BEST: Verdensrekordholder i stavsprang Jelena Isinbajeva ønsker å runde av en eventyrlig karriere i Rio. Den drømmen kan bli knust av det internasjonale friidrettsforbundet. Foto: 
AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
BEST: Verdensrekordholder i stavsprang Jelena Isinbajeva ønsker å runde av en eventyrlig karriere i Rio. Den drømmen kan bli knust av det internasjonale friidrettsforbundet. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYSVis mer

Friidrettsstjerna raser mot forbundet: - De krenker menneskerettighetene

Legenden Jelena Isinbajeva ber på sine knær om å få runde av karrieren slik hun alltid har drømt om.

(Dagbladet): I fjor høst ble WADAs sjokkrapport lagt fram, som resulterte i at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

De russiske friidrettsstjernene risikerer å bli utestengt også fra OL i Rio de Janeiro i august. Det har fått en rekke profilerte russere til å rase. Nå blander også en av Russlands største idrettsstjerner, Jelena Isinbajeva, seg inn i debatten.

Den russiske stavhopperen er en av friidrettens største stjerner og har allerede rukket å bli en legende. Isinbajeva har utviklet idretten sin på egen hånd og satt verdensrekorder på bestilling.

28 verdensrekorder er intet annet enn spektakulært i løpet av en sjeldent overlegen storhetstid. 33-åringen har dessuten vunnet to OL-gull, tre VM-gull og fire EM-gull. Hun innehar også verdensrekorden fremdeles med stavhoppet på 5.06 meter i 2009 og har blitt kåret til årets kvinnelige friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

- En krenkelse av menneskerettighetene Hun finner seg ikke i at hun mistenkeliggjøres og straffes for synder som hennes landsmenn har begått. Nå går hun hardt ut mot IAA i et intervju med den russiske avisa Sport Express.

- Det er en krenkelse av menneskerettighetene. Jeg har blitt dopingtestet rundt om i hele verden. I Japan, Kina, Korea, England. Alle testene har vært negative, forteller Isinbajeva.

-  Så på hvilket grunnlag - når jeg har bevist at jeg er ren - kan de forby meg å delta i OL? Hvem gir dem rett til å dømme meg på samme grunnlag som de som har brutt reglene og dopet seg? spør den russiske stjerna.

- Ikke knus drømmen min I fjor høst skrev Isinbajeva et brev til IAAF hvor hun oppfordret forbundet til å ikke straffe de uskyldige. Isinbajeva skrev da at hun ikke vil finne seg i å måtte lide for feil andre har begått. Hun oppfordrer IAAF til å vurdere og undersøke hver sak for seg og ikke skjære alle over en kam.

- Det vil være ekstremt urettferdig. Målet mitt er å avslutte karrieren i Rio de Janeiro. En OL-start der vil være en verdig avslutning på min lange karriere, sier hun.

- Ikke ta den fra meg. Ikke knus drømmen min om å avslutte karrieren min på den måten jeg har drømt om lenge, er 33-åringens tydelige budskap.

URETTFERDIG: Jelena Isinbajeva mener hun blir urettferdig behandlet.
Photo: Maja Suslin / SCANPIX /  code10300
URETTFERDIG: Jelena Isinbajeva mener hun blir urettferdig behandlet. Photo: Maja Suslin / SCANPIX / code10300 Vis mer