Stepanova til Dagbladet:

Freser mot Ulvang-forslag

- Langrennssporten har lenge ventet på nye reformer, men ikke på den måten som Vegard Ulvang nå foreslår, sier Veronika Stepanova til Dagbladet. Vegard Ulvang svarer på tiltale.

UT MOT ULVANG-FORSLAG: Veronika Stepanova liker ikke at FIS har bestemt seg for å gå for like distanser for kvinner og menn i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB
UT MOT ULVANG-FORSLAG: Veronika Stepanova liker ikke at FIS har bestemt seg for å gå for like distanser for kvinner og menn i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag meldte Dagbladet at langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt at kvinnene skal gå de samme distansene som mennene. Innstillingen skal dernest godkjennes av FIS-styret på kongressen 26. mai, men det skal svært mye til for at FIS-styret går imot hva langrennskomiteen har vedtatt.

Vegard Ulvang, avtroppende leder i langrennskomiteen, har tidligere foreslått at begge kjønn skal anvende distansene 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer i konkurransene.

Det får Veronika Stepanova (21), som gikk Russland inn til OL-gull på kvinnestafetten i Beijing, til å reagere, idet Dagbladet legger fram innholdet i onsdagens FIS-møte og det Ulvang omtalte som «en historisk avgjørelse.»

- Likestilling mellom kjønnene er bra, åpenbart, men måten det skal gjennomføres på, i form av Ulvangs forslag, er feil. Jeg har et spesielt problem med ideen om at 50 kilometer skal innføres i kvinnelangrenn, innleder Veronika Stepanova til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- For det første er det bare noen få skistadioner som kan arrangere femmiler på en god måte. Å gå femmil med runder på 5 kilometer, er bare latterlig, mener hun.

Overfor Dagbladet tydeliggjør Vegard Ulvang at han ikke er enig med Stepanovas argument.

- Vi har like mange løyper som er egnet for femmil, både for intervallstart og for fellesstart, for kvinner som for menn, sier Ulvang til Dagbladet.

SVARER PÅ STEPANOVAS KRITIKK: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER PÅ STEPANOVAS KRITIKK: Vegard Ulvang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Få mennesker skjønner

Den russiske 21-åringen forteller videre at hun tror folk ikke forstår belastningen som en femmil medfører.

- Vi går 50 kilometer på trening iblant. Få mennesker skjønner hvor utmattende og ekstremt krevende en slik distanse er og hvor lang tid du trenger for å komme deg etter den, sier Stepanova til Dagbladet.

Hun tror den lange restitusjonstida som behøves, gjør at mange kvinnelige toppløpere rett og slett vil stå over eventuelle femmiler i verdenscupkalenderen.

- Jeg tror at flertallet av de beste kvinnene vil droppe femmilene, for å spare seg til andre skirenn. I så tilfelle: Hvem trenger en distanse hvor de beste ikke går? spør Stepanova retorisk.

- Ekstremt kjedelig

Hennes tredje poeng er TV-aspektet. Stepanova tror ikke at en femmil for kvinner vil være god TV-underholdning.

- Femmil i kvinnelangrenn vil være ekstremt kjedelig TV. Og jeg glemmer aldri at det er TV-produksjonen som gjør at vi kan leve av dette. Det er bare den mest hardbarkede fansen som vil se konkurranser på nesten tre timer. Og dem er det få av, mener Stepanova.

Hun påpeker at hun ikke er imot nytenkning innenfor langrennssporten, tvert imot.

Men 21-åringen - som utsatte seg selv for mye kritikk fra norske skiløpere da hun tidligere i vår uttrykte støtte til Vladimir Putin under en prisutdeling - så for seg stikk motsatt fornying av langrennssporten.

KRITIKK: Veronika Stepanova mottok mye kritikk da hun tidligere i vår uttrykte støtte til Vladimir Putin under en prisutdeling Foto: Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
KRITIKK: Veronika Stepanova mottok mye kritikk da hun tidligere i vår uttrykte støtte til Vladimir Putin under en prisutdeling Foto: Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer

- Langrennssporten har lenge ventet på nye reformer, men ikke på den måten som Vegard Ulvang nå foreslår, sier Stepanova til Dagbladet.

Selv ønsker hun at langrenn utvikler seg til å bli mer showpreget og publikumsvennlig - og da gjerne i kraft av kortere distanser, ikke lengre.

- Det er den retningen vi må utvikle oss mot, med mer show på snø og ikke noe maraton-skirenn. Det er synd at skitoppene ikke forstår det eller ønsker det, sier Stepanova.

Ulvang svarer

Vegard Ulvang er ikke enig i det. Han sier:

- Vi har god statistikk som viser at femmil i Holmenkollen og mesterskap er våre mest sette øvelser - og for de aktive det mest prestisjefylte å vinne. Det er ikke slik at kortere øvelser er mer populært enn lengre øvelser. Langrenn skal være både kort og langt, sier han til Dagbladet.

SNØKRISE: Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, mener snømangel er den største utfordringen langrennssporten står overfor i årene som kommer. Reporter: Øyvind Godø/Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Ulvang presiserer videre:

- Kvinner er fysiologisk minst like egnet til å gå like langt som menn - og kvinner trener like mye som menn, påpeker den avtroppende lederen i FIS' langrennskomité.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer