SJOKKERT:  Friidrettspresident Svein Arne Hansen er sjokkert over de nedslående funnene i dopingprøvene som er lekket til pressen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SJOKKERT: Friidrettspresident Svein Arne Hansen er sjokkert over de nedslående funnene i dopingprøvene som er lekket til pressen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Friidrettspresidenten: - Sjokkerende og trist

Gigantavsløring ryster friidretten.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen synes dopingbeskyldningene som kom fram i dokumentaren på tysk TV er svært triste. Han etterlyser åpenhet fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- Det er ganske sjokkerende og trist. Det er viktig å si at dette ikke er bevis for at noen er skyldige, men det ser ikke bra ut, sier Hansen på telefon fra Romania til NTB.

Det er den britiske avisa Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD som har fått tilgang til 12 000 dopingprøver fra 5000 utøvere. Resultatene er nedslående.

I en dokumentar vist lørdag på ARD kommer det fram at 800 utøvere som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton har levert mistenkelige eller høyst mistenkelige dopingprøver, og at én tredel av medaljene vunnet i VM og OL fra 2001 til 2012 ble vunnet av utøvere som har levert mistenkelige tester.

Ber om åpenhet 30. august går Hansen inn i IAAF-styret, og da vil han få vite mer om beskyldningene. Han er også valgt til ny friidrettspresident i Europa.

- Dette må ikke hemmeligholdes. Det vil være sterkt kritikkverdig, sier han.

Hansen sier han har flere forslag i kampen mot doping. Han vil blant annet at unge utøvere som vil konkurrere i aldersbestemte mesterskap må få lisens ved å gjennomføre et utdannelsesprogram om doping.

- Da kan de ikke komme og si de ikke visste hva det dreide seg om, sier han.

I tillegg vil friidrettspresidenten at bakmenn og leger skal kunne straffes like hardt som utøverne.

Han legger til at dette er forslag som vil bli lagt fram for europeisk friidrett.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram