Frikjent for kokain - blir straffet likevel

- 100 prosent umulig. Amerikansk professor støtter travtrener i Rogaland.

 IKKE KOKAIN - MEN DØMT LIKEVEL:  Zalgado Transs R med trener Pål Buer i sulkyen. FOTO: HESTEGUIDEN.COM.
IKKE KOKAIN - MEN DØMT LIKEVEL: Zalgado Transs R med trener Pål Buer i sulkyen. FOTO: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

(Dagbladet): Den første dopingprøven med spor av kokain fra en travhest skapte sjokkbølger i sporten tidligere i vinter.

På tross av at ansvarlig trener til hesten Zalgado Transs R, rogalendingen Pål Buer, ble frikjent av Antidopingutvalget i forrige uke, vil styret i Det Norske Travselskap (DNT) likevel straffe Forus-trener Pål Buer (39) med en påtaleunnlatelse.

Sammenlignet med det sivile rettssystem, betyr det at Buer blir straffet for noe han ikke har skyld i dersom han bryter DNTs regler seinere.

Buer føler at ryktet hans er urettmessig svertet over hele Skandinavia.

- 100 prosent umulig Nå sier en amerikansk professor at det er 100 prosent umulig at sporene av kokain kan komme fra hesten, selv om konsentrasjonene er ekstremt lave.

Derfor kommer trener Pål Buer og hestens eier Bengt S. Hagen til - om nødvendig å saksøke DNT for å bli fullstendig frifunnet uten å ha en betinget dom hengende over hodet.

- Det er tungt psykisk å bli harsellert med på radio og tv når du vet og kan bevise at du er uskyldig, sier Pål Buer til tgn.no.

Det var etter at Zalgado Transs R hadde vunnet 9. løp på Forus 21. desember i fjor med Pål Buer som vinnerkusk at dopingprøven viste spor av kokain - et ulovlig stoff som ikke er regnet som prestasjonsfremmende for travhester.

- Må være forurensning Professor i veterinærmedisin og toksikologi ved University of Kentucky i USA, Thomas Tobin, sier at kokainsporene med garanti må komme fra forurensning fra prøvetakingen eller fra laboratoriet.

- Dersom kokainen i disse prøvene hadde vært innom en hestekropp, ville den blitt funnet i nedbrytningsstoffet BenZoy-IEcoginine (BZE). Det finnes ikke spor av BZE eller andre metabolitter i prøvene, og dermed kan ikke kokainen komme fra en hest, sier den amerikanske professoren til Trav- og Galopp-Nytts papirutgave.

Fagbladet har ikke fått kontakt verken med Antidopingsutvalgets leder eller DNTs leder eller næringssjef.