ÅPENHET: Friidrettens integritetsenhet innfører en helt ny grad av åpenhet i dopingsaker. Her ved leder David Howman. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅPENHET: Friidrettens integritetsenhet innfører en helt ny grad av åpenhet i dopingsaker. Her ved leder David Howman. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Friidretten offentliggjør dopingsaker under behandling

Friidrettens integritetsenhet (AIU) innfører en helt ny grad av åpenhet i dopingsaker og vil heretter informere om saker under behandling.

- Åpenhet og integritet går hånd i hånd, sier AIU-leder David Howman på Det internasjonale friidrettsforbundet IAAFs nettsted. AIU er friidrettens uavhengige organ for behandling av doping- og andre disiplinærsaker.

AIUs nettsted informeres det om at det er 120 pågående disiplinærsaker og at 103 av disse gjelder utøvere på internasjonalt elitenivå. De øvrige sakene gjelder 13 utøvere på lavere nivå og fire ledere. Hele 118 av sakene er relatert til mulige brudd på antidopingreglementet.

Av disse offentliggjør AIU detaljene i 109 saker. De 11 siste holdes utenfor fordi utelukkelsen allerede er sonet.

Store navn

Den mest kjente utøveren er Ruth Jebet fra Bahrain, OL-mester og verdensrekordholder på 3000 meter hinder, men hele 85 saker gjelder medaljevinnere fra OL eller VM, og 57 av dem er russere.

Det var allerede kjent at Jebet er suspendert etter å ha testet positivt på EPO, men nå offentliggjør AIU alle navnene på utøverne som disiplinærsaker under behandling.

Blant andre utøvere som står på listen er den kenyanske løperstjernen Asbel Kiprop og den russiske høydehopperen Ivan Ukhov. Blant de andre russerne er kulestøteren Tatjana Lysenko, lengdehopper Svetlana Sjkolina og trestegmester Lyukman Adams.

96 av sakene er resultat av dopingtester, hvorav 43 stammer fra ny analyse av gamle prøver. 24 saker er resultat av etterforskning, og 15 baseres på opplysninger i McLaren-rapporten.

Twitter-varsel

Tidligere har det vært vanlig å prøve å holde dopingsaker hemmelig inntil de er endelig avgjort, selv om nyheten ofte har lekket ut før det. Nå vil AIU offentliggjøre saker i alle de fem fasene: Saker som har ført til midlertidig suspensjon, saker under behandling i første instans, saker som er avgjort i første instans, saker som er anket, og saker der anken er avgjort.

Oppdateringer på listen vil bli meldt på AIUs Twitter-konto.

- Vi mener at åpenheten vi innfører fra i dag vil bidra til å øke publikums tillit til friidrettens integritet og AIUs prosesser, sier Howman.

AIU melder at nettstedet vil bli oppdatert med relevante detaljer i hver enkelt sak slik at publikum kan følge saksgangen gjennom de ulike faser av prosessen.