- Fri oss for pekefingeren

HERNING (Dagbladet): Kjersti Grini (27) gjør opprør mot de såkalte moralske pekefingrene. Hun er ikke alene - noe er på gang blant norske toppidrettsutøvere.

Jenta som for ti år siden ble omtalt som tidenes talent i norsk håndball, har modnet.

Få av de suksessrike håndballjentene har vært gjennom så mye som Kjersti i sin karriere - og bare hun har farget håret grønt (for tida forø vrig mørkebrunt) og går med en piercing-ring rett over det venstre øyet.

- Nå er jeg såpass voksen at jeg står ved det jeg mener.

- Johann Olav Koss kan godt være en inspirasjon for unge idrettsutøvere i dag. Men de gamle vil at vi skal være som Koss alle sammen.
- Jeg tror faktisk ikke det er så mange unge mennesker som klarer å identifisere seg med ham i dag. De er selvstendige og bra nok til å greie seg selv, mener Kjersti.

Noe på gang

- Ting har forandret seg. Jeg vil ikke være noe forbilde etter gammelt mønster. Og da får de etablerte mannfolka, både i idrettslivet og media, svelge noen kameler, sier Kjersti til Dagbladet.

Det første synlige beviset på at et opprør var på gang blant flere unge norske topputøvere var kanskje snowboarderen Håkonsens framtreden før OL i Nagano.

Det som ligger nærmest i tida var Brann-spilleren Raymond Kvisviks provokasjon for en uke siden. Da tok den unge mannen, av fansen utnevnt til Super-Ray, imot pressen hjemme og poserte på bilder med øl.

Idrettspresident Arne Myhrvold gikk straks ut og refset Brann-helten:

- Utøverne har et stort ansvar som forbilder, sa Myhrvold til Bergens Tidende.

Senket blikket

Men samme dagen trykte VG bildet av håndballjentene i danske Ikast som feiret seieren over Bækkelaget med øl og sigaretter. Med den norske matchvinneren Camilla Carstens midt i den glade flokken.

- Jeg følte at flere av jentene på ladslaget syntes de måtte senke blikket og ikke snakke for høyt om det bildet da vi åpnet avisa på samlingen.

- Vi er alle preget av disse pekefingrene som påstår de vet best og har rett hele tida. Det irriterer meg at man ikke tror mer på oss.

- Unge mennesker i dag blir veldig undervurdert av den etablerte mannfolkgenerasjonen, som nå bør bakke litt unna, mener Kjersti.

STERKT COMEBACK: I helga presenterte Kjersti Grini seg som den sentrale profilen på og utenfor banen i landslagsturneringen i Danmark.