Fri flyt av spillere i Norge

To år og tre måneder etter at Bosman-dommen falt, har også norsk fotball godtatt vilkårene. Med toppklubbene i spissen, vedtok fotballtinget i helgen at spillere uten kontrakt nå kan gå fritt mellom norske klubber.

Norges Fotballforbund (NFF) måtte imidlertid ta telling i cup-spørsmålet. Spillerforeningen fikk det som den ville, cupen blir ikke forandret. Med 146 mot 65 stemmer vedtok tinget at kvalifiseringsrundene skal spilles som normalt på våren, og at toppklubbene skal være med fra første ordinære runde. Eneste endring blir at det spilles bare hn kamp i semifinalen.

I går ble det også vedtatt at norske klubber bare har lov til å bruke hn utenlandsk spiller som kommer fra land utenfor EU og EØS.

Saklig debatt

- Diskusjonen var saklig og grei under gårsdagens behandling av overgangssystemet i norsk fotball, samt endringsforslaget for cupen, mente NFFs informasjonssjef Kjell Borgersen.

Fra 1. november vil det bli innført en ny praksis i Norge ved overganger. En norsk klubb kan ikke forlange penger for en spiller som går til en ny klubb etter kontraktstidens utløp. Inntil lørdag har dette bare vært regelen for kontraktløse spillere som har gått fra en norsk til en utenlandsk klubb.

Med den nye overgangsfristen kan en kontraktløs spiller i praksis bytte klubb hver 12. dag.

NFF har opprettet et fond på to millioner kroner for å kompensere tapet som klubbene påføres. Neste år skal fondet økes til fem millioner.

Kontrakter

Flere av de 211 delegatene på tinget var bekymret for det nye overgangssystemet. Mange frykter at det blir vanskeligere å planlegge sesongen, fordi man plutselig kan være i en situasjon der flere spillere bytter klubb på kort tid.

Fotballpresident Per Ravn Omdal sa at det viktigste virkemiddelet for småklubbene blir å inngå kontrakter med spillere helt ned i 16-årsalderen, og han mener kontrakttiden bør være på fra to til seks år.

Flertallet under fotballtinget åpnet for at klubbene kan inngå lærlingkontrakter. Norske klubber kan inngå tre typer kontrakter med sine spillere: Lærling-, amatør- eller proffkontrakt.

(NTB)