SENDES IKKE: Når Ole Gunnar Solskjær går inn på Old Trafford som Manchester United-manager for første gang, blir ikke kampen sendt i sin helhet på TV 2. Foto: Bildbyrån
SENDES IKKE: Når Ole Gunnar Solskjær går inn på Old Trafford som Manchester United-manager for første gang, blir ikke kampen sendt i sin helhet på TV 2. Foto: BildbyrånVis mer

TV 2 sender ikke Solskjærs første hjemmekamp

Freser mot TV 2s Solskjær-avgjørelse: - Skivebom

Ole Gunnar Solskjærs første hjemmekamp på Old Trafford blir ikke direktesendt i sin helhet av TV 2. Det får ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds supporterklubb, Dag Langerød, til å reagere.

Nyheten om at Ole Gunnar Solskjær er Manchester Uniteds nye manager, fører den allerede store norske interessen for Premier League til et nytt nivå.

45-åringen fra Kristiansund skal lede en av verdens desidert mektigste fotballklubber for første gang mot Cardiff lørdag kl. 18.30, vist på TV 2 Sport Premium.

Solskjærs første hjemmekamp som Manchester United-manager på Old Trafford - på selveste Boxing Day - blir imidlertid ikke vist direkte i sin helhet på TV 2s Premier League-kanaler.

TV 2 kan bare vise én kamp i hovedrunden kl. 16.00. Den kampen blir serieleder Liverpool hjemme mot Newcastle - og ikke Solskjærs hjemmedebut mot Huddersfield.

Valget ble tatt før Solskjær ble José Mourinhos erstatter som Manchester United-manager og blir heller ikke endret nå. Det bekrefter TV 2 til Dagbladet.

- Vi sender Liverpool-kampen i 16-runden på Boxing Day. Det som er viktig å presisere er at vi har en parallell sending som heter «Målshow», hvor vi sender alle de viktigste høydepunktene, deriblant Solskjærs ankomst inn på stadion, samt alle sjanser og scoringer, sier Eystein Thue, fotballsjef i TV 2, til Dagbladet.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

- Hvor mye kan dere vise fra Manchester Uniteds kamp i Målshow-sendingen?

- Vi er dynamiske i vektingen av høydepunkter ut ifra hvor stor kampene er. Om det er et storlag i aksjon, viser vi flere bilder fra den kampen. Vi gir alle høydepunktene i Solskjærs første hjemmekamp som Mancheser United-manager, siden kampen er spesiell. Kampens karakter og innhold avgjør hvor mange minutter det vil bli.

Freser mot TV 2s Solskjær-avgjørelse

Ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds supporterklubb, Dag Langerød, er sterkt kritisk til TV 2s valg om å ikke sende Solskjærs første hjemmekamp som Manchester United-manager.

- Det er altfor dårlig av TV 2. Det er journalistisk skivvebom, hvis de har et valg her. Det er altså snakk om en kanal som har sendt live i to dager om at Solskjær kan bli ny Manchester United-manager, og når han faktisk blir det, så viser de ikke hans første hjemmekamp på Old Trafford, sier Langerød til Dagbladet.

- Alle United-fans kommer nå til å undersøke hvordan man kan streame kampen ulovlig i stedet. Jeg skjønner ikke at TV 2 ønsker det. Jeg liker normalt sett ikke å kritisere andre, men her føler jeg det er en stor mismatch mellom hvordan de har vektlakt sin journalistiske dekning og likevel dropper å sende første hjemmekamp.

- Det handler ikke om Manchester United opp mot Liverpool, men hvor enormt stort dette er for Norge. Hvor mye i norsk idrettshistorie har egentlig vært større enn at en nordmann overtar verdens største fotballklubb? Solskjær dominerer nå mediebildet over hele verden. Hele verden følger med på Solskjær, mener Langerød.

- Det er utrolig spennende. Solskjær er en legende. Mange ble Manchester United-fans på grunn av Solskjær, og nå skal han være klubbens manager.

Sender fire av dem første

TV 2 forsikrer at Manchester Uniteds kamper mot Cardiff, Bournemouth, Newcastle og Tottenham, altså fire av de fem første, alle vil bli sendt direkte på TV 2s Premier League-kanaler.

