Friidrettsforbundet gir opp øvelser

SYDNEY (Dagbladet): Etter skuffende OL-innsats varsler idrettsssjef Per Øyvind Mørk i friidrettsforbundet store endringer til neste år. Dette er den mest radikale: - Vi må gjøre et utvalg av øvelser vi velger å bruke ressurser på, sier Mørk.

- Resultatene er for dårlige, sier Mørk.

Selv ikke gull til Trine Hattestad i dag kan endre på den konklusjonen. Men Per Øyvind Mørk tror ikke hans egen stilling er i fare som følge av ni av ti utøvere har sviktet til nå i OL. Bare Jim Svenøy (niendeplass i går) har grunn til å være fornøyd.

- Resultatene er for dårlige, men dette er ikke tidspunktet til å snakke om min stilling.

Derimot har Mørk snakket mye med toppidrettssjef Bjørge Stensbøl etterhvert som utøverne hans har kommet ribbet ut fra stadion.

- Det mest skuffende er at hver utøver ikke har fått ut optimale resultat i forhold til mulighetene. Nå har vi en gylden mulighet til å gjøre endringer. Det er nødvendig, sier Mørk.

Dropper øvelser

Mørk presiserer sterkt at det er et idrettspolitisk spørsmål. Men sjøl ønsker han å fjerne ressurser fra øvelser der Norge er sjanseløse til å hevde seg internasjonalt.

- Vi klarer ikke å satse på alle øvelser. Vi må satse der vi har gode trenere, og gjøre et utvalg av øvelser, sier han.

En slik beslutning krever vedtak i forbundsstyret. Et vedtak må gjøres i løpet av kort tid for å få effekt for vintertreninga før VM-sesongen neste år.

- Styret er orientert, sier Mørk, som trekker fram langdistansegruppa med Jim Svenøy, Marius Bakken og Stine Larsen som en prioritert satsingsgruppe.

Hvilke som ligger tynt an vil han ikke ut med.

Påtvinges trenere

Mørk mener dessuten at det ikke lenger kan aksepteres at norske topputøvere velger trenere som de vil. Dette må overstyres. Marius Bakken har for eksempel valgt å trene seg sjøl. Og bommet fullstendig på OL-formen.

- Vi krever at utøverne vi skal satse på skal trenes av de beste trenerne. Dessuten må de beste trenerne ta seg av talentfulle utøvere lenger nedover i aldersklassene, sier han.

I tillegg må utøverne sjøl yte mer for å nå toppen:

- Kravene til utøverne blir tøffere. Vi har mer å gå på både på treningssida, restitusjonssida og kostholdssida, innrømmer Mørk.

GIR OPP: Per Øyvind Mørk, idrettssjef i NFIF, vil gi opp øvelser.