Friidretts-president Coe: - Vi skal gjøre alt som skal til for å gjenoppbygge tilliten

Full krise for IAAF.

I HARDT VÆR: Sebastian Coe ble valgt som internasjonal friidrettspresident i august. Nå får han tidenes dopingskandale i fanget.Foto: Michael Kappeler/DPA/ NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Sebastian Coe ble valgt som internasjonal friidrettspresident i august. Nå får han tidenes dopingskandale i fanget.Foto: Michael Kappeler/DPA/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Wada anbefaler å stenge Russland ute fra Rio-OL neste sommer etter rapporten det internasjonale antidopingbyrået la fram i dag. 

Men den 335 sider lange rapporten handler ikke bare om den komplette farsen rundt russernes antidopingarbeid, den viser en internasjonal friidrett i fullstendig forfall, gjennomsyret av doping, korrupsjon og bestikkelser. 

- Vi tror ikke Russland er det eneste landet med et dopingproblem og vi tror ikke at friidrett er den eneste sporten med et dopingproblem, sa Wadas kommisjonsleder, Dick Pound, på en pressekonferanse i dag. 

Garanterer opprydding
Det siste, derimot, er liten trøst for den nyvalgte friidrettspresidenten i IAAF, Sebastian Coe. I en pressemelding sier Coe at han allerede har bedt styret i det internasjonale friidrettsforbundet om å vurdere hvilke sanksjoner de skal iverksette overfor russisk friidrett. 

- Jeg garanterer overfor våre utøvere, partnere og fans at der det er mangler i vår ledelse eller i antidopingprogrammet, skal vi fikse det. Vi skal gjøre alt som trengs for å beskytte de rene utøverne og gjenoppbygge tilliten til sporten vår, sier Coe, og legger til at IAAF vil fortsette å samarbeide med de politimyndighetene som nå etterforsker skandalen. 

Hansen avventer kommentar
Norges avtroppende friidrettspresident, Svein Arne Hansen, er styremedlem i det internasjonale friidrettsforbundet som følge av at han er europeisk friidrettspresident. 

Hansen er svært lite snakkesalig da Dagbladet når ham på telefon.

-Siden jeg er styremedlem i IAAF kan jeg ikke uttale meg før i morgen. Jeg må snakke med (Sebastian) Coe først, sier Hansen til Dagbladet.