FRIKJENT: Tokyo-OL har ikke begått brudd på japansk lov, mener kommisjonen. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix
FRIKJENT: Tokyo-OL har ikke begått brudd på japansk lov, mener kommisjonen. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Frikjenner Tokyo for OL-bestikkelser

Det er ikke funnet noen bevis for at det ble benyttet bestikkelser da Tokyo sikret seg retten til å arrangere sommer-OL i 2020.

Det konkluderer et tre mann stort panel som den siste tiden har sett nærmere på budprosessen rundt tildelingen av sommerlekene om fire år.

Franske myndigheter opplyste i mai at det var innledet etterforskning rundt en pengeutbetaling fra den japanske søkerkomiteen pålydende to millioner amerikanske dollar, tilsvarende 13 millioner norske kroner. Pengene skulle ha blitt overført til et konsulentselskap i Singapore.

Utbetalingen ble videre satt i forbindelse med Papa Massata Diack – sønn av den tidligere skandaleombruste presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack.

Ingen brudd

Da Japan ble tildelt sommerlekene i 2020 var sistnevnte medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Senegaleserens sønn har benektet enhver befatning med den to millioner dollar store pengeutbetalingen.

Den japanske OL-komiteen nedsatte en tre personer stor kommisjon for å se på millionoverføringen da ryktene rundt denne skjøt fart. Nå foreligger panelets konklusjoner.

– Etterforskningen konkluderer med at søkerkomiteens avtaler ikke bryter med noen av lovene i Japan, opplyser tremannsgruppen.

– I tillegg konkluderer undersøkelsene med at det ikke er funnet noen brudd på den franske straffeloven eller IOCs etiske regelverk, heter det videre.

Ingen avhør

Den japanske OL-komiteen har gjentatte ganger hevdet at ingenting straffbart har funnet sted – og at pengeutbetalingen simpelthen var betaling for utførte konsulenttjenester rundt OL-prosessen.

– Det aller viktigste var å finne ut om OL-komiteen hadde bestukket noen. Etter vårt syn frikjenner våre undersøkelser dem for dette, sier Yoshihisa Hayakawa, advokaten som har ledet det tre mann store panelet.

Han understreket samtidig tydelig at det ikke har vært anledning til å gjøre personintervjuer med viktige aktører i saken – som far og sønn Diack samt lederen for det aktuelle konsulentselskapet.

– Som følge av at vi ikke har hatt myndighet til å gjennomføre avhør, har vi måtte gjøre alt vi har kunnet innenfor våre fullmakter, sier Hayakawa.

Tokyo slo Istanbul og Madrid i kampen om å få arrangere sommer-OL i 2020.

(NTB)