesten umulig

At Coleman likevel får delta i VM, til tross for regelbruddet har vakt store reaksjoner i friidrettsmiljøet.

- Så Christian Coleman misser tre prøver på en tolv måneders periode, men er tillatt å konkurrere, fordi hans første unnlatelse ble tilbakedatert to måneder til begynnelsen av testperioden. Gratulerer til den advokaten som fant det smutthullet, skriver journalist for nettstedet letsrun.com, Jonathan Gault på Twitter.

Også Johan Kaggestad mener måten Coleman slipper unna på er skadelig for friidrettens omdømme.

- Det kaller jeg å trikse og fikse. Det er vanskelig å skjønne at han skal slippe unna på grunn av at en prøve blir tilbakedatert. Det gjør at tilliten til friidretten og det amerikanske antidopingarbeidet svekkes, sier Kaggestad til Dagbladet.

En annen som er kritisk er Ewan MacKenna, som blant annet dekker friidrett for irske Independent.

- Det er nesten umulig å misse tre prøver. De gir deg massivt spillerom og forvarsel. Det finnes ingen unnskyldning som profesjonell, skriver MacKenna før han sterkt kritiserer USADA for å droppe siktelsen.

REAGERER: Johan Kaggestad er skuffet over avgjørelsen til USADA og håper IAAF anker. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
REAGERER: Johan Kaggestad er skuffet over avgjørelsen til USADA og håper IAAF anker. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Ber IAAF anke

MacKenna mener det amerikanske antidopingforbundet gjør en slett jobb og har et like stort dopingproblem som Russland og Kina. Også Kaggestad forteller at det amerikanske antidopingarbeidet ikke har fungert godt nok.

- Det er trist at USADA dropper siktelsen. De har hatt dopingproblematikk i USA i mange år, i mange idretter og det er en utstrakt problematikk helt ned på universitetsnivå. Det er mye råttenskap i systemet, sier den tidligere friidrettstreneren.

Avgjørelsen fra USADA om å droppe siktelsen kan fortsatt bli anket av WADA eller det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. Om Coleman blir funnet skyldig blir han automatisk utestengt i ett år og vil gå glipp OL i Tokyo neste sommer, i tillegg til årets VM.

Kaggestad sier at han håper IAAF vil ta opp anken.

- De burde de gjøre. Det blir spennende å se om de tør. Det tviler jeg på om de gjør. Coleman er en av de store fiskene som trekker publikum og skaper medieinteresse, sier han til Dagbladet.

IAAF har under Sebastian Coes ledelse gått tøft ut i mediene om at de skal være knallharde mot systematisk juks, og har helt siden før OL i Rio de Janeiro i 2016 utestengt russiske utøvere med få unntak på grunn av mangelen på et godt antidopingapparat og tidligere avslørt juks.

Kaggestad mener likevel at det har vært mer ord enn handling fra Coe og IAAF til nå.

- De har frontet flere kampanjer. De gikk også tøft ut mot de kenyanske systemet, men der har de ikke gjort noe annet enn å suspendere enkeltutøvere og har ikke tatt tak i det kenyanske forbundet. De har uklare regler, mener Kaggestad

- Friidrett har kanskje vært verst i dopingklassen, selv om sykkel har fått det stempelet, fortjent eller ei. Friidrett har vært langt dårligere til å teste utøverne sine. Man så når man gikk tilbake og tok nye tester av prøvene som ble gitt under London-OL hvor stort problemet var. 8 av 12 som løp kvinnenes 1500-meterfinale var dopet. Det er et stort problem, sier Kaggestad.

Benekter juks

Inntil videre kommer Coleman til å være på startstreken som den aller største favoritten når 100 meter står på programmet i Doha.

Etter kritikken mot at han nå igjen får delta i VM ble kjent tvitret Coleman mandag kveld norsk tid at han stengte ute all kritikk.

- Ikke bli gal ved å prøve å gjøre alle fornøyde. Jeg bryr meg bare om meningene til de jeg kan ringe, skriver Coleman noe kryptisk på sosiale medier.

Tidligere har amerikaneren benektet at han har gjort noe galt. Overfor den tidligere sprintkjempen Ato Boldon, som nå jobber for NBC fortalte Coleman at han aldri har vært redd for å teste positivt.

- Jeg er ikke en type som tar noen form for kosttilskudd i det hele tatt, så jeg er aldri bekymret for å ta dopingprøver, under noen omstendigheter eller til noen tid.

Tidligere i sommer kvalifiserte han seg til VM da han ble amerikansk mester i juli på tida 9.99. Under VM for to år siden i London ble han nummer to, bare slått av den omstridte veteranen Justin Gatlin.

Colemans personlige rekord er 9.79, noe som gjør ham til den sjuende raskeste mannen i historien.