VIL BEHOLDE ODFJELL SOM TRENER: Sportslig leder i bergensklubben Norna-Salhus, Kjell Magne Ebbesvik, mener trener Aage Odfjell (innfelt) er blitt utsatt for "usmakelig hets". Men om Friidrettsforbundet innfører reglene Idrettsforbundet har vedtatt - der løpere og utøvere med dopingfortid erklæres uønsket - vil klubben rette seg etter dem. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX og Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende
VIL BEHOLDE ODFJELL SOM TRENER: Sportslig leder i bergensklubben Norna-Salhus, Kjell Magne Ebbesvik, mener trener Aage Odfjell (innfelt) er blitt utsatt for "usmakelig hets". Men om Friidrettsforbundet innfører reglene Idrettsforbundet har vedtatt - der løpere og utøvere med dopingfortid erklæres uønsket - vil klubben rette seg etter dem. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX og Bjørn Erik Larsen / Bergens TidendeVis mer

Friidrettsforbundet ba Norna-Salhus kvitte seg med dopbefengt trener

- Må være rom for tilgivelse, sier klubben.

(Dagbladet): Alle utøvere og trenere som ønsker å være en del av norsk idrett må heretter skrive under en kontrakt der de garanterer en dopfri fortid og framtid.

Det er i hvert fall et klart ønske fra Norges Idrettsforbund, som i desember gjorde et styrevedtak på at utøvere og ledere som bryter kontrakten skal fratas tildelte og kommende tildelte midler fra Olympiatoppen.

- Jeg regner med at alle særforbund og klubber vil ta i bruk disse kontraktene, sa idrettspresident Børre Rognlien etterpå. 

Friidrettsforbundet har foreløpig ikke bestemt seg for hva de vil gjøre. Generalsekretær Kjetil Hildeskor sier til Dagbladet at de vil bruke vedtaket som et grunnlag for egne kontrakter, men samtidig diskutere med andre idretter og gjøre egne vurderinger.

- Vi vil samarbeide med de andre særforbundene og idrettsforbundet, og finne best mulig formuleringer. Det vil skje ganske fort, opplyser han.

- Eldgammel sak
For to dager siden skrev Bergens Tidende at Norna-Salhus vil beholde dopingbelastede Aage Odfjell som trener. Han ble sparket fra klubben i 2005 etter dopinginnrømmelser, men kom senere tilbake som privat trener for enkelte utøvere hos Norna-Salhus.

- Vi har hatt Aage som trener i årevis. Vi har en erklæring fra ham på at han aldri skal gi noen utøvere doping, og vi kjenner ham godt etter hvert. Hvorfor skal vi kvitte oss med ham nå, det har jo ikke skjedd noe i den seinere tid som gjør at vi plutselig ikke skal bruke ham lenger.  Odfjell gjorde en jævla feil den gangen, men saken hans er gammel og gravd fram nå. Når skal det være rom for tilgivelse? Hvorfor skal det være annerledes i idretten enn i rettsstaten Norge? Vi stoler på Aage Odfjell, sier sportslig leder Kjell Magne Ebbesvik til Dagbladet.

- Hva gjør dere om Friidrettsforbundet innfører kontrakten som Idrettsforbundet har vedtatt?

- Vi følger alltid reglene fra en overordnet organisasjon. Hvis det kommer en henvendelse om at han ikke kan brukes som trener, må vi etterleve det. Men vi har ikke hørt noe konkret fra Idrettsforbundet eller Friidrettsforbundet. Skal de etterleve et sånt vedtak, får de en stor jobb. Jeg er veldig opptatt av rettferdighet, og det kan ikke være sånn at man peker ut én syndebukk som skal henges, mens andre får tusle rundt i buksene. Det må være likhet for loven og rettferdighet, sier Ebbesvik.

Ble anbefalt å kvitte seg med Odfjell
Han forteller at klubben nylig holdt medlemsmøte, der Antidoping Norge og visepresident i Friidrettsforbundet (Tore Hordnes) også var til stede. Der var budskapet fra forbundet relativt entydig:

- Visepresidenten hadde et innlegg der. Han påla oss ingenting, men anbefalte at vi ikke brukte Odfjell. Jeg forstår godt at Friidrettsforbundet helst vil kvitte seg med alle som har vært «borti noe», for å framstå så reine og fine som mulig. Men samtidig mener jeg det må være rom for tilgivelse. Alle gjør en feil. Odfjell dreit seg jævlig ut, men det er veldig lenge siden, sier Norna-Salhus-lederen.

Treneren fikk aldri noen straff etter sine dopinginnrømmelser, fordi han ikke var medlem av noen klubb. Han var også innblandet i en kontroversiell sak med den dopingtatte langdistanseløperen Nils Engevik, som han var trener for i en årrekke.

Men Odfjell har nektet kategorisk for at det var han som var pådriveren.

Kjell Magne Ebbesvik har latt sin egen sønn bli trent av Odfjell. Da sønnen brøt samarbeidet, forklarte han det med han var «lei av å bli behandlet som drittunger når vi er voksne mennesker».

- Jeg spurte om doping var et tema da han sluttet å trene med Aage. «Det var aldri tema», var svaret.

Hevder sponsorene bestemmer
Til Bergens Tidende sier Ebbesvik at Friidrettsforbundet «spretter rundt som kaniner, mens presse og sponsorer styrer». Da sikter han blant annet til Norna-Salhus-medlem Erik Tysse, som ikke får stipend av Friidrettsforbundet og Olympiatoppen i 2013.

Avgjørelsen ble tatt før Idrettsforbundet gjorde sitt styrevedtak på at utøvere som er dømt for brudd på dopingbestemmelsene, mister stipendmidlene.

- Tysse ble feilaktig dømt, men har uansett gjort opp for seg, og skulle fått stor støtte. Når han ikke får det, til tross for at han innfrir kravene som er satt, så er det sponsorene som bestemmer. På den ene sida skjønner jeg at man må ta hensyn til sponsorenes ønsker, men på en annen side er det blodig urettferdig. De (Friidrettsforbundet) spretter rundt som kaniner. Det er egentlig ikke idretten selv som bestemmer, men sponsorene, mener Ebbesvik.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor vil ikke bekrefte at de har bedt Norna-Salhus kvitte seg med Odfjell.

- Jeg ønsker ikke kommentere noe rundt det. Vi gir råd til klubbene, og så må de selv gjøre sine beslutninger. Men vi har gjerne en dialog, sier han.