NAIVE: Presidenten i IAAF, Lamine Diack, tilbakeviser fortsatt påstandene om omfattende juks innen friidretten, og kaller de to ekspertene som har funnet hundrevis av «mistenkelige» dopingtester for naive. Foto: NTB Scanpix
NAIVE: Presidenten i IAAF, Lamine Diack, tilbakeviser fortsatt påstandene om omfattende juks innen friidretten, og kaller de to ekspertene som har funnet hundrevis av «mistenkelige» dopingtester for naive. Foto: NTB ScanpixVis mer

Friidrettsforbundet hardt ut mot «naive» dopingeksperter

Ber om bevis.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) går til kraftig angrep på to dopingekspertene Michael Ashenden og Robin Parisotto, som forbundet karakteriserer som «naive».

Det er de to som har sett på og analysert de blodtestene som er lekket til den britiske avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD.

Etter å ha undersøkt vel 12.000 tester avgitt av mer enn 5000 utøvere, konkluderte de to ekspertene med at hundrevis av utøvere har levert «mistenkelige» prøver.

Den tyske TV-stasjonen sendte en dokumentar om saken, som lederne i IAAF har tatt kraftig avstand fra. Sebastian Coe, briten som trolig kommer til å bli valgt til ny president i det internasjonale forbundet, mente påstandene var å betrakte som en «krigserklæring» mot friidretten.

IAAF fortsetter å benekte at dopingprosedyrene forbundet følger har svakheter, men likevel har saken vakt voldsom oppsikt i oppkjøringen til VM i Beijing, et mesterskap som starter 22. august.

Alvorlige feil Det siste som har skjedd i saken nå er at IAAF mener de to ekspertene har kommet med påstander som inneholder alvorlige feil.

«Det som bekymrer oss aller mest er at de to ekspertene fortsetter å forsvare påstandene om at vi i IAAF ikke har gjort noe for å reagere på mistenkelige tester. Det er også bekymringsfullt at de to ekspertene mener de kan trekke vidtrekkende konklusjoner, basert på deres kjennskap til et lite antall biologiske pass relatert til utøvere innen friidretten.

De to sier ingenting om at de ikke på noen måte har noe kjennskap til hvilke tiltak IAAF har gjort etter disse funnene, som gjelder mistenkelige profiler», heter det i en pressemelding fra det internasjonale forbundet.

I den skriftlige uttalelsen fra IAAF blir det hevdet at de to ekspertene ikke har noe kjennskap til det arbeidet IAAF har gjort, verken når det gjelder undersøkelser rundt disse funnene, eller hvilke utøvere som er blitt utelukket og straffet.

Ber om bevis IAAF går knallhardt ut mot de to vitenskapsmennene og ekspertene og kaller dem naive.

Forbundet fordømmer de to ekspertene for å ha undersøkt og analysert informasjon som ikke er fullstendig, noe som har ført til at svært mange friidrettsutøvere er hengt ut i offentligheten.

Nå ber IAAF de to vitenskapsmennene om å gi bevismaterialet sitt videre til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

«Dersom de ikke har beviser for påstandene sine, krever vi at de slutter å offentliggjøre påstander som er fullstendig feil», skriver IAAF. Den siste uttalelsen kommer dagen etter at WADA gikk ut og fortalte av det kommer til å bli satt i gang umiddelbare og omfattende undersøkelser etter påstandene om omfattende juks innen friidretten.

Både Russland og Kenya som ble anklaget for omfattende juks og mange mistenkelige prøver, har stilt spørsmål ved den dokumentaren ARD offentliggjorde. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram