Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frifunnet på alle punkter

Stavanger tingrett har frifunnet fotballagent Einar Baardsen.

DOMMEN HAR FALT:: Fotballagent Einar Baardsen sto tiltalt for grovt bedrageri av landslagsspiller John Arne Riise. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
DOMMEN HAR FALT:: Fotballagent Einar Baardsen sto tiltalt for grovt bedrageri av landslagsspiller John Arne Riise. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet Vis mer

Stavanger tingrett har i dag avsagt om mot John Arne Riises tidligere venn, rådgiver og agent, Einar Baardsen.

- Dette er en meget gledelig dom for min klient. Han er svært lettet i dag, sier forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Taus Berit
John Arnes mor, Berit Riise, vitnet mot Baardsen i tingretten.

- Overfor Dagbladet har jeg ingen kommentar, sier hun.

Fikk ikke medhold
På forhånd hadde Aktor Erik W. Rand lagt ned påstand om at Baardsen dømmes til fengsel i tre år og seks måneder for grovt underslag og grovt bedrageri.

Halve straffen ville aktor skulle sones i fengsel, mens 21 måneder gjøres betinget.

Men aktor har ikke på noe punkt fått tingrettens medhold.

Intet straffbart
Dermed har Baardsens forsvarer fått det akkurat som han ville. Baardsens forsvarer John Christian Elden ba om full frifinnelse.

- Dommen bygger på forklaringene både fra Baardsen og John Arne Riise, og fastslår at det ikke har skjedd noe straffbart, sier Elden.

Han mener at vitneforklaringene til både John Arne Riise og moren, Berit Riise, viser at Baardsen har fortalt den hele og fulle sannheten. Derfor har han blankt avvist aktors bevisførsel.

- Nå håper Baardsen at marerittet med politiet er over, sier Elden

HJALP SIN VENN: I sitt vitnemål ga John Arne Riise overraskende støtte til sin tidligere venn Einar Baardsen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
HJALP SIN VENN: I sitt vitnemål ga John Arne Riise overraskende støtte til sin tidligere venn Einar Baardsen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer

- Misbrukt tillit
Aktor Erik W. Rand mente Baardsen hadde misbrukt den tilliten John Arne Riise ga ham.

- I sin vitneforklaring sier John Arne Riise at han stolte 110 prosent på Baardsen, som ikke bare var hans fotballagent, men også hans rådgiver. John Arne Riise var på ingen måte jevnbyrdige partnere, og fotballspilleren skrev under på dokumenter fordi Baardsen sa at det ville gi gevinst, sa aktor i sin sluttprossedyre.

Under rettssaken har de ulike partene hatt svært ulikt syn på hvem som skylder hvem og hvor mye penger.

Baardsen har tidligere innrømmet brudd på skatteloven og likningsloven, men nektet straffeskyld for de alvorligste tiltalepunktene.

Vitneproblem
Da John Arne Riise vitnet slo Roma-proffen fast at han nok hadde vært naiv og dum, men likefullt at pengene var overført fordi han ville hjelpe sin venn.

- Jeg stilte garantier for å hjelpe Baardsen. Han gjorde en god jobb for meg med Liverpool-avtalen. Jeg ville gjerne hjelpe ham, gjøre noe for ham. Det var ikke noe jeg måtte, men noe jeg ville, sa Riise.

Støttet Baardsen
Riises vitnemål tegnet et helt annet bilde enn tiltalens påstand, og ble sett på som et nederlag for aktor. John Arne Riises støtte til sin tidligere venn ble tatt godt imot av forsvarer John Christian Elden.

- Helt perfekt! Det beste vitnet jeg har hatt, sa Elden til Dagbladet.

- Ingen grense
Millionbeløpene Baardsen skulle ha bedratt ga Riise en forklaring på som pekte mot ikke-kriminelle handlinger fra fotballagentens side.

GJELDSKRISE: Berit Riise hevder sønnen aldri ga henne millionene hun har krav på, og at Einar Baardsen var roten til alt ondt som har rammet familien økonomisk. Berit Riise sliter i dag med stor personlig gjeld. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
GJELDSKRISE: Berit Riise hevder sønnen aldri ga henne millionene hun har krav på, og at Einar Baardsen var roten til alt ondt som har rammet familien økonomisk. Berit Riise sliter i dag med stor personlig gjeld. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet Vis mer

Ifølge landslagsspilleren var det ikke grenser for hvor langt han var villig til å gå for å hjelpe sin venn økonomisk.

- Jeg hadde ingen grenser eller bestemte beløp. Jeg stolte på Baardsen 110 prosent. Målet var at han skulle komme på rett kjøl og senere skaffe meg pengene på en eller annen måte, sa Riise.

Dagbladet har i forbindelse med saken avslørt hvordan John Arne Riise har rotet bort 64 millioner kroner. Penger han ikke aner hvor er blitt av.

Som Dagbladet tidligere har avslørt har John Arnes mor, Berit Riise, fått millionsummer av sin sønn. Til tross for dette er hun i dyp gjeld og risikerer å få huset solgt på tvangsauksjon. Selv hevder hun sønnen skylder henne flere millioner kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media