Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidrettsfenomen følte seg hetset og ydmyket. Nå gir hun ekspertene hakeslepp

Supertider under stevne i Sør-Afrika.

I OL-FORM: Sørafrikanske Caster Semenya løp inn til årsbeste i verden på 400- og 800-meter under et nasjonalt mesterskap i helga. Foto: EPA/NIC BOTHMA
I OL-FORM: Sørafrikanske Caster Semenya løp inn til årsbeste i verden på 400- og 800-meter under et nasjonalt mesterskap i helga. Foto: EPA/NIC BOTHMA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Caster Semenya (25) fra Sør-Afrika slo igjennom som et fenomen da hun tok VM-gull på 800 meter i Berlin i 2009 - bare 18 år gammel.

Så forsvant hun.

I helga viste hun seg fram under det nasjonale mesterskapet i Sør-Afrika - med supertider på både 400- og 800-meter.

Først løp hun inn på 50,78 sekunder på 400 meter. Det er årsbeste i verden, og personlig rekord med nesten to sekunder.

Bare 50 minutter seinere stilte hun opp på 800 meter.

Der vant hun med tida 1:58.54, også det er årsbeste i verden. Seinere løp hun 1500 meter på tida 4:10.93. Alle tre øvelsene foregikk innen fire timer, og Semenya er den første i historien til å vinne alle tre.

Den britiske storavisa The Guardian lanserer Semenya som en klar gullfavoritt før Rio-OL om drøye tre måneder. Helgas prestasjoner gir også ekspertene og kommentatorer hakeslepp.

- Det er umulig å vite hvor raskt hun kunne løpt, for hun løper lett. Hun så kapabel til å løpe langt ned på 49-tallet på 400-meter, og 1:55 eller raskere på 800 meter, sier sportsforsker Ross Tucker ifølge The Guardian.

Ut fra bildene forholdt Semenya seg rolig og behersket under hele 800 meteren, men mannen som kommenterte løpet trodde knapt det han så:

- Dette er noe helt spesielt. Hun jogger, utbrøt kommentatoren på direkten.

Etter VM-gullet i 2009 raste debatten rundt Semenya og hennes utrolige prestasjoner. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) satte også i gang kjønnstesting av 18-åringen.

Mer testosteron Prosessen startet etter at Semenya forbedret rekordene sine på 800 og 1500 meter kraftig og IAAF-talsmann Nick Davies sa at det ville ta lang tid før resultatene fra de «ekstremt kompliserte og vanskelige» testene var klare.

GULLØP: Caster Semenya tok VM-gull på 800 meter i 2009. Tida var 1:55.45. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
GULLØP: Caster Semenya tok VM-gull på 800 meter i 2009. Tida var 1:55.45. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

Det kom aldri noe offisielt resultat fra testingen, men flere medier hevdet Semenya er tvekjønnet.

Da opplysningene om kjønnstesten lekket ut i 2009 rant det inn historier om 18-åringen fra hjemlandet. Treneren fortalte at tenåringen har opplevd å bli stoppet på vei inn til dametoalettet.

Semenya svarte da med å tilby seg å trekke ned buksa.

Ei britisk avis kom over opplysninger om at tester viser at hun har tre ganger så mye testosteron som er vanlig blant kvinner. Samtidig ba foreldrene hennes om fred og ro for jenta, de har aldri vært i tvil om hvilken kjønn datteren er.

Og da hun kom hjem til Sør-Afrika etter mesterskapet i Berlin ble hun hyllet av tusenvis av frammøtte. De hadde med seg plakater med støttende budskap, som «Caster, 100 prosent kvinne».

- Ydmykende Etter VM-bragden for snart sju år siden har de helt store resultatene uteblitt.

I fjor snakket Caster Semenya ut om nedturen og presset.

- Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker. Jeg hadde ikke overlevd dette uten støtte fra min familie, sa Semanya.

- Jeg vokste opp med gutter. Det formet meg. Jeg kan ikke noe  for det, fortalte hun videre.

Det er for øvrig Jarmila Kratochvilova som har verdensrekorden på 800 meter. 1:53.28 har stått fjellstøtt siden 1983.

KONTROVERSIELL: Caster Semenya. Foto: AP Photo/David J. Phillip
KONTROVERSIELL: Caster Semenya. Foto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer
Hele Norges coronakart