17 ÅR OG EM-KLAR: Frida Leonhardsen Maanum tok for seg allerede på første trening før EM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
17 ÅR OG EM-KLAR: Frida Leonhardsen Maanum tok for seg allerede på første trening før EM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Frida (17) er Norges nye supertalent og mener spesielt én ting har ført henne dit hun er i dag

- Det var et lite sjokk, sier den tidligere bandy-målvakten.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Stabæk-spiller Frida Leonhardsen Maanum (17) er den yngste i EM-troppen som i dag gjennomførte den første treninga før EM-starten mot Nederland 16. juli.

- Det var veldig stort å få beskjeden om uttaket og dette er noe jeg har drømt om hele livet, sier Maanum til Dagbladet inne på Ullevaal stadion.

Bandy-jente

Hun beskriver det som en stor overraskelse å få EM-billetten og var ikke forberedt på å tilbringe sommeren i Nederland.

- Jeg visste ikke noe før en stund etter uttaket. Det var en venn som hadde hørt at jeg ble tatt ut, så det var hun som ga meg beskjeden. Jeg fikk litt sjokk og det kom litt brått på, sier jenta som går på videregående skole.

PÅ SAMLING: Frida L. Maanum og landslagssjef Martin Sjögren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ SAMLING: Frida L. Maanum og landslagssjef Martin Sjögren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tenåringen har lenge vært regnet som et av de største talentene i sin aldersgruppe og selv har hun en teori om hvorfor hun har lykkes.

17-åringen har nemlig drevet med flere idretter og vært allsidig gjennom hele oppveksten.

Blant annet som målvakt i bandy.

- Jeg spilte bandy i fire år. To år som utespiller og to år som keeper. Jeg har drevet med mye forskjellig og jeg tror det har hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg har alltid vært interessert i sport, sier Maanum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Stor framtid

Landslagssjef Martin Sjögren forteller at det ikke er tilfeldig at Maanum er i troppen - og at hun har en stor framtid foran seg innen fotballen.

- Hun er et supertalent. Men vi skal være forsiktig med å si hva som er et talent. Hun har spilt i 1. divisjon i Lyn og tatt store steg i Stabæk i år. Hun har spennende kvaliteter og det har gått fort. Hun har vært med U19 og U23. I framtida vil hun bli en veldig god spiller, sier Sjögren.

Allerede i 2014 var hun på J17-landslaget. Siden har hun spilt en rekke aldersbestemte landskamper for Norge. 12 på J16, 24 på J17, 10 på J19 og 2 på U23.

Landslagssjefen ønsker ikke å sammenligne sin egen spiller med Martin Ødegaard (18) - som også slo gjennom i ung alder.

- Frida er Frida, og Martin er Martin. Men jeg tror Frida kan bli en ledende midtbanespiller for Norge en gang i framtida, sier Sjögren.

FÅR INSTRUKSER: Frida L. Maanum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR INSTRUKSER: Frida L. Maanum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Bruke tid

Maanum har spilt 13 kamper og scoret tre mål for Stabæk denne sesongen.

- Hva blir din rolle på landslaget, tror du?

- Jeg må plukke opp erfaringer og lære av de andre. Jeg må bruke tiden godt. Dette er et høyere nivå enn jeg er vant til, men jeg føler jeg tok det greit, sier Stabæk-spillere.

- Hva slags spillertype er du?

- Jeg er en midtbanespiller som liker å ha ballen i beina og utfordre framover. Jeg liker å bruke kreativiteten, sier hun.

For de som lurer: Frida Leonhardsen Maanum er ikke i slekt med den tidligere landslagsspilleren Øyvind Leonhardsen.

- He-he, nei, jeg er ikke i slekt med ham. Det er mange som spør om det, men han har faktisk vært treneren min før, sier Maanum.