Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på cheerleaderbilder:

Freser mot tv-bilder: - Veldig mye slowmotion av bryster og rumper

- Dette er kvinner som blir utstillingsdukker.

EM-REFS: Sverige kan juble for plass i semifinalen i håndball-EM. Men hjemme i Sverige sitter håndballspilleren Linnea Claeson og ergrer seg over pauseinnslagene. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
EM-REFS: Sverige kan juble for plass i semifinalen i håndball-EM. Men hjemme i Sverige sitter håndballspilleren Linnea Claeson og ergrer seg over pauseinnslagene. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZAGREB (Dagbladet): Norge er ute av håndball-EM etter at Sverige på nesten mirakuløst vis snek seg til en semifinale. Kroatia, Norge og Sverige endte alle på seks poeng, men svenskene vant den interne duellen med best målforskjell.

Men dagen etter skjebnekampen i hovedrunden kommer det svensk kritikk rettet mot EM.

Den kvinnelige håndballspilleren Linnéa Claeson (25) freser mot arrangør og tv-produsent og mener det er for mye fokus på kvinnelige pauseinnslag i håndballhallen.

- Jeg synes det er trist. Cheerleadere er idrettsutøvere og framstilles på en useriøs måte. Det er veldig mye «slowmotion» på bryster og rumper. Det klinger dårlig sammen med idrettsmenn. Dette er kvinner som blir utstillingsdukker. Det var ingen lettkledde menn som løp rundt i kvinnenes mesterskap. Det er åpenbart at det er forskjellig syn på kvinner og menn, sier Claeson i SVT-programmet «Morgonstudion».

Arena Zagreb i den kroatiske hovedstaden er nasjonens storstue med plass til over 15 000 tilskuere. I hver eneste kamp i EM har lokale dansere - både kvinner og menn - holdt show. Tydeligvis til Claesons store frustrasjon, som har fulgt EM på tv.

OPPTRER: Kroatiske cheerleadere opptrer i pausene i håndball-EM. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
OPPTRER: Kroatiske cheerleadere opptrer i pausene i håndball-EM. Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Vis mer

Forsvar

Det er TV3 og Viasat - begge en del av MTG - som sender håndball-EM fra Kroatia.

- Rettighetshaver og vertsnasjonen er ansvarlig for bildeproduksjonen under EM og vi får tilgang til et internasjonalt signal med kampene. Vi har ikke fått noen publikumshenvendelser angående pauseinnslagene, men vi har diskutert sendingene med våre svenske MTG-kolleger som har tatt det videre til selskapet som produserer håndballsendingene i Kroatia. Vi er i regelmessig kontakt med rettighetshaver under mesterskapet og i dette tilfellet har de sagt at de skal se nærmere på bildeproduksjonen, sier Anne Tufte, sportsjef i MTG, til Dagbladet.

MTGs svenske pressesjef forteller:

- Vi ønsker akkurat som Linnéa at det er fokus på håndballen. Kampbilder fra EM kommer rett fra produsent, men vi har også reagert på bildene og vi har snakket med rettighetshaverne om å ha fokus på håndballen, sier MTG-sportens pressesjef Fredrik S. Johansson.

Ballsport er stort i Kroatia og EM-vertene ser sitt snitt til å lage show både før og under kampene. Blant annet lokale cheerleadere viser fram imponerende dans og rytmer.

Stemning

Norges Joakim Hykkerud (31), meldte i sommer overgang fra tyske TSV Hannover Burgdorf i Bundesliga til Drammen. I EM har han vært mye reserve for Norge - og sett

- Underveis i kamper får vi ikke med oss ting som skjer rundt. Det var noen voldsomme drakter på noen der (cheerleaderne), sier Hykkerud til Dagbladet.

- Sånn har vi det verken i Bundesliga eller i Drammenshallen. Der er det lite pauseshow, sier Hykkerud.

I både pauser og såkalte timeout midt i kampene sørger cheerleaderne for stemning, sågar i forskjellige antrekk for hver oppvisning.

Plassert midt på håndballbanen er cheerleaderne et opplagt blikkfang for publikum, men danserne savner oppmerksomhet fra andre:

- Spillerne ser ikke på oss engang, sier cheerleader Andreja til kroatiske 24sata.

Gruppa kaller seg Escape Dance og det er cheerleadere fra hele Kroatia som deltar. Kvinner fra byene Split, Zadar, Rijeka og Zagreb er samlet for å danne en best mulig tropp.

- Framtoning er like viktig som dans. Det er femti-femti. Dans er en visuell kunst, men folk liker å se på noe fint, sier gruppas trener.

EM-semifinalene Sverige - Danmark, Frankrike - Spania spilles fredag kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!