DEBATT

Friidrett i gjørma

Forbundets president bør erstattes snarest mulig.

NM i friidrett 2015:  Begredelige resultater under årets NM og slett innsats som landslag sier sitt, skriver Håkon Lutdal, tidligere landslagssjef i friidrett/idrettssjef i Norges Friidrettsforbund.Foto: NTB scanpix
NM i friidrett 2015: Begredelige resultater under årets NM og slett innsats som landslag sier sitt, skriver Håkon Lutdal, tidligere landslagssjef i friidrett/idrettssjef i Norges Friidrettsforbund. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk friidrett ligger i gjørma. Begredelige resultater under årets NM og slett innsats som landslag sier sitt. Og mangt og mye ellers. For andre gang på rad sendes mangekamptalentet Ida Marcussen til et mesterskap fullstendig ute av form. Forbundet har ikke langt to pinner i kors siden fadesen forrige gang, da også med årets dårligste prestasjon. Her som andre steder har man bare latt det skure og gå. VM innsatsen skal ellers forbigås i taushet. (Bare minne om at formspissing i kondisjonsøvelser egentlig er ganske enkelt!). Et annet tegn på tingenes tilstand er at av mange gode juniorer er overgangen til seniornivå elendig. Trenere stuller og steller i sine egne hjørner og det hele flyter ut. Det murres kraftig blant de få topputøverne vi har og det skumles i krokene. Det er på tide at det foretas en opprydding og revitalisering. Og som ofte ellers, det største problemet sitter på toppen.

Å lede Norges Friidrettsforbund krever gode kvalifikasjoner, de rette holdninger og en godt utviklet lederevne. En så mangslungen organisasjon med sterke viljer og kryssende ambisjoner må styres med innsikt og fast hånd. Vi husker Hans B Skaset som en glimrende og rakrygget leder, som hele organisasjonen hadde respekt for. Tradisjonen ble godt fulgt opp av de etterfølgende presidenter. I dag er situasjonen den at friidrettsfamilien gremmes hver gang presidenten uttaler seg, det være seg om doping eller (manglende) prestasjoner, eller rett og slett når han lar seg intervjue på tv. Å være slu og vidløftig verver av stjerner til Bislett Games er en ting, noe helt annet er det å lede en stor organisasjon, der det skal skapes samhørighet og felles innsats mot klare mål. En avgjørende forutsetning for å lykkes er organisasjonens tiltro til ledelsen. Den er ikke til stede.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.