Edwin Moses

Friidrettsheltens dramatiske kamp: - De måtte løfte beina mine opp i senga. Og jeg hadde mistet kontrollen over kroppen

Edwin Moses kollapset på gata.

FORSERTE HINDRENE: Edwin Moses i sitt perfekte driv over hekkene. Nå har han utkjempet sitt livs viktigste kamp. Foto: NTB Scanpix
FORSERTE HINDRENE: Edwin Moses i sitt perfekte driv over hekkene. Nå har han utkjempet sitt livs viktigste kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Han var uovervinnelig på friidrettsbanen. Men to hodeskader etter hverandre var i ferd med å ta knekken på Edwin Moses (62).

En dag på gata i Atlanta kollapset han.

- Jeg er så takknemlig for at jeg har kommet meg gjennom de alvorlige traumene etter hodeskadene. Det var veldig dramatisk en stund. Da jeg kjente at beina mine dovnet bort mer og mer, forteller den tidligere uovervinnelige hekkeløpskjempen Edwin Moses.

Han står fram i en artikkel i NBC Sports, der han forteller om to alvorlige hodeskader han pådro seg i løpet av to måneder.

Edwin Moses

  • Født: 31. august 1955 (62)
  • OL-gull på 400 m. hekk i 1976 og 1984
  • VM-gull på 400 m. hekk i 1983 og 1987
  • Tre verdenscupgull og et Goodwill-gull
  • Vant 122 løp på rad over ni år.
  • Foregangsmann i antidopingarbeidet. Var sterkt delaktig i etableringen av uanmeldte tester.

Og som holdt på å koste ham helsa, og gjøre ham til invalid.

Skrekkopplevelsen

Den dramatiske dagen i Atlanta ble vendepunktet. Han kom seg opp på beina og brukte all sin energi på å komme seg til bilen. Da fattet han at noe alvorlig var i ferd med å skje.

At hodetraumene holdt på å ta knekken på ham.

Det hele startet 2. juli. Da ramlet han ned en trapp i hjemmet sitt og slo hodet kraftig.

- Jeg ble helt satt ut og måtte ha hjelp til å komme meg til sengs. Og til å få i meg mat, forteller Edwin Moses.

Etter en stund begynte han å føle seg bedre. Kroppen begynte å fungere igjen.

To uker seinere var han uheldig igjen og slo hodet i dørhanken på sin egen bil. Han tenkte ikke mer på det, da han ikke ble særlig hoven etterpå. Og han følte egentlig ikke noe spesielt ubehag.

Indre blødning

Før skrekkopplevelsen på gata i Atlanta.

Han kom seg hjem den kvelden. Men før en uke hadde gått lå han på sykehus. Den andre hodeskaden hadde forårsaket en indre blødning bak hodeskallen.

Etter en CT-skanning på sykehuset ble det oppdaget en fersk blødning. Forårsaket av møtet med dørhanken på bilen.

Han takker sin venn Rene Felton Bessozi som sin redningsmann.

Moses valgte bort sykehusets eget langvarige og omstendelige behandlings og rekonvalesentstilbud. I stedet gikk han for et mer aggressivt program sammensatt av Bessozi, som etter endt idrettskarriere hadde utdannet seg til fysioterapeut.

Da han lå i sykehussenga kjente han at følelsen i beina gradvis ble svakere.

Skrev seg ut

Men Edwin Moses ville ikke akseptere at han var i ferd med å bli lammet. Han skrev seg ut av sykehuset etter en uke.

FRISK IGJEN: Edwin Moses takker sin venn for at han er frisk igjen. Her er friidrettshelten avbildet under en prisutdeling 18. april 2016. Foto: NTB Scanpix
FRISK IGJEN: Edwin Moses takker sin venn for at han er frisk igjen. Her er friidrettshelten avbildet under en prisutdeling 18. april 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er det fem måneder siden han ramlet ned trappa hjemme. Og tre måneder siden han slo hodet for andre gang. Moses har fått tilbake førligheten i hele kroppen.

Han takker sin venn. Og han er også glad for at han hadde en kropp som etter den lange friidrettskarrieren var blitt såpass sterk og seig til å tåle det intense behandlingsopplegget.

- Jeg er så takknemlig. Jeg trodde ikke det kunne gå så bra. Da de løftet beina mine opp i senga. Og jeg ikke hadde kontroll over kroppen min. Da kom tankene, uttaler Edwin Moses til NBC Sports.

- Begynte å gråte

René Felton Bessozi skriver på sin twitterkonto:

«Det er en ære for meg å kunne hjelpe til.»

- Da jeg så ham første gang etter ulykkene, begynte jeg å gråte. Han var i en elendig tilstand. Jeg sa til ham at jeg ville bli hos ham til han kunne løpe igjen, sier René Felton Bessozi til NBC.

Han forteller:

- Jeg startet behandlingen 26. september. En måned etter var han i stand til å fly på egenhånd til Sveits for en antidopingkonferanse. Jeg vet hvor raskt menneskekroppen kan rehabilitere seg. Det er den mest fenomenale maskin på denne planeten.

Edwin Moses har sagt at behandlingsprogrammet til Bessozi bør ha et stort potensial i behandling av hjerneskader i idretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer