HAR IKKE KURS: Dagens friidrettsutøvere har ikke gått gjennom antidopingkurset Svein Arne Hansen nå foreslår obligatorisk for utøverne, selv om fler av dem har god kunnskap om emnet likevel. Foto: OLIVIER ANRIGO / EPA / NTB SCANPIX
HAR IKKE KURS: Dagens friidrettsutøvere har ikke gått gjennom antidopingkurset Svein Arne Hansen nå foreslår obligatorisk for utøverne, selv om fler av dem har god kunnskap om emnet likevel. Foto: OLIVIER ANRIGO / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Friidrettspresidenten vil kreve antidopingkurs før utøverne får konkurrere

Svein Arne Hansen vil ha omfattende reformer i friidretten.

(Dagbladet): Presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, vil ha alle friidrettsutøvere som skal konkurrere internasjonalt på skolebenken før de får lov til å ta på seg startnummer.

Hansen ønsker at utøverne skal gå gjennom et antidopingkurs for å bevisstgjøre og sikre at ingen utøvere kan skylde på uvitenhet i spørsmålene som nå rir sporten som en mare.

Forslag i dag Fredag starter VM i friidrett i Beijing, og i dagene før selve mesterskapet skal det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, gjennom en kongress der de blant annet skal velge ny internasjonal friidrettspresident.

Nyvalgt president i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, vil ha dopingproblematikken i friidretten øverst på agendaen til IAAF, uansett om det blir Sergej Bubka eller Sebastian Coe som blir valgt som president.

Forslaget om egne antidopingkurs for utøverne ble lagt fram av Hansen i Beijing i dag.

I tillegg ønsker Hansen, som i denne saken har med seg samtlige 50 forbund i Europa, en lisensordning som vil gjøre det umulig for utøvere å konkurrere uten å ha gjennomgått dette antidopingkurset.

- Doping er en kompleks utfordring, og jeg tror vi må utvide kampen og dialogen om dette utøver ny regler og antallet utførte dopingtester, sier Hansen i en pressemelding i dag.

Skremt av dopingdoku De siste ukenes dopingkontroverser i friidretten, avdekket av den tyske tv-kanalen ARD og britiske The Sunday Times, har vist verden med all mulig tydelighet at utfordringene står i kø for internasjonal friidrett.

Seinest i går, da ARD og The Times anklaget IAAF for å ha holdt tilbake en dopingrapport fra 2011 der hver tredje utøver innrømmet å ha dopet seg.

Tallene samsvarer med analysene av 12 000 avlagte blodprøver over ti år som de to bloddopingekspertene Michael Ashenden og Robert Parisotto evaluerte.

Har mange forslag Hansen er også opptatt av at resten av verden omfattes av antidopingprogrammene som tilsynelatende fungerer bra i Europa.

- Antidopingutdannelse er én ting, men jeg mener vi også må se på strukturen og antidopingprogrammene i de forskjellige landene, og se hvor gode de egentlig er. Vi må også se på om det er noe det europeiske friidrettsforbundet eller IAAF kan gjøre for å få de svakere landene opp til det nivået de beste er på, sier Hansen, og varsler samtidig at han kommer til å ha med seg flere forslag i kofferten når det nye IAAF-styret møtes i slutten av august.

Les også: Hvem skal betale for en ren idrett?