IKKE GJØR DETTE: Heidi Weng gir her Jessica Diggins et klapp skuldra etter 3. plass i Tour de Ski sammenlagt, naturligvis i beste hensikt, men Diggins har gitt streng beskjed om at hun ikke tåler kroppskontakt før 30 sekunder etter målgang. Foto: Bildbyrån
IKKE GJØR DETTE: Heidi Weng gir her Jessica Diggins et klapp skuldra etter 3. plass i Tour de Ski sammenlagt, naturligvis i beste hensikt, men Diggins har gitt streng beskjed om at hun ikke tåler kroppskontakt før 30 sekunder etter målgang. Foto: BildbyrånVis mer

Jessica Diggins takler ikke kroppskontakt etter målgang

Friker ut ved kroppskontakt: - Slutt! Ikke rør henne

Ingen får lov til å røre Jessica Diggins de første 30 sekundene etter målgang. Om noen kommer bort, vil Diggins' lagkamerater stoppe vedkommende. Overfor Dagbladet innrømmer imidlertid Kikkan Randall at hun brøt regelen én gang.

Hvis Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg gjør som på bildet ovenfor - her etter målgang i Alpe Cermis-bakken i Tour de Ski i januar - vil det utløse svært spesielle reaksjoner fra Jessica Diggins og hennes lagkamerater.

- Slutt! Ikke rør henne, roper Diggins lagkamerater.

- Sorry, hun har denne greia... Bare ikke rør henne...

Diggins åpner opp om hyperventilering og panikkanfallene hun sliter med på sin egen blogg. Lagkompisene hennes er som livvakter etter målgang. Ingen får berøre 27-åringen.

- Jeg beundrer og elsker mine lagkamerater for at de beskytter meg og min spesielle måte å kjempe mot panikkanfall på, skriver den amerikanske langrennsstjerna.

Har fått streng beskjed

Til Dagbladet bekrefter Kikkan Randall at de ikke får røre Diggins rett etter målgang og må beskytte henne mot eventuelle gratulasjoner fra konkurrenter.

BRYTER REGELEN: Etter OL-gullet i Pyeongchang kastet Kikkan Randall seg over Jessica Diggins. Dermed brøt hun lagets interne regel. Foto: Bildbyrån
BRYTER REGELEN: Etter OL-gullet i Pyeongchang kastet Kikkan Randall seg over Jessica Diggins. Dermed brøt hun lagets interne regel. Foto: Bildbyrån Vis mer

Randall er pioneren i amerikansk langrenn og var verdens beste langrennssprinter fra rundt 2011 til 2014, før Diggins overtok rollen som USAs beste langrennsløper.

Diggins og Randall vant sammen gull på lagsprinten i VM i 2013 og seinest i OL i Pyeongchang tidligere i år. Det har gitt mange spesielle øyeblikk.

- Jessica må bli behandlet på en helt spesiell måte etter et skirenn. Vi har fått streng beskjed om at vi ikke skal kaste oss over henne etter målgang, forteller Kikkan Randall til Dagbladet.

- Når man tilbringer så mye tid sammen, skjønner man hva man bør gjøre og hva man bør unngå.

Brøt «regelen» i OL

Så kommer Randall med en innrømmelse fra da de vant OL-gull sammen på lagsprinten i Pyeongchang foran Sverige og Norge.

- Jeg må innrømme at jeg ikke klarte å holde meg unna da hun krysset målstreken først og vi vant OL-gull sammen i Pyeongchang. Jeg var så ekstatisk at jeg løp ut og kastet meg over henne, forteller Randall til Dagbladet.

STORT ØYEBLIKK: Jessica Diggins etter OL-gullet på lagsprinten i Pyeongchang sammen med Kikkan Randall. At noen omfavner Diggins etter målgang, er et svært sjeldent syn. Foto: Bildbyrån
STORT ØYEBLIKK: Jessica Diggins etter OL-gullet på lagsprinten i Pyeongchang sammen med Kikkan Randall. At noen omfavner Diggins etter målgang, er et svært sjeldent syn. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Hvordan gikk det?

- Det gikk faktisk bra. Jessica var nok så fanget i øyeblikket at akkurat da var det ikke et problem. Lykkerusen tok overhånd, beskriver 35-åringen.

Diggins: - Jeg friker ut

Men normalt sett er dette strengt forbudt. Jessica Diggins beskriver problemet sitt slik:

- Jeg sliter med å puste når jeg kommer i mål. Når jeg ligger i snøen de første 20 sekundene etter et løp, holder jeg på å svime av og har det fryktelig vondt. Ofte vil de andre komme bort og klappe meg på skuldra og si «gratulerer» eller «bra jobba», noe som er veldig fint, men ikke når det gjelder meg. Jeg friker ut om jeg kjenner ei hånd på meg i sånn situasjon, i frykt for å hyperventilere, beskriver Diggins i sitt innlegg.

- Derfor har det blitt en merkelig regel i vårt lag at ingen rører meg før tidligst 30 sekunder etter målgang. Det kan være ganske spesielt, fordi iblant kommer løperne fra andre nasjoner bort for å gi meg et klapp på skuldra. Da løper lagkompisene mine og roper: «Slutt! Ikke rør henne.», forteller den amerikanske langrennsstjerna.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Kampen mot kreft

Diggins er en av favorittene på fristilssprinten og 10 kilometer fristil i Davos denne helga, mens Randall la opp etter at forrige sesong ble kronet med OL-gull. I sommer fikk hun påvist brystkreft.

Også der kjemper den amerikanske langrennsprofilen som en vinner. Tidligere i høst mottok hun prisen «Aktiv mot kreft».

- Jeg ønsker å inspirere andre medmennesker til å være aktive gjennom kreftbehandlingen. Det gjelder å utnytte tiden best mulig, kjempe de tøffe kampene og bevare troen på at dette skal gå bra, sier Kikkan Randall, en av idrettens største forbilder.

Hun ble blant annet stemt fram som IOC-medlem i utøverkommisjonen i kamp mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen under OL i Pyeongchang i februar og har kjempet aktivt for kvinners rettigheter idretten, noe hun blant annet luftet i Dagbladet i februar.