Årsaken til at kampen på Boxing Day ikke vises direkte i sin helhet, er at valget om at Liverpool - Newcastle ble denne rundens hovedkamp allerede var tatt da Solskjær havnet i sjefsstolen på Old Trafford. TV 2 har besluttet å holde fast ved kampvalget.

- Hva betyr det for interessen for Premier League i Norge at Solskjær får en så sentral rolle?

- Vi synes dette er veldig artig. Det er gøy både for eksisterende og eventuelt nye seere. Vi har allerede tidligere i år trappet opp satsingen med en korrespondent i Manchester. Vi ønsker å være tett på de norske profilene og de store lagene, sier TV 2s Eystein Thue til Dagbladet.

- Men Solskjær-nyheten er såpass fersk for oss at vi ikke har rukket å fordøye det helt, men vi skal prøve å styrke innholdet vårt ytterligere nå som interessen øker. Vi kommer til å vise fire av Solskjærs fem første kamper live, og gleder oss enda mer til den store fotballhøytida nå enn før.

Liverpool-fansen frykter Solskjær-effekt

Liverpool-fansen ble bekymret da ryktene gikk om at TV 2 ville ombestemme seg og bytte 16-kamp på Boxing Day.

Da Dagbladet snakket med Pål Christian Møller, formann i Liverpool F.C. Supporters' Club Norway, tidligere i dag, var han klar på hva han mente om saken.

- Det er hyggelig at en gammel Liverpool-supporter har fått jobb i Manchester. Når det gjelder den TV-kampen på Boxing Day, forventer vi at TV 2 står fast ved valget de allerede har tatt om å sende Liverpool og ikke Manchester United denne gang, sier Møller til Dagbladet.

- Det er flere grunner til å vise Liverpool, som topper ligaen og har mange flere norske medlemmer enn Manchester United. Samtidig forstår vi at TV 2 vil fokusere på Solskjær, men nå skal de vise hans debutkamp i Cardiff.

- TV 2 må gjerne gjøre mye journalistisk arbeid rundt hyllesten hans i første kamp på Old Trafford, men Liverpool-fansen vil føle seg veldig snytt om Manchester United-kampen vises igjen framfor oss. TV 2 valgte United sist. Da blir det nok mange protester om det samme skjer igjen. Vi ble lovet at vi skulle bli vist denne gang. Hvis TV 2 velger å droppe det og skuffe så mennesker, må de komme med et skikkelig plaster på såret.

Supporterlederne i andre store Premier Leage-klubber frykter at Solskjærs nye managerrolle i Manchester United kan gå på bekostning av dekning av deres klubber.

- Hvis det blir en Solskjær-effekt og at de nå vises hver gang, er ikke det akseptabelt. Vi supporterne holder med laget, ikke fordi en nordmann har en viktig rolle. Det kan ikke snu alt på hodet. Det vil ikke nordmenn akseptere, sier Møller.

Men nå slipper altså Liverpool-fansen med skrekken på engelsk fotballs festdag, Boxing Day, all den tid TV 2 holder fast ved beslutningen om å sende Liverpool framfor Manchester United.

Samtidig forsikrer TV 2 at alle av de øvrige United-kampene i den første perioden vil bli vist, i første omgang oppgjørene mot Cardiff, Bournemouth, Newcastle og Tottenham.

- Egentlig ikke sportslig kvalifisert

Langerød påpeker at Solskjær ikke er sportslig kvalifisert for jobben, men er likevel positiv til den midlertidige ansettelsen.

- Det har ikke vært god atmosfære i bedriften Manchester United. Ole Gunnar er egentlig ikke sportslig kvalifisert, men han kan være en samlende kraft som sprer positivitet og engasjement. Det trengs, sier han til Dagbladet.

- Vi hadde akkurat en direktesending om ansettelsen, og jeg har sjelden sett et så positivt kommentarfelt i sosiale medier. Vi må ikke glemme hvor stor Solskjær faktisk er. Heltedyrkingen av ham er nok enda større i England enn i Norge.