MÅ VENTE PÅ DOMMEN: Jaysuma Ndure trodde han satte norsk rekord i går, men fikk i natt beskjeden om at den kan bli underkjent. Her fra Moskva-VM i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MÅ VENTE PÅ DOMMEN: Jaysuma Ndure trodde han satte norsk rekord i går, men fikk i natt beskjeden om at den kan bli underkjent. Her fra Moskva-VM i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Friidrettsforbundet om rekordløpet: - Vi har ingen indikasjon på juks

Ndure får dommen på tirsdag.

(Dagbladet): Jaysuma Ndure (30) var i går ettermiddag høyt oppe etter å ha satt ny norgesrekord på 100 meter på knallsterke 9,95.

- Dette føles veldig bra. Jeg har trent veldig godt hele vinteren sammen med Olav Magne (Tveitå, trener, journ.anm.). Alt har gått kjempebra, sa Ndure til Dagbladet etter å ha knust sin egen norgesrekord på 9,99 fra 2011.

Noen timer etter superprestasjonen fikk han imidlertid dårlig nytt. Friidrettsforbundet sendte nemlig utfølgende pressemelding:

«Norges Friidrettsforbund har fått dokumentasjon fra Jaysuma Saidy Ndures rekordløp på 100m i Florø, som kan tyde på problemer med vindmålingen under løpet. NFIF vil derfor vurdere om rekordløpet kan godkjennes

Sto skjevt Florø Turn & Idrettsforening driver nå med informasjonsinnhenting for å finne ut hva som gikk galt da Ndure stormet inn til 9,95.

TV 2 sitter på tv-bilder som viser at vindmåleren sto 45 grader skjevt da 30-åringen løp. Ifølge reglene skal vindmåleren stå parallelt med banen for at et rekordløp skal kunne godkjennes.

- Vi har så langt ingen fullgod forklaring på hva som gikk galt, og vi forsøker nå å finne ut hvordan vindmåleren kunne stå skjevt. Vi ser blant annet på videomateriale fra i går. Vi kommer til å sende en rapport på e-post til forbundet i løpet av kvelden, sier leder i Florø Turn & Idrettsforening, Rune Osa, til Dagbladet.

- Hva slags reaksjon har dere fått fra Jays etter dette?

- Det er klart det er leit. Vi har snakket med ham, og han sier at han har planer om å løpe enda fortere seinere i sesongen. Det er uansett synd for oss. Det er jeg som har det overordna ansvaret for dette, sier Osa.

To superløp Jays Ndure løp to elleville hundremetre i Florø i går. Først stormet han inn til 9,92 i forsøket, men da viste vindmåleren en medvind på 2,3 meter i sekundet, altså over den tillatte grensen på 2,0.

Da han en drøy time seinere beinet inn til 9,95, viste vindmåleren akseptable +1,9, men det viste seg altså seinere at den sto skjevt, uten at noen kan forklare hvorfor.

Generalsekretær i Friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor, forteller til Dagbladet at han nå avventer Florø-arrangørens rapport, før det kan tas en avslutning på om rekorden vil bli stående.

- Det kommer sannsynligvis til å bli friidrettspresident Svein Arne Hansen, teknisk sjef Ole Petter Sandvig og jeg som vil ta en endelig beslutning. Det kommer til å skje enten i morgen eller tirsdag - sannsynligvis sistnevnte, sier Hildeskor til Dagbladet.

- Men er det mulig å godkjenne rekorden når vindmåleren står skjevt?

- Vi har sett bildene som viser at den sto skjevt. Vi er opptatt av at alt skal være hundre prosent korrekt før vi godkjenner en rekord og friidretten må være svært nøyaktig på målinger. Når det er sagt, så ønsker jeg ikke å foregripe en beslutning. Vi har i hvert fall ingen indikasjon på juks, sier Hildeskor.

- Det ser ikke bra ut Friidrettspresident Svein Arne Hansen innrømmer at Jays Ndure ikke bør ha spesielt gode forhåpninger.

- Det ser ikke bra ut, men det viktigste nå er å finne ut hva som har skjedd. Alt må være i orden for rekorden skal bli godkjent, sier han til Dagbladet.

Ndures trener Olav Magne Tveitå tror og håper på en ny pangtid under Bislett Games førstkommende onsdag.

- Ja, det eneste spørsmålet er om han kan restituere seg. Det er utfordringen. Normalt sett skal han løpe bra på onsdag, faktisk bedre enn i dag, men vi får se, sa Tveitå til Dagbladet i går.

HØYT OPPE: Jaysuma Ndure og trener Olav Magne Tveitå var svært fornøyde etter at sprinteren hadde satt norsk rekord i går. Nå kan kan miste den. Foto: Thore Erik Thoresen / friidrett.no
HØYT OPPE: Jaysuma Ndure og trener Olav Magne Tveitå var svært fornøyde etter at sprinteren hadde satt norsk rekord i går. Nå kan kan miste den. Foto: Thore Erik Thoresen / friidrett.no Vis mer