GRANSKER DE TO SISTE E-POSTENE: Friidrettspresident Sven Arne Hansen (t.h.) og generalsekretær Kjetil Hildeskor har gitt Petar Vukicevic beskjed om å komme hjem til Norge for å forklare seg. På bordet ligger tre av de omstridte epostene, men forbundet har nå fått tilgang på to nye e-poster. Foto: Bjørn Langsem
GRANSKER DE TO SISTE E-POSTENE: Friidrettspresident Sven Arne Hansen (t.h.) og generalsekretær Kjetil Hildeskor har gitt Petar Vukicevic beskjed om å komme hjem til Norge for å forklare seg. På bordet ligger tre av de omstridte epostene, men forbundet har nå fått tilgang på to nye e-poster. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Friidrettsforbundet har fått tilgang på de siste e-postene

I Petar Vukicevic-saken.

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev tidligere i dag har topptrener Petar Vukicevic sendt tre e-poster til ledelsen i Norges Friidrettsforbund, mens Antidoping Norge og Dagbladet hele tiden har sittet på fem e-poster.

Dagbladet vet at friidrettspresident Svein Arne Hansen nå har fått tilgang på de to siste e-postene. Ettersom de er skrevet på serbisk er de sendt til oversettelse. Den skal etter planen være klar på mandag.

Det utløste storm da Vukicevic i Dagbladet på mandag innrømmet at han hadde bedt en trenerkollega ved navn Srdjan Djordjevic om informasjon om forbudte stoffer. E-postutvekslingen fant sted i perioden 2001 - 2003.

- Alle trenere skaffer seg slik informasjon, sa Petar Vukicevic.

Skriftlig forklaring
Han hevder imidlertid at annen dop-relatert informasjon er manipulert inn i e-postene av hans eks-kone i ettertid. De to delte tidligere e-postkonto. Han hevder overfor Dagbladet at eks-kona har manipulert inn alt som handler om aktiv doping i e-postene.

Norges Friidrettsforbund iverksatte på bakgrunn av Dagbladets artikler gransking av saken, og ba tidligere denne uka om en skriftlig forklaring fra Vukicevic. De ba ham også overlevere de omstridte e-postene.

På bakgrunn av det sendte Vukicevic tre e-poster til forbundet, mens altså Antidoping Norge og Dagbladet satt på fem e-poster.

- Denne saken må fram i lyset. Derfor overleverte jeg de fem e-postene til Antidoping Norge i fjor, sier Petar Vukicevics ekskone Turid Syftestad til Dagbladet.

Preget friidrettspresident
I går ettermiddag møtte Dagbladet en friidrettspresident som var tydelig preget av de siste dagenes oppstyr.

- Etter å ha gått gjenom e-postene Petar har oversendt oss sitter forbundet igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. Vi ser så alvorlig på dette at vi har bedt ham komme hjem for å redegjøre for saken, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til Dagbladet.

I går ettermiddag ble derfor Petar Vukicevic med umiddelbar virkning kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika.

- Vi er nødt til å få en bedre oversikt. Vårt mål er å få alle fakta på bordet, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

FORHØRTE SEG: Petar Vukicevic har innrømmet at han har forhørt seg om forbudte stoffer mellom 2001 og 2003. Han er kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FORHØRTE SEG: Petar Vukicevic har innrømmet at han har forhørt seg om forbudte stoffer mellom 2001 og 2003. Han er kalt hjem fra treningsleir i Sør-Afrika. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Dagbladet publiserte i går en gjennomgang av de omstridte e-postene foretatt av to framtredende eksperter på anti-doping. De analyserte innholdet for Dagbladet, før saken ble kjent i media, og uavhengig av e-postenes bakgrunn og opphav.

«Smart metode»
Konklusjonen var at e-postene var skrevet av personer med inngående kjennskap til doping, og beskrev en «smart metode».

- Det som beskrives i e-postene er en form for doping ekspertmiljøene hører mange snakke om, men få er avslørt for, uttalte den danske eksperten Rasmus Damsgaard til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår finnes ikke e-posten der disse metodene beskrives i det materialet Petar Vukicevic har oversendt granskerne i friidrettsforbundet. En  e-post med informasjon om konkrete blodverdier skal heller ikke befinne seg blant dokumentasjonen.

Petar Vukicevic har aldri vedkjent seg innholdet i disse e-postene. Vennen og idrettsmedisineksperten Srdjan Djordvjevic hevder også at e-postene er manipulert i ettertid.

Gjenopptar saken
I går skrev Norges Idrettsforbund et brev hvor de ba Antidoping Norge om å gjenoppta granskningen av kontakten mellom trener Petar Vukicevic og kameraten Srdjan Djordjevic i det slovenske selskapet TMG-BMC.

Antidoping Norge har ifølge TV2 nå bestemt seg for å gjenoppta saken.

- Vi mottok et brev fra Inge Andersen i Norges Idrettsforbund. På bakgrunn av det brevet og informasjon som har kommet frem i media, har vi besluttet å se på saken på nytt. Det er det nå grunnlag for, sier leder av påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal, til TV 2 Sporten.