Frikjent for kokainbruk halvannet år etter

- Det har vært en veldig påkjenning, sier travtrener Pål Buer.

 FRIKJENT - OG FULL ERSTATNING:  Zalgado Transs R og Pål Buer fra perioden da den første hestedopingprøven med kokain ble konstatert i Norge. Nå er Buer fullstendig renvasket, har byttet til rød og hvit drakt mens Zalgado Transs R konkurrerer i Danmark. FOTO: HESTEGUIDEN.COM.
FRIKJENT - OG FULL ERSTATNING: Zalgado Transs R og Pål Buer fra perioden da den første hestedopingprøven med kokain ble konstatert i Norge. Nå er Buer fullstendig renvasket, har byttet til rød og hvit drakt mens Zalgado Transs R konkurrerer i Danmark. FOTO: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

(Dagbladet): Den første positive kokaintesten i dopingprøve av travhest i Norge skapte bølger rundt travtrener Pål Buer (40) og hele travsporten.

En dopingprøve av hesten Zalgado Transs R viste kokain etter et seiersløp på Forus 21. desember 2010.

På tross av at travsportens antidopingvalg frikjente Buer noen uker seinere, ville styret i Det Norske Travselskap (DNT)  likevel gi den framgangsrike Rogaland-treneren påtaleunnlatelse, som tilsvarer en betinget dom i det sivile rettssystemet.

Full oppreisning Nå har Buer og hestens tidligere eier Bengt S. Hagen fått full oppreisning - inkludert erstatning - halvannet år etter av DNT, melder Trav- og Galopp-Nytt.

Buer og Hagen har engasjert den amerikanske professoren Thomas Tobin fra hestestaten Kentucky. 

Han overbeviste Domsutvalget i Travselskapet om at Zalgado Transs R ikke hadde blitt tilført kokain.

- En veldig påkjenning Nå har styret i DNT gjort full retrett, og inngått en avtale med Buer og Hagen om full refusjon av saksomkostninger og erstatning til Pål Buer for tapt arbeidsfortjeneste tapt anseelse i den stormfulle perioden.

- Det var en veldig påkjenning den første tiden å bli hengt ut som dopingjukser. Det kom ingen nye kunder, for å si det sånn.

- Jeg har hatt stor hjelp av en solidarisk hesteeier og at jeg kjente til den profilerte antidpopiongprofessoren fordi jeg selv har vært travtrener i USA i åtte år, sier Buer til Dagbladet.

Han og Bengt Hagen er blitt enige med DNT om ikke å gå ut med beløp nå som saken er lagt død.

- Det dreier seg ikke om store summer for tapt arbeidsfortjeneste. Men det er veldig viktig å bli totalt frikjent for anklagene og ikke bli straffet for noe du er renvasket for, sier Buer.

Ikke kokain fra hest Kokain har aldri vært registrert som prestasjonsfremmende middel i hestesport.  I dopingprøven til Zalgado Transs R ble det tidlig klart at  kokainen i den formen stoffet ble analysert aldri hadde vært gjennom en hest.

Den konklusjonen kom travets antidopingutvalg til selv, men den frikjente måtte likevel vente halvannet år og engasjere en amerikansk professor for å slippe straff.

Både Buer og hesteeier Bengt Hagen roser DNTs nye generalsekretær Rune Gustavsen for å ha ryddet opp i den traumatiske saken.

DNT-sjef: - Uheldig Gustavsen sier til Trav- og Galopp-Nytt at saken er uheldig og ikke skulle vært håndtert slik den ble.

- Vi er i ferd med å endre vårt regime i saker som dette, sier DNTs generalsekretær.

Hesten Zalgado Transs R  konkurrerer nå i Danmark, der den har vunnet tre løp av åtte i år.

Bengt Hagen er fortsatt eier.

Her er DNTs framstilling av forliket i kokainsaken.