Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Friidretten har et troverdighetsproblem

Lemfeldig dopingtesting og sterke bindinger har gjort at Johan Kaggestad har mistet tilliten til friidretten.

KRITISK: Johan Kaggestad er tidligere friidrettstrener og ekspert på blant annet sykkel og doping i TV 2. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Johan Kaggestad er tidligere friidrettstrener og ekspert på blant annet sykkel og doping i TV 2. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Her hjemme handlet det meste om Karsten Warholm og Ingebrigtsen-brødrenes jakt på medaljer under friidretts-VM, men den store saken internasjonalt var dopingsaken mot Alberto Salazar. Verdens mest kjente friidrettstrener er utestengt fra idretten i fire år for brudd på dopingreglene.

Salazar, som leder løpeprosjektet Nike Oregon Project, skal blant annet ha gitt testosteron til utøvere og eksperimentert med ulike metoder for å omgå dopingreglementet. Den tidligere norske friidrettstreneren Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Salazar har handlet utover hva som er lovlig i idretten.

- Slik jeg kjenner Salazar har han alltid vært ekstremt opptatt av å lykkes. Da er det lett å tråkke over streken, sier Kaggestad som møtte amerikaneren for første gang på 80-tallet. Han har lenge hatt sine mistanker mot Nikes løpeprosjekter.

- Det var Nike som startet Athletics West, som er forgjengeren til Nike Oregon Project, og jeg har hatt mine mistanker siden de ringte meg på 80-tallet, og lurte på hvilke øvelser det skulle være dopingtester på under Bislett Games, forteller han.

SKUFFELSE: Det var en svært skuffet Jakob Ingebrigtsen som måtte innse at Doha ble et medaljeløst mesterskap, men det hindret ikke pappa Gjert i å lage show etter 1500 meter-finalen. Programleder/video: Kristoffer Løkås Vis mer

Mektige venner

Etter at Det amerikanske antidopingbyrået fremmet saken mot Salazar, har Nike støttet sin dopingdømte trener. Sportstøygiganten støtter treneren juridisk og økonomisk i hans anke, og Kaggestad mener Nike kunne trådt litt mer varsomt i denne saken.

- Salazar har en helt spesiell posisjon i Nike. Han vant New York Marathon tre ganger, og da blir du jo helt konge der borte, sier Kaggestad.

Det har heller ikke manglet på støtte fra andre mektige aktører. Nike-ambassadør og BBC-kommentator Steve Cram beskrev etterforskningen av Salazar som en heksejakt for fire år siden, og som BBC-kommentator under årets VM har han vært forsiktig med å kritisere den nå utestengte treneren.

Løpelegenden Paula Radcliffe, som også er ambassadør for Nike, har blitt kraftig kritisert for sitt forsvar av Salazar på BBC. Hennes ektemann er Mo Farahs nåværende trener. Ikoniske Farah ble trent av Salazar fram til 2017, og har nok en gang kommet i søkelyset etter flere år med mistanke.

På toppen av Det internasjonale friidrettsforbundet sitter president Sebastian Coe. Han ble valgt i 2015, men det var først etter flere kritiske oppslag i The Telegraph at han sa fra seg sponsoravtalen med Nike.

- Det er mange bindinger her. For inntil to år siden var Sebastian Coe ambassadør for Nike og mottok én million i året. Det er helt utrolig. Uten presset fra The Telegraph hadde han aldri i verden sagt fra seg den avtalen med Nike, sier Kaggestad.

The Telegraph har også anklaget Coe for å ha drevet lobbyvirksomhet for å få friidretts-VM til Eugene. Mesterskapet skal avholdes i den amerikanske byen i 2021 - ikke langt fra Nikes hovedkvarterer.

- Det virker ikke troverdig når presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet er sponset av Nike og stiller seg bak en VM-søknad fra Eugene, mener Kaggestad.

- Lite system i dopingarbeidet

Den tidligere løpetreneren er også kritisk til friidrettens behandling av dopingproblematikken.

- Friidretten har et troverdighetsproblem, men stikker hodet i sanden. De har drevet med lemfeldig testing av utøverne i en årrekke, og det er i ferd med å spise dem opp, mener Kaggestad.

Han peker blant annet på den manglende testingene i friidrettsgiganten Kenya, samt andre land med en stygg historikk som Algerie og Marokko. Bare de siste fem åra har over 50 kenyanerne blitt tatt for dopingbrudd - deriblant 1500-meterkongen og Ingebrigtsen-konkurrent, Asbel Kiprop.

- Det har vært lite system over antidopingarbeidet, men samtidig er Coe opptatt av fortelle hvor fantastisk sporten er, sier Kaggestad.

Friidrettspresidenten kalte VM i Doha for tidenes beste show, og mente at utøverne presterte bedre enn i noe verdensmesterskap tidligere.

Suspekt Ingebrigtsen-rival

Etter herrenes 1500 meter gikk Gjert Ingebrigtsen langt i å insinuere at noe ikke helt stemte eller var «spinnhakkendes gale» som treneren sa det.

Timothy Cheruiyot fra Kenya vant, Taoufik Makhloufi fra Algerie tok sølvet, mens Marcin Lewandowski fra Polen knep bronsen foran Jakob Ingebrigtsen.

Kaggestad mener det er lov å sette spørsmålstegn ved Makloufis prestasjoner. Utøveren fra Algerie har tidligere blitt trent av den dopingutestengte treneren Jama Aden og har ingen registrerte løp i Det internasjonale friidrettsforbundets database mellom 2016 og 2019.

- Du kan lure på hvor han har vært de siste åra. Det hender at folk blir borte for å trene, men han har vært mistenkt for doping tidligere. Marokko og Algerie har lenge vært blant de mest framtredende dopjukserne, sier Kaggestad.

- Jeg har ikke veldig tillit til friidretten eller den sittende presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Fire vinnere fra Oregon Project

Fire utøvere tilknyttet Nike Oregon Project tok medaljer i Doha. Konstanze Klosterhalfen fra Tyskland har kuttet sin personlige rekord på 5000 meter med over et halvt minutt det siste året, og tok bronse i VM. Donavan Brazier fra USA tok gullet på 5000 meter, mens Yomif Kejelcha fra Etiopia tok sølv på 10 000 meter.

Nederlandske Sifan Hassan, som er født i Etiopia, vant som tidenes første utøver både 10 000 meter og 1500 meter i ett og samme mesterskap. 3:51.95 på 1500 meter er tidenes sjette raskeste tid. Kun Genzebe Dibaba og fire kinesere har løpt fortere. Dibaba ble trent av den dopingutestengte treneren Jama Aden, mens de fire kineserne var under dopingmistenkte Ma Junrens regime.

På grunn av hennes tilknytning til Nike Oregon Project, har Hassan fått flere kritiske spørsmål i etterkant. Konkurrent Laura Muir uttalte at det henger en mørk sky over Hassans gull og hele Nike-prosjektet.

- Jeg har vært ren hele livet mitt. Dette gjør meg så sint. Jeg har vært toppidrettsutøver siden 2014, og nå snakker folk så mye drit, sa Hassan til The Guardian.

Det er viktig å understreke at ingen av utøverne tilknyttet Nike Oregon Project er tatt for doping eller andre regelbrudd, og at det ikke er fremmet noen sak mot dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media