RYSTET: President Lamine Diack beskriver friidrettens krise som vanskelig. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
RYSTET: President Lamine Diack beskriver friidrettens krise som vanskelig. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

Friidrettspresidenten: - Dette er en vanskelig krise

Sjokkert over dopingavsløringene.

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Lamine Diack, mener friidretten selv må rydde opp i krisen som er skapt av dopingsakene i det russiske kappgangmiljøet. 

I januar ble det kjent at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk.

Verdens antidopingbyrå (WADA) og IAAF har begge startet sine undersøkelser i sakens anledning, og det er ventet at de aktuelle utøverne vil få sin straff i løpet av de kommende tre månedene.

- Dette er en vanskelig krise, men vi skal legge den bak oss ved å rydde opp i alt dette, sier IAAF-president Lamine Diack til BBC.

Han hevder videre at han ble «sjokkert» og «bestyrtet» da han hørte om dopingsakene som nå er under etterforskning.

Avviser IAAF-involvering Det var det russiske antidopingbyrået som i forrige måned bekreftet at de olympiske mesterne Olga Kaniskina, Valerij Borchin og Sergej Kirdjapkin, samt verdensmester Sergej Bakulin og VM-sølvvinner Vladimir Kanajkin, er utestengte for brudd på dopingreglementet.

- Vi håper å innlede sakene mot de første av disse i løpet av de neste to eller tre månedene, sa IAAFs antidopingsjef Thomas Capdevielle mandag.

Det var tysk TV som først satte søkelys på dopingbruken i russisk kappgang.

I det samme programmet ble det hevdet at folk med tilknytning til Det internasjonale friidrettsforbundet skal ha bidratt til å holde dopingsakene hemmelig.

Det siste avviser president Diack.

- Jeg er overbevist om at jeg kjenner min egen organisasjon. Jeg vet hvor hardt de jobber, ekstra hardt i kampen mot doping, og jeg ser ingen grunn til at noen skulle skjule en dopingsak, sier den 81-årige senegaleseren.

Norske medaljer Dersom de dopingtatte russiske utøverne fradømmes sine internasjonale medaljer, vil det få konsekvenser for flere norske kappgjengere. Trond Nymark tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin i 12009 bak dopingtatte Sergej Kirdjapkin. Han kan nå få gullet.

Kjersti Tysse Plätzer har et berettiget håp om å bli oppgradert til olympisk mester fra Beijing i 2008, da hun tok sølvet bak Olga Kaniskina.

I tillegg har Tysse Plätzer fjerdeplasser fra EM i 2006 og VM i 2007 som kan bli bronsemedaljer dersom den russiske kappgjengeren blir fjernet fra resultatlistene.

(NTB)