Friidrettspresidenten i trøbbel etter e-postavsløring

Mulig dobbeltrolle.

DOBBELTROLLE? Sebastian Coe har bare vært friidrettspresident i noen få måneder, men kan allerede være i trøbbel. Foto: NTB Scanpix
DOBBELTROLLE? Sebastian Coe har bare vært friidrettspresident i noen få måneder, men kan allerede være i trøbbel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nye eposter viser at Sebastian Coe kan ha påvirket Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å framskynde valget av Eugene som VM-arrangør i 2021.

Mange ble overrasket da daværende president Lamine Diack valgte å omgå de vanlige stemmeprosedyrene for tildeling av friidretts-VM i 2021. Kun én kandidat ble vurdert, Eugene i Oregon. I april fikk den amerikanske byen tilslaget med 23 mot én stemme.

Andre aktuelle byer, som Göteborg, skal ha blitt provosert av snarveien som ble tatt.

Nå har imidlertid BBC fått hendene i eposter som skal vise at Coe - nåværende IAAF-president - kan ha brukt sin innflytelse for å få på plass en rask og lite oversiktlig prosess.

- Ikke lobbyvirksomhet Coe, som har vært Nike-ambassadør i en årrekke, skal ifølge eposten ha gjort det klart overfor Diack at han ønsket Eugene som VM-arrangør. Eposten ble ifølge BBC sendt fra Nike-direktør Craig Masback til blant andre lederen for Eugene-VM, Vin Lannana. Nike har sitt hovedkontor og utspring i Eugene.

«Jeg snakket med Seb i morges. Vi snakket om flere viktige ting, men jeg spurte spesifikt om 2021. Han gjorde det klart at han støttet 2021 i Eugene, men også at han hadde forsøkt å snakke med Diack med tanke på dette. Han fikk en klar uttalelse fra Diack som sa at han ikke kommer til å gjøre noe for å velge 2021-arrangør før aprilmøtet (i Beijing)».

«Seb gjorde det klart at hvis han blir valgt til president, vil han allerede så tidlig som i november velge arrangør i 2021», står det i eposten, ifølge BBC.

Overfor kanalen sier Coe at han ikke «drev lobbyvirksomhet», men at han «oppfordret dem til å søke da de ville ha et sterkt bud».

Britiske Coe ble valgt til president i organisasjonen i august.

- Ligger dårlig an Sportskommentator Andreas Selliaas skriver følgende på sin blogg om det som kommer fram i eposten:

- Skulle det vise seg at Sebastian Coe først har løyet om sitt engasjement i denne saken og at Lamine Diack plutselig fulgte Sebs ønske og tok en hastebeslutning, ligger han etter min mening like dårlig an som (Michel) Platini og (Sepp) Blatter. Da har han ingenting i idretten å gjøre lenger.

(NTB)